Ljus framtid för höstens ingenjörsstudenter

Foto: Thinkstock / demaerre

Att studera till ingenjör är en god investering. Den bilden ger Sacos årliga prognos av framtidens arbetsmarknad för akademiker.

De kommande fem åren kommer det fortsatt att råda balans i utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden för ingenjörer. Det visar Sacos årliga framtidsprognos för akademiker. Rapporten, som innefattar 66 akademikeryrken, förutspår även att yrken som lärare, apotekare, fysioterapeuter, officerare och präster går en ljus framtid till mötes. Svårare kommer det att bli för exempelvis kommunikatörer, hälsovetare och biologer.

Generellt sett ser Saco en balanserad arbetsmarknad för den stora gruppen akademiker. Det betyder att nyexaminerade kommer att ha goda möjligheter att hitta jobb, samtidigt som arbetsgivarna kan rekrytera den personal de har behov av.

För högskoleingenjörer förväntas det bli ett kortsiktigt överskott av nyexaminerade. Sett långsiktigt över hela femårsperioden så kommer det ändå att råda balans mellan utbud och efterfrågan. En faktor som påverkar säkerheten är eventuella ändringar i det framtida konjunkturläget. Att ingenjörer kan välja jobb som inte är utpräglade ingenjörsyrken påverkar också.

Prognosen för civilingenjörer är i stort sett densamma som för högskoleingenjörer. En ytterligare osäkerhetsfaktor är dock att civilingenjörsutbildningarna spänner över en stor mängd teknikområden och branscher där förutsättningarna kan vara olika.

I dagsläget är ingenjörer med IT-inriktning väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden. En del arbetsgivare hävdar att det är råder brist på ingenjörer i stort men enligt Christian Lövgren, ansvarig på Saco för rapporten Framtidsutsikter, så är det en sanning med modifikation.

Christian Lövgren, Saco.

– Det utbildas tillräckligt många ingenjörer för att täcka pensionsavgångar, däremot så råder det brist på yrkeserfarna ingenjörer. Därför kan unga utexaminerade ha det lite klurigare att ta sig ut på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna som säger att det är brist på ingenjörer får väl bli lite bättre på att rekrytera de ingenjörer som finns.

En sammanfattning av alla jobb som finns med i prognosen, samt en kortare beskrivning av förutsättningarna för varje enskilt yrke, finns att läsa på Sacos webbsida.

David Boda

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.
Fler artiklar