Arbetsmiljö och omställning blir stora frågor på fullmäktige

Stöd och utbildning om psykosocial arbetsmiljö, kollektivavtal som skyddar anställda i det gränslösa arbetet och insatser mot åldersdiskriminering är några exempel på vad medlemmarna i Sveriges Ingenjörer föreslår i motionerna till årets fullmäktige.

Den 18–20 november äger årets Ingenjörsfullmäktige rum och fram till den sista augusti har medlemmarna haft möjlighet att skicka in motioner. Totalt 40 motioner har kommit in, vilket är nio färre än för två år sedan.

Vad är fullmäktige?

Förbundets högsta beslutande organ som sammanträder varje år i november. De 81 ledamöterna väljs av de ordinarie medlemmarna vart fjärde år. Det senaste valet ägde rum i våras. 14 ledamöter väljs av studerandemedlemmarna.

Det här gör fullmäktige

  • tar beslut om förbundets styrdokument, långsiktiga mål och program
  • väljer förbundsstyrelse, valberedning och revisorer
  • beslutar om verksamhetsinriktning, budget och medlemsavgifter
  • tar beslut om förslag från förbundsstyrelsen (propositioner) och förslag från medlemmar (motioner). Motioner behandlas vartannat år.

Att den psykosociala arbetsmiljön är ett växande problem bland medlemmarna syns i motionsfloden i år. Akademikerföreningarna vid AB Volvo, Volvo Cars och Saab i Linköping föreslår i en gemensam motion att förbundet i egen regi eller tillsammans med Saco utbildar förtroendevalda i arbetsmiljö och att  Akademikerföreningar i hela landet får stöd av ombudsmän från förbundet som är dedikerade arbetsmiljöfrågor.

Björn Nyström från valkorporationen Hållbara Ingenjörer vill också att förbundet ska starta arbetsmiljöutbildningar inom privat arbetsmarknadssektor för skyddsombud och förtroendemän. Han menar att de kostnader som Prevent (vars ägare är Svenskt Näringsliv, LO och PTK) tar ut är så höga att många inte får gå utbildningarna av kostnadsskäl.

Björn Nyström, Hållbara ingenjörer

– I flera fall har enskilda chefer meddelat att det inte finns några medel avsatta för de här utbildningarna. Det finns ett mörkertal kring hur många förtroendevalda som inte får genomgå arbetsmiljöutbildningar på grund av kostnadsskäl, säger Björn Nyström.

Anställningstrygghet och arbetsgivarnas krav på större flexibilitet är också frågor som syns i motionerna. Medlemmarna vid Ericsson vill att förbundet tillsammans med lokala akademikerföreningar samlar in erfarenheter och bygger upp en kunskapsbank och rådgivning kring andra lösningar än varsel med erbjudanden om ekonomiska avgångspaket. ”Det finns företag som har börjat prova alternativa metoder för omställning och intresset för att hitta nya former är stort både från arbetsgivarsidan och de fackliga organisationerna”, skriver medlemmarna vid Ericsson.

Stefan Hasselgren, Ericsson

– När det handlar om omställningar tror jag inte att det finns en modell som passar alla. Företag är olika och har olika förutsättningar och därför är det viktigt att samla erfarenheter från fler. På Ericsson har vi prövat en modell där vi involverar individerna tidigt och diskuterar lösningar när jobb försvinner. Ett resultat av den modellen är att 400 anställda hittills i år har bytt jobb internt inom företaget, säger Stefan Hasselgren, ordförande för Akademikerföreningen på Ericsson i Kista.

Akademikerna vid Volvo är inne på samma spår. De skriver i en motion att de tror på devisen ”hellre förekomma, än förekommas”. Därför vill man att förbundet arbetar proaktivt med idéer, förslag och lösningar som leder till ökad flexibilitet och som gynnar både medlemmar och företaget.

Bland motionerna till Ingenjörsfullmäktige finns också bland annat förslag på:

  • ökat stöd för HBTQ-personer
  • fler insatser för att intressera unga för teknik
  • mentorstöd till nystartade akademikerföreningar
  • satsningar på att rekrytera unga nyanlända ingenjörer
  • satsningar för en mer jämlik och jämställd lönesättning
  • insatser mot åldersdiskriminering
  • gratis prova-på-medlemskap i förbundet
  • webbshop för medlemmarna

Den 2 november finns alla motioner tillgängliga att läsa på förbundets hemsida. Du måste vara inloggad för att komma åt dem.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar