Civilingenjörens författardebut har väckt kollegornas bokdrömmar

Johan Edfeldt
Johan Edfeldt har haft nytta av projektledarkunskaperna när han skrivit barnboken Den försvunna färgen.

Ett äventyr i en magisk värld, en resa i kunskap och vikten av att våga vara annorlunda. Det är huvudingredienserna i civilingenjören Johan Edfeldts debutbok ”Den försvunna färgen”.

Den var Johan Edfeldts mellanstadielärare som väckte intresset för skrivande när han var i 10-årsåldern. Allt sedan dess har drömmen funnits där om att en dag skriva och få en bok publicerad. Det som hjälpt honom att göra verklighet av drömmen är de verktyg han lärt sig i samband med projektledning.

– Eftersom jag har ett heltidsarbete och endast haft tid att skriva kortare stunder har verktygen varit viktiga för att strukturera arbetet med boken och dess innehåll. Jag har jobbat med scopet på ett övergripande plan och powerpoints för att beskriva karaktärerna. Och jag har haft nytta av både gantscheman och excel. Skillnaden är att jag har kunnat vara lite mer flexibel med mina deadlines då detta har varit mitt hobbyprojekt, säger han.

Boken handlar om två barn, Timothy och Anna, som på sommarlovets första dag hamnar i ett äventyr som tar dem till världen Innanför. Boken ger läsaren både spänning och äventyr, men Johan Edfeldt vill också visa hur karaktärerna i boken utvecklas i takt med att de skaffar sig mer kunskap.

Boken tar även upp ämnen som mobbning, impulskontroll och stereotypiska könsroller. Johan Edfeldt poängterar att han tycker att det är viktigt att läsaren får med sig något mer i läsupplevelsen, att de också lär sig något nytt.

– Jag vill ge läsaren både glädje, kunskap och eftertanke. Glädjen i att följa med på ett äventyr till en magisk plats. Kunskap i termer av att introducera olika typer av begrepp och situationer som förklaras av personerna i boken. Och eftertanke så som vikten av vänskap, att livet är svårare i vissa stunder och att det är okej att vara annorlunda.

”Den försvunna färgen” är tänkt att bli första delen i en serie på åtta och redan nu är första utkastet till bok nummer två klart.

– Förhoppningsvis kommer den ut i slutet av nästa år, berättar han.

Johan Edfeldt jobbar till vardags som Director inom Portfolio Management för kemiföretaget Perstorp där han  tillsammans med kollegor utforskar vägar att på bästa sätt välja ut, genomföra och utvärdera olika typer av projekt. Att han även är inne i författarbranschen är något som kollegorna tycker är både roligt och oväntat.

– En del har faktiskt blivit taggade att ta tag i sina egna författardrömmar. Jag har fått många nyfikna frågor om hur jag gått tillväga. Det kan tyckas vara ett långt steg från ingenjör till författare, men jag har många ingenjörskollegor och vänner som är mycket kreativa såväl i sin yrkesroll som på sin fritid.

1 kommentar

  • Johan Edfeldt

    Jag blev så glad att ni ville skriva om mig och min bok! Hoppas att jag kan inspirera fler att börja skriva och förverkliga sina författardrömmar!

    24 september 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar