Ingenjörer tar plats i riksdagens mest teknikkopplade utskott

Infrastruktur, bygg, energi
Foto: Getty Images

Efter en del oklarheter om antalet ingenjörer som kommit in i riksdagen, ser det till slut ut att landa i elva stycken. Och nu är det klart i vilka utskott de ska sitta. För många blir det utskott med koppling till teknik.  

Flest ingenjörer sitter i Näringsutskottet som bland annat jobbar med energipolitiken, företagande, patent och statliga företag som LKAB och Vattenfall. Två ingenjörer är ordinarie ledamöter i Näringsutskottet: Lars Hjälmered, M, och Mattias Bäckström Johansson, SD. Ytterligare två ingenjörer är suppleanter: Lorena Delgado Varas, V, och Josef Fransson, SD. (se tabell längre ner)

Riksdagens utskott

Riksdagen har 15 utskott, plus EU-nämnden. Utskotten behandlar ärenden inom sitt sakområde innan de läggs fram för hela riksdagen.

Det utskott som hanterar bland annat byggande är Civilutskottet, och där har riksdagens enda byggnadsingenjör, Emma Hult, MP, en ordinarie plats.

Helena Gellerman, L, som arbetat i fordonsindustrin och senast med självkörande bilar, blir ledamot i Trafikutskottet som hanterar många infrastrukturområden som it och flyg-, väg- och järnvägstrafik.

Som syns i tabellen här nedanför tar fyra ingenjörer plats i Försvarsutskottet (en ordinarie och tre suppleanter). I övrigt finns ingenjörer som ordinarie ledamöter i Kulturutskottet, Justitieutskottet och Utrikesutskottet.

I fyra utskott finns ingen ingenjör varken som ordinarie eller suppleant: Utbildningsutskottet, Arbetsmarknadsutskottet, Skatteutskottet och Socialutskottet.

Här är alla ingenjörer i riksdagen och vilka utskott de sitter i:

Karin Thorsell

Läs också om ingenjörerna i riksdagen och partiernas kommentarer till antalet riksdagsledamöter som är ingenjörer.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar