Svenska ingenjörer efterfrågas i Kina

– Sök jobb inom det gebit du behärskar. Då blir det mycket enklare att snabbt komma in i arbetet här, tipsar Tomas Camén, vd för ÅF i Shanghai.

Den kinesiska tillverkningsindustrin är i omvandling, både när det gäller vad som produceras och hur. Med det öppnas också nya jobbmöjligheter för svenska ingenjörer. Här är fem tips för dig som funderar på att söka jobb i Kina.

Tomas Camén är ingenjör i grunden, utbildad vid Chalmers, och arbetar idag som vd för ÅF i Shanghai. Han sökte sig till Kina första gången 2013 driven av en nyfikenhet att jobba med andra kulturer och människor från andra länder. Sedan juni 2015 arbetar han permanent i Shanghai.

– Kina har mycket bra affärsmöjligheter. Kineserna är öppna och positiva, de vill lära sig och delar gärna med sig av sin kultur, berättar han.

Tomas Camén konstaterar att det finns ett stort behov av ingenjörer i Kina, speciellt inom ny teknik. Många ingenjörer i Kina är förhållandevis unga och har inte så lång erfarenhet. Därför finns det också en stor efterfrågan på ingenjörer från utlandet med lång erfarenhet.

– Jag upplever att det kan vara svårt för unga svenskar att få jobb här, det är den seniora kompetensen som främst efterfrågas. Du behöver dessutom ha ett trackreckord av att ha gjort liknande jobb tidigare. Svenskar är omtyckta och det finns därför god potential till jobb för svenskar som vill till Kina, säger Tomas Camén.

Intresset för svenska bolag att etablera sig i Kina är fortfarande stort, enligt Svenska Handelskammaren.

Den bilden bekräftas av Svenska Handelskammaren i Kina som ser goda jobbmöjligheter för ingenjörer i Kina. Tillverkningsindustrin i landet genomgår en omfattande omvandling, både när det gäller vad som produceras och hur. Fokus för tillverkningen blir allt mer inriktad på den inhemska marknaden än tidigare.

Martin Vercouter, vd Svenska Handelskammaren i Kina.

– Industrin flyttas upp i värdekedjan och kraven skärps på bland annat energiförbrukning och miljövänlighet. Med det öppnas nya möjligheter för svensk expertis och svenska ingenjörer. Ett speciellt område där svensk expertis behövs är i samband med Beijing Winter Olympics 2022, berättar Martin Vercouter, vd för Svenska Handelskammaren i Kina.

Svenska Handelskammaren har cirka 250 medlemmar i Kina, varav majoriteten är svenska bolag. Exakt hur många svenskar det finns i Kina är det ingen som vet, men i Shanghai finns det omkring 2 000. Och intresset för att etablera sig i Kina håller i sig.

– Vi ser ett fortsatt intresse för svenska bolag att etablera sig i Kina, berättar Martin Vercouter. Vi ser ökningar inom tjänstesektorn och att man kanske inte längre fokuserar på endast tillverkningen i Kina. Det är vanligt att man exempelvis sätter upp ett huvudkontor för Asien och Stillahavsområdet i Kina.

5 tips för jobb i Kina

  1. Sök jobb inom det område du behärskar. Ingenjörer med erfarenhet är efterfrågade.
  2. Examen. Man behöver inte ha högre examen, master eller civilingenjörsexamen för att få arbetstillstånd. Däremot kan det vara ett krav från arbetsgivaren i Kina.
  3. Arbetsvisum. För att få visum för att arbeta i Kina krävs det att man har en tjänst. Det finns flera olika typer av visum, det bästa är att kolla med Kinesiska ambassaden i Stockholm. I vissa fall kan du få hjälp med visumansökan via din arbetsgivare. Det finns också agenter som kan hjälpa till med visumprocessen.
  4. Försäkring. Se till att du har en bra internationell sjuk- och olycksfallsförsäkring som är heltäckande.
  5. Var? Tänk dig för var du rent geografiskt söker jobb. Det kan vara skönt vara i en internationell eller svensk community, särskilt om man  inte talar språket.

Att bo och arbeta i Kina är på många sätt annorlunda än i Sverige. Tomas Camén berättar att den största skillnaden och det han reagerade mest över när han först kom till Kina var att det är så många människor.

– Shanghai är en stor stad med många invånare, det är folk överallt. Det är en extremt stor stad i jämförelse med städer i Sverige och Europa. Men trots storleken är människor vänliga och hjälper gärna till. Står man och kollar på en karta och ser vilsen ut är det alltid någon som hjälper.

Även arbetskulturen skiljer sig från den svenska. Många jobbar mycket, både kvällar och helger, berättar Tomas Camén.

– En stor skillnad är att många kineser jag arbetar med inte har så stort behov av att träffa sin familj eller släkt så ofta, vilket gör att de kan arbeta mycket. Man planerar inte heller på samma sätt som vi, utan kan exempelvis boka möten tätt inpå. Därför får man vara beredd på att ha en större flexibilitet kring jobb utanför normala arbetstider, men också hur man planerar arbetsveckorna.

Ett tips för den som ska jobba i Kina är att se över sin sjuk- och olycksfallsförsäkring.

– Om man blir allvarligt sjuk och behöver åka till sjukhus så kan det bli väldigt kostsamt utan försäkring. Det finns inga sjukförsäkringsavtal mellan Sverige och Kina.

Vilka är dina bästa råd till andra som funderar på att söka arbete i Kina?

– Sök jobb inom det gebit du behärskar, då blir det mycket enklare att snabbt komma in i arbetet här. Tänk dig för var du rent geografiskt söker jobb. Det kan vara skönt med en internationell eller svenskt community kring sig om man inte talar språket. Dessutom bör du fundera över om du kommer att trivas med det dåliga luften. Miljön är annorlunda i Kina, konstaterar Tomas Camén.

2 kommentarer

  • Baimin Xu

    I’d like to say that the ”do not have such a big need to meet their family or family so often” is the consequence of hard working culture in major cities like Shanghai of China, not the reason. The reason is more likely due to the competitive culture and pressure from the job market, also to provide more income for the family.

    07 december 2018
  • Sura Ingenjören

    ”…det är den seniora kompetensen som främst efterfrågas. Du behöver dessutom ha ett trackreckord av att ha gjort liknande jobb tidigare.” Så kinesiska arbetsgivare är alltså exakt som svenska

    06 december 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar