Nya uppgifter från förhören med Maria Ågren i AD

Dagens nyheter rapporterar om rättegången.
Dagens Nyheter bevakar förhören med Maria Ågren i Arbetsdomstolen.

Två tjänstemän i Regeringskansliet ville att Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren skulle skriva på ett strafföreläggande för att undvika en offentlig rättegång. Det är nya uppgifter som framkommit under de förhör som nu pågår i Arbetsdomstolen. Det här skriver Dagens Nyheter.

Sveriges Ingenjörer, som är Maria Ågrens fackförbund, företräder henne under de huvudförhandlingar som den här veckan och fram till 13 december pågår i Arbetsdomstolen. Under onsdagen förhördes Maria Ågren under tre timmar och nya uppgifter kom då fram. Hon berättar i förhören att hon blev ”väldigt chockad” när Säkerhetspolisen den 2 januari 2017 ringde upp henne och meddelade att hon var misstänkt för brott.

Maria Ågren säger att hon genast meddelade Näringsdepartementet och tio dagar senare blev hon kallad till ett möte med två högre tjänstemän på Regeringskansliet. Dessa förklarade att man kunde slippa en offentlig rättegång, ifall åklagarmyndigheten skulle välja att ta ärendet vidare, genom att hon skrev på ett strafföreläggande. Efter en tid skrev hon på strafföreläggandet, något som hon ångar i dag. Det här rapporterar Dagens Nyheter.

I slutet av februari 2017 fick Maria Ågren en ny fyraårig tjänst på Regeringskansliet men ett strafföreläggande utfärdades av kammaråklagaren den 27 juni 2017 och den 20 juli beslutade regeringen att Maria Ågren skulle avskedas. Det är detta avskedande som huvudförhandlingarna i Arbetsdomstolen gäller.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar