Enkla bilder och ett tydligt budskap
– Så når du ut med din forskning

– Det allra viktigaste är att vara sig själv, att prata med publiken på samma sätt som du pratar med en vän, tipsar Rezan Güler.

Att nå ut med sin forskning och kunna förmedla den på ett begripligt sätt är i grunden en demokratifråga. Det tycker årets vinnare av Forskar Grand Prix, Rezan Güler, som här delar med sig av sina bästa tips.

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Varje deltagare har fyra minuter på sig för att presentera sin forskning på ett fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt.

Fem tips för en vass presentation

  1. Ha koll på publiken. Anpassa presentationen till målgruppen så att du lägger dig på rätt nivå.
  2. Var personlig. Använd samma språk och ton som när du pratar med en vän.
  3. Testa presentationen på någon du känner. Var uppmärksam på hur mottagaren förstår din presentation och hur du kan bli tydligare.
  4. Använd enkla bilder. Tänk på att bilderna ska göra det enklare att hänga med i din presentation.
  5. Välj ett spår. Hitta en kärnidé och lyft fram det intressantaste. Våga välja bort detaljer som inte är viktiga för helheten.

Årets vinnare, Rezan Güler, forskar om proteiner som kan bli nya, biologiska läkemedel mot cancer.

– Taktiken var att välja ut en kärnidé från min forskning och paketera den i humor, enkla bilder och ett personligt minne, berättar Rezan Güler som till vardags är doktorand i proteinteknik vid institutionen för proteinvetenskap på KTH.

Rezan Güler är också engagerad i Vetenskapens hus och tycker att det är kul att prata om forskning med barn och ungdomar, vilket också var en av anledningarna till att han sökte sig till tävlingen.

Inför de första deltävlingarna fick alla deltagare lära sig grundläggande presentationsteknik och under resan har de även fått personlig coachning av Anders Sahlman som är projektledare för Forskar Grand Prix. Rezan Güler konstaterar att det har varit väldigt lärorikt, men också krävt en hel del jobb.

– Det absolut svåraste är att hitta detaljerna som väcker intresse. När man är insatt i ett ämne kan det vara lätt att ta med för mycket, allt är ju superintressant.

Ett bra tips är att testa sin presentation på någon man känner och sedan be den personen berätta vad presentationen handlar om.

– Då märker du direkt vilken information som är relevant, vad som kan missuppfattas och vad som kan tas bort.

En av de viktigaste lärdomarna är att hitta bilder till presentationen som hjälper de som lyssnar att hänga med. Detta var också något som juryn berömde Rezan Güler för.

Forskar Grand Prix

Retoriktävling för forskare som går ut på att presentera sin forskning på ett enkelt och intresseväckande sätt på fyra minuter. Tävlingen genomfördes första gången 2012. I årets final deltog sju forskare.
Se hela finalen här.

– Det är ett vanligt misstag, särskilt inom forskarvärlden, att man har för svåra bilder. Ofta vinner man på att dela upp bilderna i flera. Men det allra viktigaste är att vara sig själv, att prata med publiken på samma sätt som du pratar med en vän, tipsar han.

Parallellt med tävlingen har Rezan Güler gått en kurs i att visualisera vetenskap och hoppas kunna fortsätta att väcka intresset för forskning. Personligen tycker han att det är viktigt för forskare att lära sig att prata om sin forskning så att den blir begriplig.

– Om allmänheten varken förstår eller vet vad som görs inom forskningen riskerar vi att den styrs i fel riktning. Det är en demokratifråga, konstaterar han.

Anna Nyström

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar