”Distriktens uppdrag behöver bli tydligare”

Håkan Gül, ordförande för Sveriges Ingenjörers distrikt i Skåne. Här på ett av de studiebesök som distriktsstyrelsen arrangerat under året.

Familjedag, teknikläger och nätverksträffar. Sveriges Ingenjörers distrikt i Skåne präglas av ett stort engagemang för ingenjörsyrket. Med sex nya medlemmar i styrelsen och många aktiviteter på agendan ser ordförande Håkan Gül fram emot nästa års arbete.

På Skånedistriktets årsmöte i november valdes Håkan Gül till ordförande för fjärde gången. Eftersom de valt att utöka styrelsen med fyra nya medlemmar blev det totalt sex nya ansikten i styrelsen.

– Vi hade ett aktivt och bra årsmöte och det är sporrande att se att så många medlemmar är engagerade och vill vara med, berättar Håkan Gül.

Vilka aktiviteter planerar ni i Skåne under nästa år?

– Vi har tagit fram ett förslag till verksamhetsplan för 2019 som vi ska fastställa på nästa styrelsemöte. Det finns många idéer och stora förväntningar, men eftersom allt bygger på ideellt arbete får vi se hur mycket vi mäktar med.

En av de mest populära aktiviteterna är en familjeaktivitet på Vattenhallen där barnen får pröva på olika typer av experiment, och det räknar vi med att arrangera även i år. Nu när vi utökat styrelsen hoppas vi att kunna arrangera fler och bättre aktiviteter, allt från föreläsningar och seminarier till studiebesök. I år hoppas vi även få igång rena nätverksträffar där våra medlemmar får möjlighet att mötas, dela erfarenheter och knyta nya kontakter.

Andra aktiviteter som vi också är engagerade i är Industrinatten och SACO-mässan där vi har möjlighet att möta blivande ingenjörer och Blixtlåset, som är en innovationstävling där vi sitter med i juryn. Vi är också med och sponsrar teknikläger och teknikkollo för skolungdomar.

Vilken aktivitet drog flest medlemmar under 2018?

Distrikt Skåne

Ordförande: Håkan Gül har varit fackligt aktiv sedan 2000, bland annat som ordförande för akademikerföreningen på Ericsson i Lund och på Sony Mobile. Han valdes in i distriktsstyrelsen i december 2010 och har varit ordförande sedan december 2015. Han är även ledamot i ingenjörsfullmäktige sedan 2014. Arbetar nu som konsult.

Övriga i distriktsstyrelsen:
Vice ordförande: Emma Stråle, ProgressLEAD Scandinavian Management AB och Ulf Bengtsson, Sony Mobile
Kassör: Maygon Wendel-Lesenius, Ferring Pharmaceuticals A/S
Françoise Petersen, Teknisk projektledare
Bo Servenius,
Niklas Mossberg, egenföretagare
Dinesh Vinjarapu, Axis Communications AB
Per Beremark, Ikea IT AB
Philip Stankovski, Auranest
Rebecca Lesenius, studerande
Leo Wallin, Frilans Finans Sverige AB
Henrik Urban, Knightec AB
Johan Gustafsson, Saab Kockums AB
Daniel Al-Ashraf, Lequa AB

Antal medlemmar i distriktet: 18 369
26 procent av medlemmarna är kvinnor och 74 procent är män.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:
1. Axis Communications AB
2. Lunds universitet
3. Sony Mobile Communications AB, Lund
4. Ericsson AB, Lund
5. Saab Kockums AB, Malmö

 

– Det var familjeaktiviteten på Vattenhallen, det är i särklass den mest populära aktiviteten vi arrangerar. Lokalen tar 300 personer och när vi släpper anmälan brukar platserna ta slut på ett par timmar. Det är en aktivitet som passar hela familjen och ett tillfälle för föräldrarna att visa upp vad deras arbete innebär på ett roligt sätt, att ingenjörsyrket handlar om innovation, nytänkande och experimenterande.

Vad gör ni för att engagera teknologerna i distriktet?

– Vi har ett bra samarbete med teknologerna och de är även representerade i styrelsen. Vi ser till att stötta de aktiviteter som teknologerna arrangerar på universitet och högskola och de är med oss när vi är ute på exempelvis mässor och möter studenter och gymnasieelever. Det är väldigt värdefullt att ha med studenter som kan berätta om utbildningar och yrkesval och vi kompletterar därför varandra på ett bra sätt. Här är samarbetet med teknologambassadörerna väldigt värdefullt. För att uppmuntra de som engagerar sig har vi tidigare delat ut stipendier till teknologer som arbetar ideellt på kåren eller i sektionerna och vi hoppas kunna göra det nästa år.

Vad krävs för att hålla igång verksamheten och hur kan kansliet stötta?

– Den absolut största utmaningen är tiden. Eftersom vi alla har andra arbeten på dagtid kan det vara svårt att hinna med att sy ihop aktiviteter. Nu när vi är fler som är engagerade i styrelsen hoppas jag att vi blir bättre på att hjälpas åt och dela på arbetet. Kansliet är ett värdefullt stöd eftersom de kan ta mycket av administrationen kring utskick och anmälan och kanske även hjälpa till med vissa bokningar. Men jag tror att vi skulle vinna på att hitta fler sätt att samarbeta och synka våra aktiviteter.

Jag sitter nu med i en referensgrupp för de olika distrikten där vi pratar mycket om hur vi kan förbättra och utveckla samarbetet. En nyckel tror jag är att tydliggöra distriktens uppdrag och mål, idag tror jag att vi tolkar det på lite olika sätt. Om vi alla är överens om vilka förväntningarna är och förstår andemeningen i vårt uppdrag, då tror jag också att det blir lättare för oss i distrikten att begära det stöd vi behöver.

Vad tycker du att ert distrikt har för roll i förbundet?

– Vi är ansiktet utåt, det är vi som träffar medlemmarna och skapar kontaktytorna. Vi har därför en viktig roll i att skapa mötesplatser för kompetensutveckling, nätverkande och lärande. Många medlemmar vänder sig först till oss när de har fackliga frågor eller problem på arbetsplatsen och jag tror att det är naturligt att ta kontakt med de som finns närmast, även om det är förbundet centralt som hanterar den typen av frågor.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar