Nystart för distrikt Dalarna

Den nya styrelsen för Sveriges Ingenjörer i Dalarna.
Den nya styrelsen för Sveriges Ingenjörer i Dalarna: Lukas Guldersson, ordförande Johan Fremling, Elisabeth Faxö, Mikael Hjort, Christian Johansson, Dante Vangeli och Andreas Johansson. Foto: Mona Wikström

Efter ett par år utan styrelse har Sveriges Ingenjörers distrikt Dalarna nu en styrelse med sju personer. De planerar en mjukstart med två aktiviteter det första året. En viktig fråga de ser är försäljningen av ABB i Ludvika.

Johan Fremling, du är ny ordförande för Sveriges Ingenjörer i Dalarna, men vem är du?

– Jag är civilingenjör i maskinteknik från KTH. Jag jobbar på Force Technology Sweden AB som ansvarig för mekanisk provning. Jag är också svetsingenjör från KTH och var också aktiv i sektionsstyrelsen, spex och inskolning. Privat har jag förtroendeuppdrag i Borlänge cykelklubb.

Hur kommer det sig att du ville bli ordförande?

– Det var kanske ingen annan som ville, men jag fick frågan och tyckte att det lät intressant: att driva Dalarnas studiebesök och föredrag, att göra något utöver jobbet som är intressant och vettigt.

Hur känns det nu?

– Det känns som att jag behöver börja jobba, säger Johan Fremling och skrattar. Det är en nystart och vi har inget att förlora.

Distrikt Dalarna

Styrelsen:
Ordförande: Johan Fremling, Force Technology Sweden AB
Dante Vangeli, SSAB EMEA AB
Elisabeth Faxö, Trafikverket
Andreas Johansson, ÅF-Industry AB
Lukas Guldersson, Transportstyrelsen
Christian Johansson, Morgårdshammar AB
Mikael Hjort, ABB

Antal medlemmar i distriktet: 2 799
26 procent kvinnor, 74 procent män.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • Trafikverket
  • SSAB EMEA AB Borlänge
  • Landstinget Dalarna
  • Outokumpu Stainless AB
  • ABB AB Ludvika

Det har inte funnits någon styrelse på två år och nu så är ni plötsligt en styrelse med sju personer, hur blev det så?

– Jag är lite förvånad. Vi ville ha geografisk spridning, så nu är det personer från Avesta, Borlänge, Ludvika och Falun. Det var ingen från ABB föreslagen, men Mikael Hjort, som jobbar där, blev föreslagen på årsmötet av en kollega.

Har ni i styrelsen hunnit prata något?

– Vi träffades en gång före årsmötet och sedan på årsmötet. Det vi har tänkt är att ha ett studiebesök och en presentation – att göra något hyfsat enkelt det första året.

Vad tycker du är distriktets roll?

– Det är ju kontakten med medlemmarna, att arrangera träffar, förhoppningsvis att det blir trevligt umgänge, att man får höra vad andra jobbar med – människor som jobbar inom samma område men ändå med annat.

Hur gör ni för att engagera teknologer?

– Det kom några på årsmötet, så vi får se vad de är intresserade av.

Vilka frågor är viktiga för medlemmarna hos er?

– Jag tror inte att det skiljer sig från andra ställen. Men att ABB i Ludvika blir Hitachi, det är en stor fråga, så det blir säkert en del om det, hur uppköp går till.

Vad vill du hälsa till medlemmarna?

– Kom på presentationerna och studiebesöken och kom med förslag till styrelsen om det är saker ni tycker att vi ska göra.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar