67 år är ingen gräns för att fortsätta jobba

Ålder får inte vara ett hinder för anställning. Trots det förekommer det att lärosäten har speciella riktlinjer för anställning efter 67 år. Foto: Getty Images

Det finns inget som hindrar dig som fyllt 67 år att fortsätta jobba. Trots det förekommer det att universitet och högskolor har riktlinjer som begränsar anställning efter 67 år. ”Att neka någon jobb på grund av ålder kan vara frågan om åldersdiskriminering” säger Ola Sundström, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Vid 67 års ålder kan din arbetsgivare ta ifrån dig din tjänst. Enligt reglerna i LAS är 67 år den bortre gränsen för en fast anställning. Det innebär att en arbetsgivare kan avsluta anställningen utan motivering, med en månads förvarning.

Men det är inte samma sak som att du måste sluta jobba bara för att du passerat en viss ålder. Det finns möjligheter att fortsätta jobba som visstidsanställd.

– Arbetsgivaren får anställa personer som har fyllt 67 år och om du vill jobba kvar kan du prata med din arbetsgivare om möjligheten att fortsätta jobba på en visstidsanställning. Skillnaden är att du inte längre omfattas av LAS-reglerna, säger Ola Sundström.

Åldern är inte heller ett hinder för att söka visstidsanställningar.

– När du söker ett jobb så befinner du dig på samma spelplan som de andra som söker jobbet. Det innebär att du ska bedömas på samma villkor som de andra i ansökningsprocessen. Arbetsgivaren kan alltså inte välja bort dig på grund av åldern, poängterar Ola Sundström.

Enligt diskrimineringslagen ska det finnas speciella skäl för att neka någon jobb på grund av ålder. Det kan handla om säkerheten, att det finns risk för personens hälsa och säkerhet, eller särskilda undantag för verksamheter där man vill anställa yngre personer för att säkra sin kompetensförsörjning.

– Jag har svårt att se att högskola och universitet skulle kunna tillämpa någon av dessa undantag.

Trots det förekommer det att lärosäten har speciella riktlinjer för anställning efter 67 år. Ola Sundström konstaterar att det är bra att det finns riktlinjer som tydliggör vilka regler som gäller vid visstidsanställning. Däremot får de inte bli exkluderande. Han har själv sett exempel på skrivningar där man gjort speciella regler för personer över 67 år, till exempel att de endast kan anställas genom ett särskilt beslut från rektor.

– När de tillämpas kan det mycket väl handla om åldersdiskriminering.

Ola Sundström sitter just nu med ett ärende där en person nekats visstidsanställning på ett lärosäte på grund av ålder. Han tror att det är vanligt att personer nekas jobb på grund av ålder, men att det är få som väljer att ta det vidare.

– Det kan vara bra att veta att åldersdiskriminering även gäller vid förfrågan. Om du hör dig för om en tjänst och får till svar ”nej, du har fyllt 67 år”, då kan det också vara frågan om diskriminering, säger han.

Vad händer om arbetsgivaren inte avslutar anställningen vid 67 år?

– Då omfattas personen på nytt av anställningsskyddet i LAS. Troligen kan en sådan sak som ålder vägas in i en bedömning om saklig grund vid en senare uppsägning, förklarar Ola Sundström.

3 kommentarer

  • Håkan Olsen

    Jag har tänkt söka projektbidrag för att fortsätta forska och ta ut 20 % i lön. Stiftelsen som jag tänkt söka vid har i sina riktlinjer satt upp gränsen 67 år då det inte går att söka för lön. Om det skall vara möjligt att söka för lön skall personen ha en tjänst vid högskolan enligt stiftelsen. Det går att söka utan lön, dvs jobba utan ersättning. En tidsbegränsad anställning kan bara rektor bestämma om (senior prof.) men det krävs att det finns pengar till tjänsten. Är detta korrekt när det gäller stiftelsens regler? Det är något av moment 22 över det hela.

    13 november 2019
    • Karin Virgin

      Hej,
      Du bör kontakta en sakkunnig ombudsman på förbundet för att få svar på din fråga.
      Telefon: 08-613 80 00. Öppettider: Måndag – torsdag 8.30 – 16.30 Fredag 8.30 – 16.00.
      Lunchstängt 11.30 – 12.30. Du kan också mejla till forhandling@sverigesingenjorer.se

      13 november 2019
  • Ingemar Ragnemalm

    Tyvärr är 50 år ofta en gräns för att *få* ett jobb. Över 50 slår åldersdiskrimineringen till hårt. Då blir du inte ens kallad till intervju även om du uppenbart är den perfekta kandidaten. Jag har själv sökt tjänster på jakt efter ett trevligt sabbatsår i industrin, och möts av de grövsta svepskäl för att de inte rakt ut kan säga att de inte vill ha mig för att jag är äldre än chefen.

    Visste ni att minst ett universitet använder ett anställningssystem som uppmuntrar diskriminering på ålder, kön och härstamning? De sökande listas med denna information (namn och ålder) men för att få veta något om meriter måste man in djupare i systemet, och ser då bara ett dokument i taget. Detta gör att namn och ålder blir där man börjar urvalet, för det är lättast.

    24 mars 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar