Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Mat och teknik skapar nya ingenjörsjobb

Mat och teknik skapar nya ingenjörsjobb

Tekniklösningar ger företag som satsar på närproducerat en chans att utmana livsmedelsjättarna. Och i framtiden kanske kockarna jobbar sida vid sida med robotar. Food Tech är på frammarsch och ingenjörerna är nyckelspelarna.

Kött, fisk, frukt, grönsaker och andra livsmedel har ofta en lång resa bakom sig innan de landar på våra tallrikar. Både transporter och produktionen av livsmedel har en stor påverkan på klimat och miljö. Det har ökat trycket på nya idéer för att framställa mat.

Spännande lösningar växer fram inom Food Tech  – en växande bransch som skapar allt fler jobb för ingenjörer. Men vad ryms egentligen i begreppet Food Tech?

Annika Grälls, projektledare för Mat och måltid på Nobel Science Park i Örebro, har grundat ett heldagsseminarium om Food Tech som i nyligen arrangerades för andra året i rad.

Annika Grälls, Nobel Science Park

– Den enkla förklaringen av Food Tech är kombinationen av mat och teknik. Vi har sett hur musikbranschen har förändrats totalt genom digitaliseringen. Nu står livsmedelsbranschen inför samma förändring.

Enligt Annika Grälls ligger Sverige långt framme tack vare en hög mognadsgrad och användande av digitala tjänster. Dessutom är intresset för mat stort i Sverige.

Två faktorer som också påskyndar utvecklingen är intresset för hållbarhet och hälsa, två starka globala trender. Köttkonsumtionen minskar, allt fler äter mer vegetariskt och den största förändringen sker i den yngre generationen. Enligt Ungdomsbarometern har andelen vegetarianer ökat från att vara tre procent 2009 till nio procent 2018. Undersökningen bygger på drygt 23 000 intervjuer med ungdomar mellan 15 och 24 år.

Mer om kompetensutveckling

Läs mer om Sveriges Ingenjörers arbete för kompetensutveckling här.

– Tekniska lösningar kan bidra till ett mer hållbart samhälle utan uppoffringar och tekniken hjälper oss att göra fler medvetna val. Utvecklingen drivs av start-ups men de stora livsmedelsproducenterna är också med. Food Tech skapar redan nya jobb för ingenjörer och jag tror att vi bara ser början, säger Annika Grälls.

Örebro universitet har tagit en ledande position inom AI och robotik och Amy Loufti, professor i informationsteknologi, driver projekt inom Food Tech.

Amy Loufti, Örebro universitet

– Vårt jordbruk är redan automatiserat men nu behöver vi en ny generation robotar som inte utför samma arbetsmoment om och om igen. För att klara detta krävs också artificiell intelligens och det är ett av mina forskningsområden.

Redan i dag finns robotar som vänder hamburgare men i framtiden kanske robotarna kan avlasta kockarna och arbeta sida vid sida. Amy Loufti startar efter sommaren, tillsammans med Alfred Nobel Science Park, ett forskningsprojekt för att undersöka möjligheterna. Tanken är att identifiera vilka vilka moment som man kan automatisera i ett restaurangkök.

– Vi behöver studera hur processen går till när man lagar mat och för det kommer vi använda oss av artificiell intelligens. Syftet med studien är att se vilka moment som en robot, eller snarare automation, kan avlasta kockarna. Det är inte säkert att man ska automatisera de moment som är enklast, det är viktigt att roboten gör rätt saker.

Food Tech är ett spretigt område och därför är behovet av teknisk kompetens  också brett. Ingenjörer inriktade på robotik och AI är efterfrågade men också de med bredare kompetens inom datateknik. För livsmedelsproduktion krävs ett omfattande arbete med miljötillstånd och här finns jobb för ingenjörer som är inriktade mot miljö och hållbarhet.

Men Amy Loufti menar att ingenjörerna inte bara behöver vara duktiga på teknik.

– Kompetens som framför allt efterfrågas inom Food Tech är intuition, kreativitet och tvärvetenskaplighet. Det behövs ingenjörer som kan göra kloka bedömningar om algoritmernas slutsatser är rimliga. Kreativitet är det som skiljer en bra ingenjör från en fantastisk ingenjör och inom livsmedelsproduktion måste man förstå hela kedjan från jord till bord.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Byggcheferna har något att lära andra chefer (fastän de inte tror det själva)

0
Cheferna på en byggarbetsplats har ett unikt ledarskap – men kanske inte på det sätt man först tänker. En ny bok sätter fokus på de ledare som själva aldrig skulle framhäva sig som experter på ledarskap.
Distansarbete

Förslag: Skriv in möjligheten att jobba på distans i avtalen

1
Slå fast i avtalen att det ska vara ökade möjligheter att jobba på distans även efter pandemin. Det är ett av förslagen till årets Ingenjörsfullmäktige. Andra förslag handlar om allt från medlemsavgiften till ett Ingenjörernas Hus i Göteborg.

Ericsson vill överge fasta arbetsplatser

16
Ericsson planerar att bygga om kontor till mötesplatser där de egna arbetsplatserna försvinner. Sveriges Ingenjörer är oroliga för att utvecklingsteamen kan behöva gå skiftgång.
Programmeringsböcker

Nu har Python passerat Java och C – här är de 50 populäraste språken

0
Python är det mest populära programmeringsspråket enligt Tiobe-indexet. Men säger den typen av index något? "De är en bra start", svarar KTH-professorn Benoit Baudry.

Här är hunden välkommen på kontoret

2
När mobiloperatören Tre nu öppnat för återgång till kontoret är också hundar välkomna. Det gör det möjligt för valpen Lukas att följa med sin husse på jobbet.

Managementkonsulten sadlar om till skådespelare

0
Trivs du med jobbet men drömmer ändå om att göra något helt annat? Det gjorde civilingenjören Annie Dahlin. Nu utbildar hon sig till skådespelare.

Här är kommunerna som kommit längst med klimatanpassning

0
Det är fortfarande få kommuner som kommit igång med ett systematiskt arbete med klimatanpassningar. Bäst är Lomma, tätt följt av Norrköping.
Karin Adelsköld

Har ni kul här, eller?

1
Vad är väl en dag på jobbet? Den kan vara tråkig och trist och... ganska kul. Här ger humorproffset Karin Adelsköld sina tips för en roligare jobbvardag.

Ny studie tar sig an störande ljud på kontoret

5
Det kan vara svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap. Nu ska forskare undersöka om man kan skapa en bättre arbetsmiljö med hjälp av ljud.

Se upp för riskerna med distansarbete

0
– Distansarbete kan bli en kil mellan kollegorna och utvecklas till en missnöjeskultur, säger forskaren Linda Widar.

VI REKOMMENDERAR

Se till att du får rätt lön på första jobbet

1
Ska du förhandla din första lön? Ta reda på så mycket du kan om arbetet och se till att du kommer in rätt i lönestrukturen.

TOPPLISTA