Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Mat och teknik skapar nya ingenjörsjobb

Mat och teknik skapar nya ingenjörsjobb

Tekniklösningar ger företag som satsar på närproducerat en chans att utmana livsmedelsjättarna. Och i framtiden kanske kockarna jobbar sida vid sida med robotar. Food Tech är på frammarsch och ingenjörerna är nyckelspelarna.

Kött, fisk, frukt, grönsaker och andra livsmedel har ofta en lång resa bakom sig innan de landar på våra tallrikar. Både transporter och produktionen av livsmedel har en stor påverkan på klimat och miljö. Det har ökat trycket på nya idéer för att framställa mat.

Spännande lösningar växer fram inom Food Tech  – en växande bransch som skapar allt fler jobb för ingenjörer. Men vad ryms egentligen i begreppet Food Tech?

Annika Grälls, projektledare för Mat och måltid på Nobel Science Park i Örebro, har grundat ett heldagsseminarium om Food Tech som i nyligen arrangerades för andra året i rad.

Annika Grälls, Nobel Science Park

– Den enkla förklaringen av Food Tech är kombinationen av mat och teknik. Vi har sett hur musikbranschen har förändrats totalt genom digitaliseringen. Nu står livsmedelsbranschen inför samma förändring.

Enligt Annika Grälls ligger Sverige långt framme tack vare en hög mognadsgrad och användande av digitala tjänster. Dessutom är intresset för mat stort i Sverige.

Två faktorer som också påskyndar utvecklingen är intresset för hållbarhet och hälsa, två starka globala trender. Köttkonsumtionen minskar, allt fler äter mer vegetariskt och den största förändringen sker i den yngre generationen. Enligt Ungdomsbarometern har andelen vegetarianer ökat från att vara tre procent 2009 till nio procent 2018. Undersökningen bygger på drygt 23 000 intervjuer med ungdomar mellan 15 och 24 år.

Mer om kompetensutveckling

Läs mer om Sveriges Ingenjörers arbete för kompetensutveckling här.

– Tekniska lösningar kan bidra till ett mer hållbart samhälle utan uppoffringar och tekniken hjälper oss att göra fler medvetna val. Utvecklingen drivs av start-ups men de stora livsmedelsproducenterna är också med. Food Tech skapar redan nya jobb för ingenjörer och jag tror att vi bara ser början, säger Annika Grälls.

Örebro universitet har tagit en ledande position inom AI och robotik och Amy Loufti, professor i informationsteknologi, driver projekt inom Food Tech.

Amy Loufti, Örebro universitet

– Vårt jordbruk är redan automatiserat men nu behöver vi en ny generation robotar som inte utför samma arbetsmoment om och om igen. För att klara detta krävs också artificiell intelligens och det är ett av mina forskningsområden.

Redan i dag finns robotar som vänder hamburgare men i framtiden kanske robotarna kan avlasta kockarna och arbeta sida vid sida. Amy Loufti startar efter sommaren, tillsammans med Alfred Nobel Science Park, ett forskningsprojekt för att undersöka möjligheterna. Tanken är att identifiera vilka vilka moment som man kan automatisera i ett restaurangkök.

– Vi behöver studera hur processen går till när man lagar mat och för det kommer vi använda oss av artificiell intelligens. Syftet med studien är att se vilka moment som en robot, eller snarare automation, kan avlasta kockarna. Det är inte säkert att man ska automatisera de moment som är enklast, det är viktigt att roboten gör rätt saker.

Food Tech är ett spretigt område och därför är behovet av teknisk kompetens  också brett. Ingenjörer inriktade på robotik och AI är efterfrågade men också de med bredare kompetens inom datateknik. För livsmedelsproduktion krävs ett omfattande arbete med miljötillstånd och här finns jobb för ingenjörer som är inriktade mot miljö och hållbarhet.

Men Amy Loufti menar att ingenjörerna inte bara behöver vara duktiga på teknik.

– Kompetens som framför allt efterfrågas inom Food Tech är intuition, kreativitet och tvärvetenskaplighet. Det behövs ingenjörer som kan göra kloka bedömningar om algoritmernas slutsatser är rimliga. Kreativitet är det som skiljer en bra ingenjör från en fantastisk ingenjör och inom livsmedelsproduktion måste man förstå hela kedjan från jord till bord.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

På tur i liten bil

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 16 augusti!

0
Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 16 augusti. Trevlig sommar! 

Ingenjörerna har jobbat mer under pandemin

0
Nästan 30 procent av ingenjörerna har fått en större arbetsbelastning under pandemin. Det är dessutom en liten ökning jämfört med förra våren.

Omformulerade platsannonser – betydligt fler kvinnor sökte 

0
Genom några enkla omformuleringar i platsannonser ökade IT-bolaget Tieto Evry andelen kvinnor som sökte med 32 procent.
Maria Samuelsson, ABB

ABB lyfter HBTQ-frågor – ”Ska kunna vara den man är”

0
Det ska gå att vara öppen HBTQ-person på ABB utan att bemötas illa. I juni hade företaget Pride-månad. Men Akademikerföreningen tycker att företaget är sent på bollen.

Civilingenjör debuterar som sommarvärd

1
"Jag kommer att prata om teknik i framkant och hur den interagerar med oss som människor. Men också vad som krävs av oss som människor att leva i en snabbt föränderlig värld", berättar Claudia Olsson som sommarpratar den 9 augusti.
Bilder från de mest lästa artiklarna 2021

Livslön, konsultpriser och gnälliga kollegor – det här är mest läst i år

0
Här är de 20 artiklar flest läst på Ingenjören.se första halvåret 2021.

Därför kan det löna sig att bli jobbonär

0
Allt fler väljer att jobba samtidigt som de börjar ta ut sin pension. Pensionsmyndighetens beräkningar visar att det dessutom kan löna sig ekonomiskt. 

Unga chefer är mer uppskattade än de själva tror

0
Unga chefer, framför allt kvinnor, har ofta ett annat ledarskap än äldre och manliga chefer. Därför är de mer uppskattade av medarbetare i alla åldrar.
Distans- och kontorsarbete

Olika beslut på teknikföretagen om distans eller kontor

5
Hur kommer Getinge, Ericsson, KTH, Facebook med flera att jobba framöver? Det får du svar på här.

Sveriges bästa lärare är en ingenjör

0
Anders Nyberg vid Leksands gymnasium har utsetts till Sveriges bästa lärare. "Det är ett jätteroligt yrke som jag trivs väldigt bra med".

VI REKOMMENDERAR

Henrik Dahlin

Ta tag i din gamnacke och ömmande muskler

0
Sveriges Ingenjörers träningsexpert ger tips för att ta hand om och stärka kroppen.

TOPPLISTA