Konjunktur på högvarv, men ingenjörer får inte del av framgången

Konjunkturen är fortsatt stark inom de ingenjörstäta företagen, men många upplever att arbetsbördan är för hög. Foto: Getty Images

Konjunkturen är fortsatt stark inom de ingenjörstäta företagen och potentialen att öka innovationskraften är stor nu när ekonomin går bra. Trots det har få företag ett belöningssystem kopplat till innovationer och många medarbetare upplever att arbetsbelastningen är alldeles för hög.

Konjunkturen är fortsatt stark. Trots en skakig omvärld med Brexit och osäkerhet i den globala frihandeln tror de förtroendevalda på en positiv ekonomisk utveckling de kommande sex månaderna.

Det visar resultaten från Sveriges Ingenjörers Innovations- och konjunkturrapport som presenterades i slutet av förra veckan. Rapporten bygger på en enkät som skickats ut till förtroendevalda i 658 ingenjörstäta företag i sex olika branscher.

Ellinor Bjennbacke, Sveriges Ingenjörer

– Högkonjunkturen håller i sig. Merparten, 85 procent, bedömer att konjunkturen kommer att vara oförändrad och därmed överlag bra det kommande halvåret, säger Ellinor Bjennbacke, politik- och analyschef på Sveriges Ingenjörer.

Allra bäst går det för skogsindustrin där samtliga företag befinner sig i ett positivt ekonomiskt läge. Bäst i tjänstesektorn går bolagen inom IT&Telekomföretagen där 93 procent av ingenjörerna uppger att företagen går bra.

Rapporten tar även upp företagens innovationsförmåga och satsningar på forskning och utveckling, FoU. 82 procent av industriföretagen och 55 procent av tjänsteföretagen har egen FoU. Av de företag som satsar på egen forskning svarar 76 procent att det också resulterar i innovationer.

3 tips till företagsledningar

Så kan ledningen öka innovationskapaciteten, enligt de förtroendevalda:

  1. Ge medarbetarna möjligheter att jobba med innovationsprojekt under lång tid.
  2. Säkerställa att det finns rätt teknisk kompetens för innovation.
  3. Öka förutsättningar för enskilda medarbetare att få stöd att utveckla innovation.

Men satsningar på innovation kräver också satsningar på kompetensen. I höstens rapport svarade 59 procent, att företaget saknar rätt teknisk kompetens och att det blir ett hinder för företagens förmåga att utveckla nya tjänster och produkter.

– Det är tydligt att det är lönsamt att satsa på innovation och produktutveckling. Men vi ser att det är en stor mängd företag som inte gör det, trots att det ekonomiska läget är gott. Företagen behöver avsätta tid, pengar och resurser för att säkerställa rätt teknisk kompetens, men även se över sin kompetensförsörjning så att man rustar sig för framtiden, poängterar Ellinor Bjennbacke.

Rapporten visar dessutom att det finns ett samband mellan företagets innovationsförmåga och individuella belöningssystem. Företag som belönar sina medarbetare för innovationer är också de företag som får fram flest innovationer.

Men många företag saknar den typen av belöningssystem. Teknikföretagens medlemsföretag är de som ligger högst i branschjämförelsen, och då har endast hälften av dessa företag ett belöningssystem på plats. Bland tjänsteföretagen har som bäst vart sjätte företag ett belöningssystem för innovationer.

Den goda konjunkturen påverkar samtidigt arbetsbördan för de anställda. Enkätsvaren visar att 68 procent av de anställda tjänstemännen inom industrin och 50 procent inom tjänstesektorn har en för hög arbetsbörda.

– Ingenjörerna spelar en nyckelroll för innovation och utveckling och måste få betalt för det värde de skapar i verksamheten. Att inte satsa på forskning, kompetensutveckling och goda villkor för ingenjörer innebär på sikt att man riskerar företagens konkurrenskraft, säger Ellinor Bjennbacke.

Anna Nyström

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar