Trenden har vänt:
Nu satsar Sony i Lund

Sony vill etablera ett nytt globalt forsknings och utvecklingscentrum i Lund. Foto: David Castor

Efter år av tuffa neddragningar kommer nu ett positivt besked till Sony Mobile i Lund. Företagsledningen vill ta vara på den spetskompetens som finns i Lund och satsar på ett globalt forsknings- och utvecklingscentrum som ska serva hela koncernen.

För Ulf Bengtsson, ordförande för Akademikerklubben på Sony Mobile i Lund är detta ett glädjande besked.

Ulf Bengtsson, ordförande i akademikerklubben Sony Mobile.

– Nu ser vi ljuset i tunneln. Det gör mig väldigt glad att företagsledningen har fått upp ögonen för den spetskompetens som finns i Lund och vill satsa på den framöver, säger han.

Beskedet om att Sony nu vill satsa på ett forsknings- och utvecklingscentrum i Lund kommer efter år av neddragningar där varslen duggat tätt på Sony Mobile. Så sent som i slutet av november varslade företaget om ytterligare uppsägningar som har verkställts nu under våren.

Bakgrunden till neddragningarna är vikande försäljningssiffror och minskade intäkter som lett till att Sony gått ut med ett globalt sparpaket där målet är att halvera kostnaderna inom mobilområdet under en tvåårsperiod.

Höstens neddragningar drabbade anställda över hela linjen och uppskattningsvis 60 procent av de som fick gå var ingenjörer. Beskedet om satsningen på ett globalt centrum för forskning och utveckling förändrar dock inte situationen för de som drabbades av höstens varsel.

– Höstens varsel är redan effektuerat och många av ingenjörerna har redan sugits upp av andra arbetsgivare. Som ingenjör är det idag relativt enkelt att hitta nytt jobb, förklarar Ulf Bengtsson.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan vill Sony etablera ett nytt globalt forsknings och utvecklingscentrum i Lund med fokus på forskning, standardisering och patentfrågor rörande 5G och 6G. Investeringen motsvarar 100 tjänster.

Sparbetinget på mobilsidan ligger dock fortfarande kvar och vad detta innebär i praktiken för de som jobbar på Sony Mobile i Lund återstår att se.

– Siffrorna om antalet tjänster är inget jag fått bekräftat. Var detta landar är alldeles för tidigt att säga. Vi får se om det blir fråga om nyanställningar eller omförflyttningar inom företaget, men  för oss är det en viktig signal, att det finns en framtid på Sony här i Lund, säger Ulf Bengtsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar