”Har jag rätt till tjänstledighet?”

Foto: Getty images

Att vara tjänstledig är ett tryggt sätt att ta en paus från jobbet för att göra något annat. Men i vilka fall har jag rätt till ledighet och när kan min arbetsgivare säga nej? Susanne Högström, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, förklarar vad som gäller vid tjänstledighet.

Jag är trött på mitt jobb, har jag rätt att söka tjänstledighet för att prova på ett annat jobb?

Susanne Högström

– Det finns ingen lagstadgad rätt att söka tjänstledigt för att prova på ett nytt jobb. Däremot har du rätt att få tjänstledigt upp till sex månader om du vill starta eget. Förutsättningen är dock att det inte är en konkurrerande verksamhet. Reglerna kring detta finns i Lagen om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet (1997:1293).

Vilka regler gäller vid tjänstledighet?

– Det finns lite olika regler beroende på vilken typ av ledighet du söker. För föräldraledighet måste du exempelvis ansöka om ledighet minst två månader innan. Reglerna för olika typer av ledighet finns reglerad i lagtexterna, men det kan även finnas kollektivavtal som avviker från lagen i vissa delar. I de flesta fall är tjänstledighet obetald, men det kan vara bra att veta att det även finns betald tjänstledighet.

Vad kan man söka tjänstledighet för?

Det finns en rad olika typer av ledigheter som du har rätt till enligt lag. Det är bland annat föräldraledighet, militärtjänstgöring, ledighet för att starta egen näringsverksamhet, förtroendeuppdrag som till exempel fackligt arbete, studieledighet, vård av närstående och ledighet för sjukdom eller olycksfall inom familjen. Du kan även få ledigt för studier på SFI och om du på grund av sjukdom ska prova på ett annat arbete. Alla dessa typer av ledigheter finns reglerade i lag samt kollektivavtal.

  • Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen
  • Lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning
  • Semesterlag (1977:480)
  • Tjänstledighetsförordningen (1984:111) Statligt anställda
  • Lag om totalförsvarsplikt (1994:1809)
  • Föräldraledighetslag (1995:584)
  • Lag (1997:1293) om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet
  • Lag (1998:209) om rätt till ledighet av trängande familjeskäl
  • Lag (2008:565) om rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete
  • Kollektivavtal

När kan tjänstledighet vara betald?

– Om du är fackligt förtroendevald har du rätt att ha betald tjänstledighet för att utföra ditt fackliga arbete och för att exempelvis gå en facklig grundkurs. Via kollektivavtalet kan du även ha rätt att få betald föräldraledighet för att nå upp till 80 procent av din ordinarie lön.

När kan arbetsgivaren säga nej?

– Arbetsgivaren kan säga nej till ledighet för att starta egen verksamhet om det innebär en olägenhet för arbetsgivarens verksamhet. När det gäller studieledighet kan arbetsgivaren kräva att du skjuter upp din ledighet högst sex månader. Semester är också en form av tjänstledighet där arbetsgivaren har möjlighet att påverka förläggning av semestern. I Semesterlagen kan du läsa mer om detta. Boka därför inte en långresa till andra sidan jordklotet innan du har fått din semester beviljad.

Finns det tillfällen då arbetsgivaren inte kan neka tjänstledighet?

– Ja, när det finns ömmande skäl som vid sjukdom eller olycksfall inom familjen. Föräldraledighet kan arbetsgivaren inte heller neka dig.

Om min arbetsgivare ändå säger nej, vad gör jag då?

– Ta direkt kontakt med din lokala fackliga organisation om sådan finns. Annars ta kontakt med förbundet centralt så kan vi finnas med som stöd för att se till att du får den ledighet du har rätt till.

Hur gör jag om jag ångrar mig, kan jag avbryta min tjänstledighet?

– Ja, det kan du. Om du exempelvis är föräldraledig ska du meddela din arbetsgivare senast en månad innan du planerar att komma tillbaka, men det kan se olika ut beroende på typ av ledighet. Ett bra råd är att se till att få det skriftligt när ni kommer överens om din tjänstledighet, hur länge du ska vara ledig och hur långt innan du måste säga till om det ändras, så att både du och din arbetsgivare är överens om vad som gäller.

Om jag bestämmer mig för att säga upp mig efter min tjänstledighet, vad gäller då?

– Då är det anställningsavtalet som gäller. Det vill säga, om du till exempel har två månaders uppsägningstid så ska du säga upp dig två månader innan du vill att din anställning ska upphöra oavsett om du är tjänstledig eller ej vid tillfället du vill säga upp dig.

Fråga facket

Under temat ”Fråga facket” tar vi upp utvalda frågor som medlemmar ställer till Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Har du en fråga? Här finns kontaktuppgifter till rådgivningen.

Här hittar du alla frågor vi skrivit om hittills.

Vilka råd vill du ge den som funderar på att söka tjänstledigt?

– Om du är sugen på att göra något annat, ge dig själv möjligheten att testa. Förbered dig väl och se till att du har de ekonomiska förutsättningarna för att vara tjänstledig. Framför allt, ta reda på vad som gäller för den tjänstledighet du tänkt söka så att du är väl påläst och inte råkar ut för några oväntade överraskningar. Ta gärna kontakt med oss i Sveriges Ingenjörers rådgivning så kan vi hjälpa dig med det.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar