Två svenska miljöentreprenörer tävlar om miljonpris

Sofie Allert på Swedish Algae Factory och Lars Jacobsson på Texel Energy Stoage är i final i entreprenörstävlingen Postcode Lotteries Green Challange.

För tolfte året i rad kommer den internationella tävlingen för entreprenörer inom miljöteknik – Postcode Lotteries Green Challenge – avgöras i början av oktober. Av årets fem finalister kommer två från Sverige, något som aldrig inträffat tidigare.

De två svenska finalisterna i tävlingen är Swedish Algae Factory och Texel Energy Storage.

Postcode Lotteries Green Challange

Startade: 2007
Antal bidrag 2019: 1167
Prispengar: 1 miljon euro fördelas totalt – vinnaren får 500 000 euro, tvåan får 200 000 euro och övriga tre finalister får 100 000 euro var.

Swedish Algae Factory grundades för fem år sedan av civilingenjören Sofie Allert och algprofessorn Angela Wulff. Företaget odlar kiselalger som normalt lever på botten av mörka sjöar och hav och undersöker olika användningsområden för algerna inom industrin.

Kiselalgernas skal har flera unika egenskaper. Det är ett material som är extremt starkt, effektivt på att fånga upp synligt ljus, blockera uv-ljus och ta upp och avge kemiska substanser och näringsämnen.

Försök har visat att kiselalgens supermaterial kan öka effekten i solpaneler med upp till 38 procent, beroende på typ av solcell.

Ny anläggning byggs nästa år

Nu producerar Swedish Algae Factory kiselalger i en pilotanläggning och har redan kommit ut på marknaden.

– Vi säljer till tillverkare av ekologiska hudvårdsprodukter, främst i Norden. Kiselalgernas skal fungerar bland annat som fuktgivare och ersätter mikroplaster och andra kemikalier, säger Sofie Allert.

Swedish Algae Factory odlar kiselalger och forskar om användningsområden för inom industrin för skalen som har flera unika egenskaper.

Utvecklingen av materialet för solceller är mer tekniskt avancerat och tar därför längre tid. Fyra projekt pågår just nu, varav ett i fält.

– Nästa år börjar vi bygga vår första större kommersiella anläggning för kiselalgodling och utvinning av deras skal.

Sofie Allert säger att prissumman på 500 000 euro till vinnaren skulle bli ett välkommet ekonomiskt tillskott som kan öka takten i utvecklingsarbetet.

– Men publiciteten skulle betyda minst lika mycket, säger hon.

Batteri för energilagring

Den andra svenska finalisten är Texel Energy Storage som har grundats av Lars Jacobsson som är företagets VD. Verksamheten startade 2010, då som ett solenergiföretag, och har utvecklat en teknik för att omvandla värme från solen till el med hjälp av en stirlingmotor.

Nu har företaget bytt fokus och satsar på batterimarknaden. Man har utvecklat ett termokemiskt batteri som kan lagra exempelvis vind- och solenergi till en låg kostnad. Tekniken är anpassad för storskalig lagring, från bilbatterier och uppåt.

I februari 2018 fick Texel Energy Storage stor uppmärksamhet när man skrev under ett ensamrättsvatal med ett av US Departement of Energys laboratorier. Kalifornien har lagstiftat om nollutsläpp senast år 2045 och enligt de nya reglerna ska minst 60 procent av energiförsörjningen komma från förnybara källor som sol och vind. För att klara det krävs en bra batterilösning. Texel arbetar nu med att skala upp tekniken för att kunna bygga flera gigafabriker, som Northvolts eller Teslas, i både USA och Europa.

Lars Jacobsson arbetade under -90-talet med oljelagring i flera bolag men sålde sina andelar i början av 2000-talet.

– Sedan dess har jag arbetat med förnybar energi för att jag vill jobba med det som har med framtiden att göra. Jag vill bidra till att göra världen lite bättre, säger Lars Jacobsson i en intervju med EFN Ekonomikanalen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar