Saab-nätverk: Ingen passar in i bilden av en stereotyp ingenjör

Både anställda och ledning på Saab driver på för mångfald. I dag är diversity ett av värdeorden för Saab Surveillance och frågorna drivs också i nätverket Minerva. Här syns delar av Minervas styrgrupp i Göteborg: Karin Thorvaldsson, Malin Fridman och Görel Wranne.

Mångfald är inte något som bara rör vissa. Alla kan tillhöra en minoritet på arbetsplatsen, säger ingenjörerna Malin Fridman och Karin Thorvaldsson i Saabs mångfaldsnätverk Minerva. Därför jobbar de brett – för att inkludera alla.

Det var för två år sedan som några anställda på Saab Surveillance i Göteborg startade mångfaldsnätverket Minerva. Grunden är att alla ska kunna vara sig själva, oavsett kön, ålder, etnicitet, religion, funktionsdifferens, sexuell läggning eller könsidentitet och könsuttryck.

– Alla behövs i företaget – unga som inte har så mycket erfarenhet men som har ny kunskap, äldre som samlat på sig kunskap och erfarenhet, personer med högfungerande autism som ser saker ur en annan synvinkel eller personer med annan kulturell bakgrund som har med sig viktiga erfarenheter, säger Malin Fridman och Karin Thorvaldsson i Minervas styrgrupp i Göteborg.

Driver innovation

Minerva – Saabs nätverk för mångfald

Minerva startade på Saab surveillance i Göteborg i januari 2018. 2019 startade ytterligare två lokala nätverk: i Järfälla i Stockholm och i Linköping.

Syftet är att sprida information och skapa medvetenhet om mångfald, jämställdhet och inkludering.

Ungefär 200 personer inom Saab över hela världen är medlemmar, men nyhetsbrevet och föreläsningarna vänder sig till alla anställda.

Namnet Minerva kommer från den romerska gudinnan för visdom, och valdes utifrån att Saab har ett kvinnligt nätverk som heter Athena – som är motsvarande gudinna i den grekiska mytologin.

Minerva och Athena är systernätverk med samma mål men olika angreppssätt.

Förutom det rent mänskliga, att trivas på jobbet och allas lika värde, så påpekar de att studier visar att mångfald är ekonomiskt lönsamt – och bra för att driva innovation.

– Och Saab är ett innovationsföretag. Vi är alla olika och tillsammans utvecklas vi bäst, säger Karin Thorvaldsson.

– Dessutom tillhör vi alla en minoritet i något avseende, det finns ingen som helt passar bilden av en stereotyp ingenjör.

Nyhetsbrev på alla kaffebord

Minerva har idag 200 medlemmar utspridda över hela koncernen – i Sverige, Australien, Sydafrika, Sydamerika, USA och runt om i Europa.

– Men det är ingen klubb för medlemmar. Anledningen till att vara medlem är att få vårt nyhetsbrev direkt i sin inkorg. Men nyhetsbrevet finns också på intranätet och skrivs ut och ligger på alla kaffebord. Vi vill nå så många som möjligt.

Förutom information om aktiviteter och lästips om mångfald så innehåller nyhetsbrevet en del som kallas ”Little things matter/Små saker spelar roll”. Där finns påhittade berättelser om vardagssituationer som ska få alla att tänka efter och så ett frö till förändring.

Många exempel

En sådan påhittad berättelse handlar om att två personer har presenterat en idé. Den yngre av dem är experten, men trots det så får den äldre frågan hur hen kom på idén.

I en annan berättelse nekas en 60-åring att gå en kurs på grund av sin ålder.

I ytterligare en berättelse vill en chef kalla medarbetaren Sahar för Sara och frågar varifrån hon (som är född i Sverige) kommer.

– Det handlar mycket om att börja prata, lyfta frågan och diskutera. Där har nyhetsbrevet och våra föreläsningar blivit katalysatorer. Man får en grund att prata utifrån, säger Malin Fridman.

Tre lokala nätverk

Minervas föreläsningar ordnas med stöd av ledningen på arbetstid på de orter där det finns lokala Minerva-nätverk. I dag är det i Göteborg, Järfälla i Stockholm och i Linköping.

Alla anställda bjuds in till föreläsningarna och de som pratar kommer både inifrån Saab och utifrån. Karin Thorvaldsson har haft en föreläsning på temat ”Skulle vi anställa Einstein idag?” – om att ha högfungerande autism och vad omgivningen kan göra för att de personernas unika kompetens bäst ska komma till nytta.

Många kom på Alexandra Larssons föreläsning.

Andra föreläsare har varit Alexandra Larsson från Saab-ägda Combitech som pratat om hbtq-frågor och sin egen resa som transperson inom Försvarsmakten.

Niclas Lernberger och Filip Reineby har pratat om autism och stamning och att använda sina unika egenskaper som en tillgång. Ytterligare andra har föreläst om jämställdhet, etnicitet, mångfald generellt och att vara ensamkommande flyktingbarn.

– Föreläsningarna är uppskattade och intresset för mångfald ökar på företaget, konstaterar Malin Fridman och Karin Thorvaldsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar