Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Kemiingenjören som sätter smak på julen

Kemiingenjören som sätter smak på julen

Vit laborationsrock, skyddsglasögon i plast och glaskolvar som bubblar. Eller? Kemiingenjören Åsa Orsvärn ansvarar för arbetet med att ta fram årgångsglöggen på Blossa. 

”Wow, det ser precis ut som i skolboken”. Destillationsanläggningen för sprit var Europas största. En av anläggningarna var helt gjord i glas och processerna gick att skåda likt ett spektakel. Åsa Orsvärn kom som nyutexaminerad kemiingenjör till Vin och Sprit 1989. Idag är hon chef för produktutvecklingen på Blossa och ansvarar för årgångsglöggen.

”Ibland har jag labbrock på mig”, säger Åsa Orsvärn.

Åsa Orsvärn har haft stor användning av sin utbildning som kemiingenjör. Att ha förståelse för produktionsprocessens olika faser är avgörande för en lyckad slutprodukt.

– Om vi exempelvis ska ha inslag av kaffe måste jag veta hur det ska filtreras och i vilket steg i processen det måste ske, säger hon.

Arbetet med årgångsglöggen börjar i maj eller juni året innan, alltså ett och ett halvt år innan den ska säljas i butik. Inför varje säsong väljer de ut ett land att hämta inspiration från för att låta de klassiska glöggkryddorna blandas med nya smaker.

– Just nu arbetar vi med nästa års smak men jag kan inte avslöja vilket land vi har hämtat inspiration från, säger hon.

Bubblande bägare och labbrock

Framtagningen av recepten sker i laborationsmiljö som ser ut som ett kök med laborationsutrusning. Där finns en liten destillationsanläggning, glasanläggning, värmeplatta, omrörare, e-kolvar och bägare.

När destinationen är vald görs tre olika smakinriktningar med tre versioner på varje inriktning. Därefter börjar arbetet med att sålla bort versioner till endast en finns kvar. Gallringen görs till stor del utifrån smak men även tekniska aspekter är viktiga, exempelvis om det bildas fällning eller ej.

– Nu är nästa års recept låst och vi testar produkten på många olika sätt för att säkerställa att produktionen i storskalig volym går smidigt, säger hon.

I testerna tappas glöggen på flaskor som ställs i kylskåp, värmeskåp, ljusskåp och i rumstemperatur.

– Produkten tappas på genomskinliga flaskor för att vi ska kunna se hur den ser ut efter de olika testerna, säger hon.

Specificerar inte druvorna

Vinblandningen i glöggen utgörs av ett torrt vin och ett sött muscatvin. Blossa arbetar med ett fåtal vinleverantörer som hjälper till att välja en vinblandning som passar till kryddorna.

– Vi specificerar inte druvorna utan en smakkaraktär, säger hon.

Det söta vinet ger karaktär av torkad frukt. Det torrare vinet, som både kan vara vitt och rött, blandas med en kryddbas där nejlika, kardemumma och ingefära är huvudingredienser och som varje år kompletteras med kryddor från årets smak. Kryddblandningen lagras i tre månader innan den får blandas med vinet. När alla komponenter har blandats ihop står färdiga produkten orörd under ett par veckor för att låta smakerna gifta ihop sig. Årets smak är inspirerad från Hawaii med inslag av hibiskus, passionsfrukt, kaffe och kokos.

Dricker du glögg privat eller får du nog på jobbet?

– Jag dricker glögg privat också, årgångsglöggen brukar jag dricka fram till första advent och sen går jag över till traditionell glögg. Min årgångsfavorit var den från 2004. Den var väldigt torr med karaktär av calvados och smakade syrliga vinteräpplen.

Caroline Le Ridou

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Bara fyra svenska energibolag (av 284) är helt jämställda

0
Nätverket Kraftkvinnorna har undersökt hur jämställda svenska energibolag är. Fyra bolag finns på topplistan. 57 procent av bolagen fick noll poäng i undersökningens jämställdhetsindex.

Skatteavdrag gör a-kassan billigare

0
Den 1 juli infördes ett skatteavdrag för a-kassan och från och med årsskiftet höjs den övre åldersgränsen för att vara medlem och få ersättning från a-kassan.

Kan du komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar kan det vara skönt med shorts, linne och sandaler. Men vilka kläder är okej på jobbet? Ingenjören frågade sju ingenjörer i olika sektorer och branscher.
Camilla Frankelius

Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

0
Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se större förbättringar.

”Nu måste vi prata mer om den digitala arbetsmiljön”

0
– Vi måste ställa krav på vår digitala arbetsmiljö och inte acceptera krångliga system, säger Jan Gulliksen, professor och vicerektor på KTH. Han är årets mottagare av Levipriset från Sveriges Ingenjörer.

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

0
Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.
Gunnar Zackrisson, Eva Snis, Karl Stavaeus, Hanna Hartikainen, Pia Krantz, Jenny Strand och Sofia Johannesson

Ingenjörer som är chefer: ”Här är 42 råd om du vill bli chef”

0
En överväldigande majoritet av Sveriges ingenjörers medlemmar under 40 år kan tänka sig att bli chefer. Men hur gör man? Sju ingenjörer som är eller har varit chefer tipsar.

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Karriärplanen ger dig fördelar – genom hela arbetslivet

0
En karriärplan hjälper dig oavsett om du är i början, mitten eller i slutet av din karriär, om du söker ett nytt jobb, vill byta bransch eller helt enkelt vill fortsätta att utvecklas där du är. Så här gör du.

Klas jobbar på distans – 80 mil från kontoret

0
Sedan tio år sitter civilingenjören Klas Fredriksson oftast hemma i ett villaområde i Göteborg och sköter sitt arbete för Permascand, vars huvudkontor ligger ungefär 80 mil norrut.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

”Hur gör jag om jag blir sjuk på semestern?”

2
Varför ska du sjukanmäla dig om du blir sjuk på semestern? Och kan din chef kräva att du har koll på jobbmejlen när du är ledig? Så här säger förbundsjuristen.

TOPPLISTA