Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Kemiingenjören som sätter smak på julen

Kemiingenjören som sätter smak på julen

Vit laborationsrock, skyddsglasögon i plast och glaskolvar som bubblar. Eller? Kemiingenjören Åsa Orsvärn ansvarar för arbetet med att ta fram årgångsglöggen på Blossa. 

”Wow, det ser precis ut som i skolboken”. Destillationsanläggningen för sprit var Europas största. En av anläggningarna var helt gjord i glas och processerna gick att skåda likt ett spektakel. Åsa Orsvärn kom som nyutexaminerad kemiingenjör till Vin och Sprit 1989. Idag är hon chef för produktutvecklingen på Blossa och ansvarar för årgångsglöggen.

”Ibland har jag labbrock på mig”, säger Åsa Orsvärn.

Åsa Orsvärn har haft stor användning av sin utbildning som kemiingenjör. Att ha förståelse för produktionsprocessens olika faser är avgörande för en lyckad slutprodukt.

– Om vi exempelvis ska ha inslag av kaffe måste jag veta hur det ska filtreras och i vilket steg i processen det måste ske, säger hon.

Arbetet med årgångsglöggen börjar i maj eller juni året innan, alltså ett och ett halvt år innan den ska säljas i butik. Inför varje säsong väljer de ut ett land att hämta inspiration från för att låta de klassiska glöggkryddorna blandas med nya smaker.

– Just nu arbetar vi med nästa års smak men jag kan inte avslöja vilket land vi har hämtat inspiration från, säger hon.

Bubblande bägare och labbrock

Framtagningen av recepten sker i laborationsmiljö som ser ut som ett kök med laborationsutrusning. Där finns en liten destillationsanläggning, glasanläggning, värmeplatta, omrörare, e-kolvar och bägare.

När destinationen är vald görs tre olika smakinriktningar med tre versioner på varje inriktning. Därefter börjar arbetet med att sålla bort versioner till endast en finns kvar. Gallringen görs till stor del utifrån smak men även tekniska aspekter är viktiga, exempelvis om det bildas fällning eller ej.

– Nu är nästa års recept låst och vi testar produkten på många olika sätt för att säkerställa att produktionen i storskalig volym går smidigt, säger hon.

I testerna tappas glöggen på flaskor som ställs i kylskåp, värmeskåp, ljusskåp och i rumstemperatur.

– Produkten tappas på genomskinliga flaskor för att vi ska kunna se hur den ser ut efter de olika testerna, säger hon.

Specificerar inte druvorna

Vinblandningen i glöggen utgörs av ett torrt vin och ett sött muscatvin. Blossa arbetar med ett fåtal vinleverantörer som hjälper till att välja en vinblandning som passar till kryddorna.

– Vi specificerar inte druvorna utan en smakkaraktär, säger hon.

Det söta vinet ger karaktär av torkad frukt. Det torrare vinet, som både kan vara vitt och rött, blandas med en kryddbas där nejlika, kardemumma och ingefära är huvudingredienser och som varje år kompletteras med kryddor från årets smak. Kryddblandningen lagras i tre månader innan den får blandas med vinet. När alla komponenter har blandats ihop står färdiga produkten orörd under ett par veckor för att låta smakerna gifta ihop sig. Årets smak är inspirerad från Hawaii med inslag av hibiskus, passionsfrukt, kaffe och kokos.

Dricker du glögg privat eller får du nog på jobbet?

– Jag dricker glögg privat också, årgångsglöggen brukar jag dricka fram till första advent och sen går jag över till traditionell glögg. Min årgångsfavorit var den från 2004. Den var väldigt torr med karaktär av calvados och smakade syrliga vinteräpplen.

Caroline Le Ridou

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Satsningar på lön och karriär – så lockar regionerna ingenjörer

0
Särskilda lönesatsningar och möjlighet till fler karriärvägar har blivit nödvändiga för att regionerna ska klara att rekrytera ingenjörer.

Mer pengar till forskning när MDH blir universitet

1
Anslagen till forskningen kommer i det närmaste att fördubblas när Mälardalens högskola blir universitet.

Därför vill (relativt många) kvinnliga ingenjörer jobba i offentlig sektor

2
Andelen kvinnor bland ingenjörerna är lägst i privat sektor. Högst ligger kommunerna, följt av stat, region och högskola. Att kvinnor attraheras av offentlig sektor har sina förklaringar.

Distans eller kontor – måste alla följa samma regler?

1
Maral Babapour Chafi får årets Levipris för forskning om aktivitetsbaserade kontor. Nu forskar hon om hur vi bäst kombinerar arbete på kontor och distans.

Blunda inte för misstagen – men se upp med fallgroparna

0
Hur hanterar du fel och misstag på din arbetsplats? Att ta ansvar är viktigt, men se upp för fallgroparna. 

Över 20 000 i studiebidrag – för alla som jobbat

16
20 458 kronor i studiebidrag per månad under ett år. Det ska alla som jobbat i åtta år kunna få från vårterminen 2023 - även de som inte har kollektivavtal.

Nya grepp krävs för att säkra kompetensen i norr

0
Grönt stål, batteritillverkning och satsning på vätgas. Så här jobbar företagen för att säkra kompetensen för framtiden.
Västervik

Facket varnar: Kan bli reallönesänkning

0
Sveriges Ingenjörer i Västerviks kommun protesterar mot att kommunen bara vill avsätta 2,0 procent för löneökningar under 2022.

Ingenjören valde bort storstaden – fann drömjobb och hus på landsbygden

1
Civilingenjören Lisa Jodensvi har följt trenden. Hon flyttade från en lägenhet i Göteborg till en prästgård i Ångermanland.

Så skapar du en hjärnvänlig arbetsplats

1
Precis som muskler så blir även hjärnan trött av ansträngning. Här är några knep för att skapa en mer hjärnvänlig arbetsplats.

VI REKOMMENDERAR

IT, finans, bygg och kemi

Så skiljer sig ingenjörers löner mellan branscherna

4
I vilka branscher tjänar ingenjörer mest? Inom IT, bygg, telekom – eller bank? Här är statistik över det relativa löneläget för ingenjörer inom 16 branschavtal.

TOPPLISTA