Akademiker i kommuner och regioner kräver bättre villkor

AkademikerAlliansen vill bland annat förbättra villkoren för chefer och föräldralediga i kommuner och regioner. Foto: Mostphotos

Ökad jämställdhet, bättre villkor för chefer och möjligheter att anpassa anställningsvillkor efter livssituationen. Det är några av kraven som AkademikerAlliansen ställer i avtalsrörelsen 2020. 

I både kommuner och regioner finns en stor efterfrågan på att rekrytera akademiker för att klara framtidens utmaningar, inte minst inom digitalisering. Eftersom lönerna är lägre än i privat sektor blir villkoren i anställningen ännu viktigare i konkurrensen.

Det här är AkademikerAlliansen

AkademikerAlliansen består av 16 Sacoförbund som tillsammans företräder cirka 65 000 akademiker. Sveriges Ingenjörer är landets största akademikerförbund och har drygt 9000 yrkesverksamma medlemmar inom kommuner, regioner och kommunala bolag.

Andreas Nyström, enhetschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer. Foto: privat

– Vi tror att arbetsgivarna i kommuner och regioner behöver förbättra villkor och börja se medarbetarna mer som individer än som utbytbara produktionsenheter, säger Andreas Nyström, enhetschef på förhandlingsavdelningen för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer.

Förbundet är ett av de 16 Sacoförbund som bildar den så kallade AkademikerAlliansen som förhandlar om anställningsvillkoren i kommuner, regioner och kommunala företag.

Nu startar årets avtalsrörelse och AkademikerAlliansen har lämnat över sina avtalskrav till arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona.

Chefer ska vara tillsvidareanställda

Många akademiker i offentlig sektor är chefer och flera krav handlar just om att förbättra villkoren för chefer. Bland annat kräver facken att tillsvidareanställning alltid ska vara grunden för chefer.

– Vi har länge sett en tradition med tidsbegränsade förordnanden för chefer. Det är en dålig lösning som inte ger cheferna ett tydligt mandat, säger Andreas Nyström.

Bland kraven finns också en tidsbegränsning för möjligheten att avtala bort övertidsersättning. När medarbetare får nya arbetsuppgifter och roller kan förutsättningarna ändras ganska dramatiskt och då måste man kunna ta sig ur en tidigare överenskommelse om att inte ha rätt till betalt övertid.

Några av avtalskraven

AkademikerAlliansen kräver bland annat att:

  • en tidsbegränsning ska finnas för enskilda överenskommelser om att avtala bort övertidsersättning
  • tillsvidareanställning för chefer alltid ska vara grunden
  • arbetstidslösningar ska skapas kring helg- och nattarbeten och  betald återhämtning ska införas efter fullgjord jour och beredskap
  • kvalifikationstiden för föräldrapenningtillägget ska tas bort
  • en kompletterande ersättning ska införs vid vård av barn

Jämställdhet och individuella avtal

AkademikerAlliansen vill också att chefer och medarbetare ska kunna teckna enskilda överenskommelser om exempelvis semesterdagar, distansarbete och resor.

Flera krav handlar också om att förbättra jämställdheten.

I dag tar det ett år för anställda i kommuner och regioner att bli kvalificerade för föräldralön (extra lön från arbetsgivaren utöver den ersättning som försäkringskassan betalar i form av föräldrapenning) och det tror Andreas Nyström är en stor nackdel för arbetsgivarna. Inte minst då många akademiker som rekryteras är i den ålder då många bildar familj.

– AkademikerAlliansen ser ut att vara den enda fackliga sammanslutning inom kommunal sektor som lägger fram kravet på att ta bort kvalifikationstiden för föräldralön, säger Andreas Nyström.

AkademikerAlliansen kräver också att arbetsgivarna kompletterar försäkringskassans ersättning för VAB (vård av sjukt barn). Här vill man ha samma villkor som för statligt anställd, att medarbetare som vabbar får 90 procent av sin lön upp till fem dagar om året.

– Attraktivitet och jämställdhet borde vara viktiga frågor för kommuner och regioner med totalt 1,2 miljoner anställda, varav 72 procent är kvinnor, säger Andreas Nyström.

Nytt avtal i vår

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare beräknas pågå under våren. Löneavtalet som är ett så kallat tillsvidareavtal, utan en centralt angiven procentsats, löper vidare och ingår inte i vårens förhandlingar som enbart handlar om förändringar och förbättringar av de anställdas villkor.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar