Lego ska bygga Skåne-distriktet ännu starkare

Styrelsen Sveriges Ingenjörer distrikt Skåne 2020
Styrelsen för Sveriges Ingenjörer i distrikt Skåne 2020. Rad för rad nerifrån och upp: Francoise Petersen, Emma Stråle, Johan Gustafsson, Rebecca Lesenius, Niklas Mossberg, Håkan Gül, Richard Grandford, Per Beremark, Ulf Bengtsson, Gustav Thioub, Ulf Mårtensson, Daniel Al-Ashraf och Anthony Chin. På bilden saknas: Leo Wallin och Philip Stankovski. Foto: Björn Petersson, ProgressLEAD

Föreläsning med skaparen av en trehjulig elbil, cybersäkerhet och familjedag på Vattenhallen. Många av förra årets evenemang i Sveriges Ingenjörers Skåne-distrikt lockade och väckte engagemang. Och nu planeras aktiviteterna för 2020 – med lego som en byggsten på vägen.

Håkan Gül, omvald ordförande för distrikt Skåne. Vad kommer distriktet att göra under 2020?

– Vi har en grov plan. Det kommer till exempel att bli studiebesök på ett par företag då medlemmar har efterfrågat detta. Och vi har idéer om att ha föreläsningar om augmented reality, fördjupning inom AI, arbetsmiljö och stress, entreprenörskap, egenföretagande, kritisk granskning – av medier, företag och forskningsresultat, och föreläsning för teknologer kring arbetsliv. Men det är idéer, inte löften. Vad det blir bestäms allt eftersom under året, med ett par månaders framförhållning.

– Och så blir det familjedag som vi alltid brukar ha, när man får ta med barn på ett experimentarium-event på Vattenhallen på LTH. Det är ett roligt sätt att visa barn tekniska lösningar och experiment och berätta vad en ingenjör jobbar med.

Distrikt Skåne

Styrelse:
Ordförande: Håkan Gül, som bland annat varit ordförande för akademikerföreningen på Ericsson i Lund och på Sony Mobile. Har varit distriktsordförande sedan december 2015. Är även ledamot i Ingenjörsfullmäktige. Är konsult på Accelerated Growth AB.
Vice ordförande: Emma Stråle, ProgressLEAD, Scandinavian Management AB och Ulf Bengtsson, Sony Mobile

Kassör: Niklas Mossberg, egenföretagare
Sekreterare: Françoise Petersen, teknisk projektledare
Per Beremark, Ikea IT AB
Philip Stankovski, Auranest
Rebecca Lesenius, Sigma Industry
Leo Wallin, Shipley Associates
Johan Gustafsson, Saab Kockums AB
Daniel Al-Ashraf, Lequa AB
Gustav Thioub, Sigma Industry
Anthony Chin, teknolog vid LTH, lantmäteri
Richard Grandford, ABB
Ulf Mårtensson, ingenjör

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • Axis Communications AB
  • Lunds universitet
  • Ericsson AB Lund
  • Sony Mobile Communications AB Lund
  • Region Skåne

Vad blir det för studiebesök?

– Vi har fem-sex företag på listan, men vilka det blir vet vi inte. Det beror på företagen, deras vilja och möjlighet. Förra året var vi på ett företag i Landskrona som visade hur de använder 3D-printning i produktionen för att tillverka maskindelar och prototyper – och hur det snabbat upp arbetet. Vi besökte även ett företag i Lund som arbetar med bland annat avancerade övervakningskameror.

Vilken av era aktiviteter lockade flest under 2019?

– Familjedagen lockar alltid flest. Förra året kom 380 besökare. Men sedan ordnade vi tillsammans med kansliet en föreläsning om cyber security i Lund. Det drog drygt 300 personer. Ämnet lockar, vi möts av stora hot genom internet. Det påverkar alla, och där vi som ingenjörer kan hjälpa till att minska det.

Gör ni något mer än att ordna event?

– En grej vi gör är att styrelsemedlemmar är med i kompetensråd. Till exempel är vi med i ett it-kompetensråd där regionen och företag är med och funderar extra på hur man ska få tag i rätt kompetens. Och att företag och universitet måste hjälpa till så att folk får rätt kompetens – och hur de kan samverka för att få fram nya utbildningar.

Fyra nya ledamöter valdes in i styrelsen. Finns de någon tanke bakom vilka som valdes?

– Av de nya är tre från industrin och en är student. Bland dem från industrin har vi försökt matcha så att de kompletterar dem som sitter i styrelsen. Vi har varit tunga inom it och telekom, och har försökt få in ingenjörer med annan bakgrund så att vi täcker in ett större område. Annars är det en risk att vi fastnar i att göra event om samma områden.

Efter årsmötet har ni haft en workshop med den nya styrelsen. Varför?

– Det är för att överföra erfarenheter och titta igenom: Vad har hänt, vad har fungerat och inte och vad har folk för åsikter och tankar kring arbetet inom styrelsen? Styrelsen arbetar för medlemmarna, och för att göra det bra behöver vi alltid bli bättre.

Ni använde lego som workshopmodell. Hur var det?

– Det kändes lyckat. Vi jobbade med en metodik som heter Lego Serious Play. Där får man en frågeställning, till exempel att beskriva ett event som gått bra eller dåligt, och sedan bygga en legofigur för att visualisera det och berätta utifrån den. Det blev annorlunda. Och kul med ett gäng vuxna som leker med lego.

Vilka frågor är viktigast just nu för ingenjörerna?

– En är hälsa i form av work-life balance. Det är extremt viktigt. En annan är lön som alltid ligger på topp-5. Det senaste året har också hållbarhet blivit en extremt stor fråga. Vi hade en föreläsning om elbilar förra året, med en skapare av en trehjulig elbil. Det blev väldigt långa diskussioner. Folk ville inte gå hem. En sak som många medlemmar är oroliga över är hur utredningen om att förändra arbetsrätten enligt januariavtalet kommer att påverka oss. Detta har givetvis även varit en viktig fråga för förbundets förhandlare under det gångna året.

Legobygge

En del av styrelsen bygger figurer som skall symbolisera ett event de tyckte kunde ha utförts bättre. Foto: Björn Petersson, ProgressLEAD

Är det något du vill hälsa till medlemmarna?

– Alla som jobbar i styrelsen gör det ju volontärt. Det är medlemmar som gör det här för medlemmar. Vi uppskattar när andra medlemmar ställer upp och hjälper till med event, eller är aktiva på eventen och till exempel ställer frågor, eller kommer med idéer på föreläsningar eller workshops. Då kan vi tillsammans göra fler och bättre evenemang. Att medlemmar gör saker för medlemmar.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar