Kränkningar bakom samhällsbyggnadschefens avgång

Sveriges Ingenjörer har pekat på tre tillfällen då chefen för samhällsbyggnadsförvaltningen i Uddevalla kommun har utsatts för kränkningar. Foto: Mostphotos.

I Uddevalla kommun har samhällsbyggnadsförvaltningens chef Carina Johansson lämnat sitt jobb med ett avgångsvederlag på 1,4 miljoner kronor. Sveriges Ingenjörer som har företrätt chefen i förhandlingen med arbetsgivaren har pekat på flera tillfällen av kränkningar.

Strax före jul meddelade samhällsbyggnadsförvaltningens chef i Uddevalla, Carina Johansson, att hon lämnar sitt jobb med omedelbar verkan. Efter förhandlingar mellan hennes fackförbund Sveriges Ingenjörer och kommunen har Carina Johansson fått ett avgångsvederlag på 18 månadslöner, totalt 1,4 miljoner kronor.

Vad som ligger bakom händelsen vill ingen av parterna kommentera men fackförbundet Visions huvudskyddsombud har tidigare till tidningen Bohuslänningen berättat om verbala kränkningar mot tjänstemännen från politiker i samhällsbyggnadsnämnden.

Kränkningar vid flera tillfällen

Sveriges Ingenjörer vill inte kommentera förhandlingarna eftersom det är den överenskommelse som gäller vid en förlikning men Bohuslänningen skriver att förbundet  har pekat på tre tillfällen när det skett klara kränkningar mot Carina Johansson.

Kommunalrådet Christer Hasslebäck vill inte heller berätta vad som ligger bakom Carina Johanssons plötsliga avsked och i en intervju med P4 Väst säger han att beslutet togs i samförstånd men antyder ett annat skäl än kränkningar.

– De tjänstemän som jobbar med plan- och byggfrågor är extremt eftertraktade, säger Christer Hasslebäck i intervjun med P4 Väst.

Enligt Bohuslänningen har nio nyckelpersoner i kommunen slutat sedan i somras, bland annat exploateringsingenjörer, planarkitekter och chefer inom bygglov. En utredning av arbetsmiljön pågår nu.

Karin Virgin

Jobbar du i en politikerstyrd verksamhet? Hur fungerar det hos dig? Skriv en kommentar eller mejla till ingenjoren@sverigesingenjorer.se.

Lämna en kommentar

Senaste nytt