Anställda får byta semestertillägg mot semesterdagar

Semesterväxling är en förmån som ger medarbetare en möjlighet att ta ut en extra lång semester. Foto: Getty Images

Nu kan anställda i Region Västerbotten ta ut sitt semestertillägg i form av dagar istället för pengar. Detta är något som bland annat Sveriges Ingenjörer varit med och drivit fram.

Vanligtvis får man som anställd en extra ersättning för varje betald semesterdag man tar ut, ett så kallat semesterdagstillägg. Från och med nästa semesterår kan anställda i Region Västerbotten ansöka om semesterväxling, vilket innebär att de istället för pengar får fem eller sex extra semesterdagar att ta ut.

Magnus Jälmbrandt, Sveriges Ingenjörer.

– Det är vi som tillsammans med de övriga Saco-förbunden tagit initiativet till semesterväxling. Vi har försökt få till en förhandling om detta i flera år, men tidigare har det varit blankt nej. Därför blev vi lite överraskade att arbetsgivaren nu sa ja till vår förhandlingsframställan, berättar Magnus Jälmbrant som är medicinteknisk ingenjör och facklig företrädare för Sveriges Ingenjörer i Region Västerbotten.

Förmån som ger mervärde

Enligt Magnus Jälmbrant är det svårt att hävda sig lönemässigt när det gäller arbete inom offentlig sektor. Han ser semesterväxling som en förmån som ger medlemmarna ett mervärde och som är viktigt både för att behålla och få nöjdare medarbetare.

Kia Ronnhed, Region Västerbotten

Kia Ronnhed, HR-direktör på Region Västerbotten, delar den bilden. Hon tror att det blir allt viktigare att kunna erbjuda förmåner av den här typen för att vara en attraktiv arbetsgivare. För Region Västerbotten är det helt nytt, men hon har sett att många andra arbetsgivare erbjuder den möjligheten. Eftersom Region Västerbotten konkurrerar om medarbetare med företag inom många olika branscher, både privat och offentlig sektor, vill de hitta sätt att utveckla sina förmåner.

– Vi tror att det kan vara en konkurrensfördel. Umeå kommun införde detta för några år sedan och vi har fått frågan flera gånger. Jag är glad att vi nu skrivit avtal, säger Kia Ronnhed.

Begränsat till vissa villkor

Avtalet är dock begränsat till vissa villkor. I det avtal som förhandlats fram framgår vilka yrkesgrupper som omfattas och vilka kriterier beslutet om växling ska grunda sig på.

Du får till exempel inte semesterväxla om det innebär att du måste ersättas med en vikarie eller om dina kollegor får mer att göra för att du är borta.

– Tanken är att detta ska vara kostnadsneutralt för arbetsgivaren, säger Kia Ronnhed.

Kan påverka pensionen

Förhandlingarna påbörjades redan hösten 2018 och har pågått under hela 2019. En viktig stötesten som facket till slut fick gehör för är att medarbetare ska kunna semesterväxla även om de redan har tio sparade semesterdagar kvar att ta ut.

Så funkar semesterväxling

Semesterdagstillägget är enligt Region Västerbotten 0,605 procent av fasta kontanta lönen gånger antalet betalda semesterdagar. För personer upp till 40 år innebär semesterväxlingen att man byter semesterdagstillägget mot fem semesterdagar, för personer över 40 blir det sex semesterdagar. 

Ansökan om semesterväxling görs individuellt och årsvis inför det kommande semesteråret. 

Sveriges Ingenjörer har 130 medlemmar som arbetar i Region Västerbotten. 

– Vi ser helst att medlemmarna tar ut sin semester under året, men det skulle kunna slå snett om man semesterväxlar och att det senare visar sig att man inte har möjlighet att ta ut dagarna under det året. Därför var det viktigt för oss att arbetsgivaren gick med på detta, förklarar Magnus Jälmbrant.

Men både Magnus Jälmbrant och Kia Ronnhed påpekar att det finns vissa nackdelar med semesterväxling för den enskilde. I praktiken innebär semesterväxlingen att man sänker sin årsinkomst, något som kan ha betydelse för exempelvis pensionsinbetalningar.

– Detta är något vi informerar om och som varje medlem måste ta ställning till när de väljer semesterväxling. Gör man det någon gång då och då blir det inga jättesummor, men ackumulerat över tid kan det ge effekt, på samma sätt som om du jobbar deltid, säger Magnus Jälmbrant.

Börjar gälla nästa semesterår

Region Västerbotten har tecknat avtalet om semesterväxling med Sveriges Ingenjörer, Fysioterapeuterna, Naturvetarna, Jusek, Vision, SRAT, Akademikerförbundet SSR och Sveriges Arbetsterapeuter. Under året kommer rutiner och mallar att tas fram och de medarbetare som omfattas kommer att kunna ansöka om semesterväxling inför nästa semesterår, 2021.

Avtalet innebär att det alltid är den närmsta chefen som beslutar om växling är möjlig. Hur många som i praktiken får ta del av semesterväxlingen återstår därför att se.

– Avtalet möjliggör semesterväxling och vi får följa upp hur det blir i praktiken. Vi ser detta som ett viktigt mervärde för våra medlemmar och vi tror också att det kan leda till lite nöjdare medarbetare, säger Magnus Jälmbrant.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Åtta råd som doktorander bör ha koll på

Åtta råd som doktorander bör ha koll på

Vad gör jag om jag vill byta handledare? Vad händer om jag blir sjuk? Caroline Hövik på Sveriges Ingenjörer ger råd kring några viktiga saker du bör ha koll på som doktorand.
Fler artiklar