Ingenjören som fotat kvinnors uppfinningar

Lisa Nääs
I början av mars ställde ingenjören Lisa Nääs ut en del av sina foton av kvinnors uppfinningar.

Visste du att det är kvinnor som uppfunnit cirkelsågen, brandtrappan och diskmaskinen? I ett fotoprojekt lyfter ingenjören Lisa Nääs fram nutida teknikkvinnor och kopplar ihop dem med uppfinningar av kvinnor.

– Många som inte pluggat till eller jobbar som ingenjör har en stereotyp bild av ingenjörer. Med fotoprojektet ville jag nyansera bilden och sprida till yngre tjejer, säger Lisa Nääs.

Hon har själv läst design och produktutveckling på KTH och jobbar som mekanikkonstruktör på Alten. När hon var ny på jobbet hade hon önskat att hon känt till fler förebilder – kvinnor som jobbat med det hon gjorde.

Och det vill hon bidra med genom det här fotoprojektet. I det lyfter hon fram kvinnor hon känner och ser upp till som jobbar med teknik. Och för var och en har hon letat fram en uppfinning som passar till deras yrkesroll.

– Jag hade inte koll på uppfinnarna. Det är häftigt när man hittar historiska kvinnor inom teknikbranschen. Och det finns hur många som helst när man börjar kolla, säger Lisa Nääs.

I början av mars ställde hon ut bilderna på Galleri Korn i Stockholm och många kom och tittade.

Sex uppfinningar

Varje bildserie som Lisa Nääs fotat är kopplad till en uppfinning och består av tre bilder – en som visar uppfinningen, ett porträtt av den nutida teknikkvinnan och en bild som är en egen tolkning utifrån uppfinningen.

Sex uppfinningar är med. Äldst är cirkelsågen som Babitha Tabbitt uppfann 1813 efter att hon besökt ett sågverk och tyckte det borde finnas ett mer effektivt sätt att såga än att två män skulle stå och dra en såg i varsin ände.

diskmaskin

Foto inifrån Lisa Nääs diskmaskin.

En annan uppfinning som Lisa Nääs har med är brandtrappan som Anna Connely uppfann 1887. På den tiden började husen bli högre och brandrisken var stor. De som riskerade att drabbas mest var kvinnor och barn som tillbringade mer tid i hemmet.

Diskmaskinen uppfanns också i slutet av 1800-talet – av Josephine Cochrane – och användes först i restaurangkök och senare, på 1950-60-talen blev den vanligare i vanliga hushåll.

– När den kom in i folks hem kunde kvinnor ägna sig åt annat och det är det jag vill få fram i den här bilden, där jag fotat inifrån min egen diskmaskin och man ser en kvinna som sitter och pluggar.

Bilder solenergi

Lisa Nääs bildserie utifrån det första solpanelsuppvärmda huset – med bild av solpaneler, ett porträtt och solljus genom ballonger.

De andra uppfinningarna som är med är vindrutetorkaren, uppfunnen av Mary Anderson 1903 – efter att hon besökt New York och sett att spårvagnsföraren måste luta sig ut genom sidofönstret för att se i regnet. Här finns också Kathrine Burr Blodgetts beläggning för glas från 1935 som gjorde det nästan helt reflexfritt och Mária Telkes som 1948 slog sig ihop med arkitekten Eleanor Raymond för att bygga det första solpanelsuppvärmda huset.

Bilderna är tagna i olika miljöer. Solpanelerna är fotade uppe på ett tak, cirkelsågen i Lisa Nääs egen källare och vindrutetorkaren i en vagnhall på Djurgården.

Har du själv någon favorit?

– Jag tycker alla är viktiga. Men vindrutetorkaren är häftig, en enkel grej som gör stor skillnad för säkerheten. Och diskmaskinen. När den kom in i människors hem så har den gett kvinnor tid till annat och hjälpt dem fram i utvecklingen.

Karin Thorsell

Se vår film från utställningen:

1 kommentar

  • Harriet Aurell

    Såå viktigt att kvinnors tekniska innovationer lyfts fram. Ingenjörsutbildningar inriktas sällan på att utveckla kvinnors innovationsförmåga vilken faktiskt kräver ett annat upplägg än det traditionella än som utvecklats med tanke på mäns erfarenheter, kunskapskultur och erfarenheter

    07 maj 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar