AstraZeneca stäms för brott mot MBL

AstraZeneca har vid flertal tillfällen fattat beslut utan att informera eller förhandla med de fackliga företrädarna. Det handlar om större omorganisationer, chefstillsättningar och nu senast förändringar i bonussystemet.

Sveriges Ingenjörer stämmer AstraZeneca för brott mot MBL. Det är den andra stämningsansökan mot företaget på kort tid.

Tvisten handlar om Medbestämmandelagen, MBL, där Sveriges Ingenjörer anser att AstraZeneca inte har tillgodosett det förhandlingsintresse som lagen föreskriver. Bakgrunden är att företaget vid flertal tillfällen fattat beslut utan att informera eller förhandla med de fackliga företrädarna. Det handlar om större omorganisationer, chefstillsättningar och nu senast förändringar i bonussystemet.

Nikolaos Bostarius, Akademikerföreningens ordförande på AstraZeneca i Södertälje, berättar att förändringen kommit gradvis.

Nikolaos Bostarius

– Vi upplevde att samarbetsklimatet började krackelera, tidigare hade det alltid fungerat bra. Förra våren hade ett antal ärenden där företaget ensidigt beslutat om förändringar som vi borde ha blivit involverade i och vi fick då rådet från förbundet att kalla till tvisteförhandling, berättar han.

Åsikterna går isär

Enligt MBL har arbetsgivaren förhandlingsskyldighet när det gäller viktigare förändringar i verksamheten. Här går åsikterna isär för hur man ska tolka lagen.

När varken de lokala eller centrala tvisteförhandlingarna kom fram till någon lösning valde Sveriges Ingenjörer att tillsammans med Naturvetarna och Unionen lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Stämningsansökan nummer två, som lämnades in i februari, berör samma principfråga.

– Vi tycker att arbetsgivaren vid ett flertal tillfällen brutit mot förhandlingsplikten medan arbetsgivaren har en mer restriktiv syn på när det är nödvändigt. När vi inte kan enas kring en sådan grundläggande principfråga kan vi inte nöja oss med att vi tycker olika, utan måste få det prövat i domstol, säger Magnus Bäckström, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Lärorikt, men ansträngande

Detta har hänt

Sveriges Ingenjörer, Naturvetarna och Unionen lämnade i höstas in varsin stämningsansökan till Arbetsdomstolen där de anser AstraZeneca har gjorts sig skyldig till brott mot förhandlingsplikten i medbestämmandelagen vid omorganisationer och tillsättning av chefer som påverkar de anställdas arbetsvillkor och arbetsmiljö.

Den nya stämningsansökan som Sveriges Ingenjörer lämnat in berör ett annat tvisteärende som handlar om förändrade bonusregler, men det rör samma problematik där förbundet anser att företaget bryter mot MBL.

För Nikolaos Bostarius har konflikten inneburit en ny erfarenhet. Han konstaterar att det varit nyttigt och lärorikt, men också ansträngande.

– Jag och många med mig har jobbat länge på AstraZeneca och vi har haft bra rutiner som alltid fungerat smidigt i samarbetet med ledningen. Det var jobbigt att känna att de tappat förtroendet för oss – varför vill de inte längre prata med oss?

Nikolaos Bostarius poängterar att fackklubben valt att driva frågan vidare, inte för att vara besvärliga eller göra det svårt för företaget, utan för att de vill företaget väl. Hans förhoppning är att tvisten ska leda till att de vinner tillbaka förtroendet och att företaget ser nyttan med att involvera facket i viktiga beslut, något som han redan sett tecken på.

– Vi gör ju inte detta för att vara jobbiga, vi vill att företaget ska finnas och fortsätta expandera, men det förutsätter en miljö av samverkan och samförstånd.

De båda stämningsansökningarna ligger nu hos Arbetsdomstolen. I april väntas domstolen kalla till förhandling i det första ärendet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt