Under coronakrisen: Teknologer hjälper elever som pluggar hemifrån

Mattebok vid dator
Frågorna kommer in uppdelat på mattekurser.

Ett inlägg på Facebook av en KTH-student var allt som behövdes. Sedan har det varit full fart på mattehjälpen för högstadie- och gymnasieelever som måste plugga hemifrån på grund av coronaviruset. Frågor kom in direkt och hittills har flera hundra teknologer och andra svarat.  

Måndag eftermiddag den 16 mars postade KTH-studenten Sophie Åström inlägget om gruppen och appen “Gratis mattehjälp online”. Ett dygn senare hade inlägget delats över 38 000 gånger.

Sophie Åström

Sophie Åström

– Det började i liten skala med min klass på KTH och sedan har vi skalat upp det. Min kille har hjälpt till och massor av KTH-studenter anslöt. Nu är det studenter från alla universitet, pensionerade lärare, eldsjälar, föräldrar och andra som hjälper till, berättar Sophie Åström.

Efter ett knappt dygn var det 200 personer som registrerat sig som hjälpare, men efter det har det fortsatt att öka, så hon kan inte säga hur många det är nu, bara att det är hundratals.

Nyheten spred sig också snabbt till föräldrar, elever och lärare, vilket gjort att frågorna rullat in.

Hur är hjälpen upplagd?

– Jag har använt gratisappen Slack för att den har en tydlig struktur. På Facebook skulle det vara lättare att inlägg tappades bort. Nu finns det kanaler för årskurs 6–9, matematik 1–5 på gymnasiet, fysik, biologi, kemi och programmering.

Profilbild Gratis mattehjälp online

Gruppens bild på Facebook. Nu är det stor spridning bland dem som ger mattehjälp.

Sophies lillasyster fick vara testperson, och sedan drog allt igång.

Och strukturen är verkligen tydlig. När det finns nya frågor markeras den kurs det kommit frågor i. Och med så många som hjälper kommer svaren ofta inom fem minuter.

De flesta som skickat in frågor har fotograferat det mattetal de vill ha hjälp med och lagt upp. Det är allt från hur man räknar division utan miniräknare till förändringshastigheter och derivator.

För varje fråga har det kommit allt från några till tiotals svar. Några svarar kortfattat medan andra pedagogiskt går igenom steg för steg hur man ska tänka.

Varför startade du det här?

– Jag ville hitta ett smidigt sätt så att alla, oavsett ekonomiska möjligheter kunde få hjälp, säger Sophie Åström.

Så här hittar du hjälpen

Gå in på sajten dothemath.se eller gå in på Gratis mattehjälp online på Facebook. Där finns instruktioner för hur du enkelt registrerar dig för att ge eller få hjälp.

– Det känns fantastiskt att det gått så här bra. Jag är så tacksam för alla som vill hjälpa till. Hjälpen betyder mycket både för eleverna och för lärare som blir avlastade så att de kan fokusera på att göra utbildningen digital eller vad som krävs.

Nu har en styrgrupp bildats med engagerade hjälpare över hela landet som hjälps åt att se till att allt rullar på. De ansvarar för olika delar, som att hjälpa till om någon har problem med att registrera sig. De håller också koll på att det är en bra ton och att alla är schyssta. Och hittills har det inte varit några problem med det.

– Det är viktigt att det här är en trygg plattform. Att man visar varandra respekt. Annars åker man ut. Det kan ju hända i alla grupper att det kommer dåliga kommentarer eller att någon spamar, men vi har rustat upp för det, säger Sophie Åström.

Är det någon risk att allt ebbar ut, att det bara är nu i början som folk hjälper till?

– Det är svårt att säga. Jag hoppas att ju fler som hjälper till så ska det alltid finnas folk som svarar.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar