Vänta med lönesamtalen till hösten

Fackförbunden har enats med Teknikföretagen om att skjuta fram avtalsrörelsen till oktober. Från vänster: Per-Olof Sjöö, Pappers, Eva Gouvelin, Livs, Marie Nilsson, IF Metall, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer och Martin Linder, Unionen, vid en tidigare pressträff. Foto: Caroline Le Ridou.

Avtalsrörelsen 2020 skjuts upp med anledning av coronaviruset. Det påverkar lönebildningen för miljontals svenskar. Sveriges Ingenjörers råd till företagen som berörs är att vänta med lönesamtalen.

Det nya industriavtalet skulle varit klart 31 mars men i slutet av förra veckan beslutade fackförbunden och Teknikföretagen tillsammans att alla förhandlingar skjuts upp drygt ett halvår på grund av det osäkra ekonomiska läget som uppstått på grund av coronakrisen. Enligt medlarna är det en unik åtgärd som inte inträffat förut.

Den 1 oktober återupptas förhandlingarna under Opartiska Ordförandens ledning och
de nuvarande avtalens giltighetstid inom industrin förlängs till den 31 oktober 2020. Det innebär alltså att parterna kommer att ha en månad på sig att enas om ett nytt avtal.

Vänta med lönesamtalen

Sveriges Ingenjörer rekommenderar nu företagen att vänta med lönesamtalen till hösten när det finns ett nytt avtal. Att hålla ett lönesamtal när den ekonomiska osäkerheten är som störst är inte lämpligt. Men andra revideringar av lönen kan ske som vanligt, till exempel om någon byter tjänst eller får nya arbetsuppgifter.

Överenskommelsen inom industrin gäller dem som har kollektivavtal. Om arbetsplatsen saknar kollektivavtal påverkas den inte direkt av det förlängda avtalet.

Vad som kommer att hända med de avtal i privat sektor som inte ingår i industriavtalet är ännu inte klart. Den statliga sektorn har tillsvidareavtal och har ännu inte påbörjat sina förhandlingar. I kommuner och regioner är vissa klara med förhandlingarna medan andra inte har kommit igång.

Information om avtalsrörelsen uppdateras på Sveriges Ingenjörers hemsida. Gå in där regelbundet för att hålla koll på vad som händer. Där finns också svar på många medlemmars frågor.

Karin Virgin 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Den 11 mars flyttar allt innehåll från Collectum till Avtalat. Där hittar tjänstemän i privat sektor information om sin tjänstepension, väljer förvaltare, efterlevandeskydd och kan ställa frågor.
Fler artiklar