Valberedningen söker: Erfarenhet av miljö, krishantering, offentlig sektor

Valberedningens vice ordförande Maria Guttman
Maria Guttman, vice ordförande för Sveriges Ingenjörers valberedning, vill få många förslag på kandidater till förbundsstyrelsen för att kunna forma den bästa styrelsen.

Titta runt dig och se om det finns personer som kan passa i förbundsstyrelsen. Den uppmaningen riktar Sveriges Ingenjörers valberedning till medlemmarnaVi vill få många förslag, för att få de bästa. Så att vi r den bästa styrelsen”, säger Maria Guttman.  

På Ingenjörsfullmäktige i november är det åtta platser i styrelsen som är uppe för omval: ordförandeposten, de två vice ordförandena och fem ledamöter.  

Hur många av dem som sitter på de platserna i dag som vill fortsätta vet inte valberedningens vice ordförande Maria Guttman, men det är inte heller det som styr. 

– Det är inte så att man får sitta kvar i styrelsen för att man vill. Vi har en bra styrelse, tycker vi. Samtidigt behöver det finnas en dynamik. Det ska inte vara samma personer i 20 år. När omvärlden förändras behöver vi ändra sammansättningen på styrelsen.  

Därför intervjuar valberedningen varje år olika personer och ser på styrelsen som helhet för att se vad som behövs nu 

Det är ett stort pussel att lägga för att täcka in olika sektorer, branscher, avtalsområden, inriktningar. Det ska också vara en bra mix utifrån ålder, kön, del av landet och delvis också etnisk bakgrund. 

– En aspekt till är att hitta en styrelse där helheten är större än individerna. Där man utmanar varandra på ett respektfullt sätt.    

Så vad vill ni få in för nomineringar? 

Teknologer i styrelsen och fullmäktige

Teknologrepresentanterna i styrelsen föreslås inte av valberedningen utan av teknologrådet.

Just nu söks 14 studentmedlemmar till Teknologrådet med uppgiften att företräda studenterna vid Sveriges Ingenjörers Ingenjörsfullmäktige den 22-24 november.

Nomineringstiden för det pågår till den 15 maj. Mer information om det och hur du nominerar hittar här på Sveriges Ingenjörers sajt.

– Vi vill få in personer som andra ser har hjärta och stark vilja att förändra, som har förankring bland andra.  

– Till skillnad från när man engagerar sig på sin arbetsplats för att påverka därhandlar det här om att få möjlighet att förändra förbundet i den riktning jag som medlem vill. Och i förlängningen att förändra samhället.   

– Det här är också en strategisk styrelse. Många är vana vid sin lokalklubb där man är väldigt operativ. Här är det i stället ett strategiskt tänk, så vana av strategier är bra. 

Är det någon specifik erfarenhet ni vill ha in i år?  

 Vi vill alltid ha in förslag på personer från statlig och kommunal sektor, för vi har ganska många från industrin. Vi ser också att miljöfrågorna r större fokus och det vore spännande att få in mer kompetens där. Och så coronakrisenatt hantera högre arbetslöshet för ingenjörer, det är en konkret facklig fråga. Även om kansliet gör det tuffa jobbet med förhandlingar så behöver vi en styrelse som kan styra kansliet genom den här lågkonjunkturen.    

Vad tycker du att medlemmarna ska göra? 

– Titta runt omkring dig, gärna inom de här områdena som jag tagit uppVi har en rätt bra blandning av åldrar, så där är alla välkomna, det viktiga är att det är rätt människor.  

Om man vill nominera, hur ska man skriva för att ge sin kandidat bäst chans? 

– Var så specifik som möjligt. “Jag tror att den här personen skulle vara bra för att”, berätta hur personen kan bidra till Sveriges Ingenjörer som fackförbund. Få till en krispig motivering. Skriv inte att “det är en bra kille” eller “för att det är min kompis”.    

Nomineringstiden går ut den 18 maj. Vad händer efter det? 

Mer information

Mer information om nomineringen, vad styrelsearbetet innebär och hur man nominerar hittar du här på Sveriges Ingenjörers sajt.

– Då mejlar vi till dem som är nominerade och frågar om de är intresserade och ber dem skicka in sitt cv. Sedan tittar vi igenom förslagen och så intervjuar vi de personer vi tycker är intressanta, som är pusselbitar som passar in, i juni-juli. Sedan sätter vi ihop ett förslag i augusti-september.  

Förra året var det bara en ny ledamot som valdes in i styrelsen. Om det är så få, är det någon idé att nominera då? 

 Förra året var ovanligt. Det var för att det varit ganska många nya åren innan, tre respektive fem. Vi har gjort ganska stora omstruktureringar. Men nu vill vi absolut få in många nomineringar 

Karin Thorsell

Här berättar Ulrika Lindstrand och Sofia Johannesson om arbetet i förbundsstyrelsen:  

Här är de som är valda till förbundsstyrelsen

Presidium, valda till hösten 2020:
Ulrika Lindstrand, ordförande, McNiel AB
Per Norlander, förste vice ordförande, Ericsson AB
Sara Magnusson, andre vice ordförande, LegiLexi stiftelse 

Ledamöter valda till hösten 2020:
Mikael Andersson, Luleå kommun
Sofia Johannesson, Astra Zeneca
Joachim Pettersson, Boliden minerals
Marcus Suurküla, FMV
Peter TönnängAdvectas  

Ledamöter valda till hösten 2021:
Therese Koggdal, AB Volvo
Arezou Taghizadeh, PTK
Philip Stankovski, Auranest Holding
Helene Åhsberg, SKB, Svensk kärnbränslehantering
Philip Engström, Nationellt forensiskt centrum, nyval 

Teknologer:
Tobias Åresten, Linköpings universitet, vald till 2021
Henri Mellin, Mälardalens högskola, vald till 2020 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar