När uppfanns de här? Testa dina kunskaper

0
1784
Glödlampa
Foto: Getty images
Bluetooth utvecklades till stor del i Lund, men namnet kom amerikanen Jim Kardach på efter att ha läst Frans G Bengtssons roman Röde Orm. Loggan är en stilisering av Harald Blåtands initialer i runskrift. Vilket år släppes Bluetooth 1.0?
Diskmaskin
Foto: Getty images

Diskmaskinen uppfanns av Josephine Cochrane. En trumma med trådställningar höll disken på plats och med hjälp av en pump sprutades hett vatten med diskmedel upp och spolade disken under tryck. När var det här?
Foto: Getty Images

Johan Petter Johansson gjorde sammanlagt 118 uppfinningar, bland annat rörtången, piprensaren och sockertången. Vilket år tog han patent på skiftnyckeln i den variant som används än idag?
Foto: Getty Images

Det var när Stephanie Kwolek arbetade med att hitta ett fiber för bildäck som hon av misstag upptäckte kevlar, ett para-aramidfiber fem gånger starkare än stål i samma vikt. Vilket år gjorde hon upptäckten?
Foto: Mostphotos

Håkan Lans har uppfunnit navigeringssystemet STDMA där man använder både GPS och radio. Det har blivit standard inom internationell sjöfart och flyg. När fick han patentet?
Cirkelsåg
Foto: Getty images

Babitha Tabbitt uppfann cirkelsågen efter att hon besökt ett sågverk och tyckte att det borde finnas ett mer effektivt sätt än att två män skulle dra en såg i varsin ände. Vilket år var det här?
Foto: Getty Images

En nymodighet från USA, kiselgeneratorn, bidrog till att Rune Elmqvist kunde tillverka den första pacemakern som kan opereras in i kroppen. Vilket år blev Arne Larsson först i världen med en inopererad pacemaker?
Den italienska uppfinnaren Girolamo Cardano var den första som ritade en bild på en ledad roterande axel (därav namnet kardanaxel). När gjorde Cardano ritningen?
Alexander Fleming fick Nobelpriset 1945 för penicillinet. Att upptäckten skedde av en slump när det började växa mögel i skålar som han glömt är välkänt. Men när hände det?
Patent vindrutetorkareMary Anderson åkte spårvagn i New York och såg hur föraren fick luta sig ut genom sidofönstret för att se i regnet. Det fick henne att uppfinna en handmanövrerad vindrutetorkare i trä och gummi och hon var en av de första att ta patent på vindrutetorkare. Vilket år var det?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!

Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer. Publicering sker efter att inlägget granskats. Skriv gärna kort, håll god ton och håll dig till ämnet. Vi publicerar inte kommentarer med personangrepp. Kommentarsfältet stängs 21 dagar efter artikelns publiceringsdag.

Please enter your name here

SENASTE NYTT

Skogspromenad

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 10 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och LinkedIIn där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 10 augusti. Trevlig sommar!

Arbeta hemifrån gör att livspusslet fungerar bättre

I en medlemsundersökning av Sveriges Ingenjörer svarar hälften av kvinnorna som arbetar hemifrån under krisen att de upplever en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv.
Droger, coronakarta, lönestatistik och ingenjören som hoppade av ekorrhjulet.

Värdet av examen, coronakartan och droger – det är mest läst i år

Här är de 20 artiklar som flest läst på Ingenjören.se under första halvåret 2020.
Kvinna tar det lugnt på balkong

Så får du en bra semester – trots krisen

Går det att få semesterkänsla i en tid av hemarbete, restriktioner och varsel? Ja, säger psykologen Kerstin Jeding. Här är hennes tips. 

Korttidsarbete räcker inte – varsel på Volvo och Sandvik 

Två stora industriföretag, AB Volvo och Sandvik, varslade om uppsägningar veckan före midsommar. Varslen berör tillsammans omkring 1300 jobb för tjänstemän.

Vad kan du om solen? Testa dina kunskaper!

Hur många jordklot ryms det i solen och hur ljust ska det vara för att räknas som dagsljus? Gör sol-quizet och sätt dina kunskaper på prov!

Semestertips: Lyssna på radioserien ”AI och jobben”

Hur påverkar AI jobben, vilka försvinner och vilka förändras? Och vad är etiskt försvarbart när nästan allt är möjligt? Missa inte radioserien AI och jobben som tar upp de viktiga frågorna.

”Viktigt ämne för alla blivande ingenjörer”

"Arbetsmiljö är en av vår tids viktigaste frågor som borde få en högre status i utbildningarna" säger Jonas Borell, årets vinnare av Levipriset.

Fem tips för en lyckad digital anställningsintervju

Med bra förberedelser kan en digital anställningsintervju faktiskt fungera bättre än en vanlig fysisk intervju. Det finns några saker som är särskilt viktiga att tänka på.
Stefan Blomberg

Så kan du agera mot mobbning på jobbet

Mobbning på jobbet är nedbrytande för den som utsätts och skadligt för hela arbetsgruppen. Men det går att göra något åt. Här är psykologen Stefan Blombergs råd.