När uppfanns de här? Testa dina kunskaper

0
1662
Glödlampa
Foto: Getty images
Bluetooth utvecklades till stor del i Lund, men namnet kom amerikanen Jim Kardach på efter att ha läst Frans G Bengtssons roman Röde Orm. Loggan är en stilisering av Harald Blåtands initialer i runskrift. Vilket år släppes Bluetooth 1.0?
Diskmaskin
Foto: Getty images

Diskmaskinen uppfanns av Josephine Cochrane. En trumma med trådställningar höll disken på plats och med hjälp av en pump sprutades hett vatten med diskmedel upp och spolade disken under tryck. När var det här?
Foto: Getty Images

Johan Petter Johansson gjorde sammanlagt 118 uppfinningar, bland annat rörtången, piprensaren och sockertången. Vilket år tog han patent på skiftnyckeln i den variant som används än idag?
Foto: Getty Images

Det var när Stephanie Kwolek arbetade med att hitta ett fiber för bildäck som hon av misstag upptäckte kevlar, ett para-aramidfiber fem gånger starkare än stål i samma vikt. Vilket år gjorde hon upptäckten?
Foto: Mostphotos

Håkan Lans har uppfunnit navigeringssystemet STDMA där man använder både GPS och radio. Det har blivit standard inom internationell sjöfart och flyg. När fick han patentet?
Cirkelsåg
Foto: Getty images

Babitha Tabbitt uppfann cirkelsågen efter att hon besökt ett sågverk och tyckte att det borde finnas ett mer effektivt sätt än att två män skulle dra en såg i varsin ände. Vilket år var det här?
Foto: Getty Images

En nymodighet från USA, kiselgeneratorn, bidrog till att Rune Elmqvist kunde tillverka den första pacemakern som kan opereras in i kroppen. Vilket år blev Arne Larsson först i världen med en inopererad pacemaker?
Den italienska uppfinnaren Girolamo Cardano var den första som ritade en bild på en ledad roterande axel (därav namnet kardanaxel). När gjorde Cardano ritningen?
Alexander Fleming fick Nobelpriset 1945 för penicillinet. Att upptäckten skedde av en slump när det började växa mögel i skålar som han glömt är välkänt. Men när hände det?
Patent vindrutetorkareMary Anderson åkte spårvagn i New York och såg hur föraren fick luta sig ut genom sidofönstret för att se i regnet. Det fick henne att uppfinna en handmanövrerad vindrutetorkare i trä och gummi och hon var en av de första att ta patent på vindrutetorkare. Vilket år var det?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!

Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer. Publicering sker efter att inlägget granskats. Skriv gärna kort, håll god ton och håll dig till ämnet. Vi publicerar inte kommentarer med personangrepp. Kommentarsfältet stängs 21 dagar efter artikelns publiceringsdag.

Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ökad risk för stress och ohälsa bland lärare på högskolan

Nu kommer signaler om att stress och ohälsa ökar bland lärare på universitet och högskolor. Här är några varningstecken som du bör vara vaksam på.
Ulrika Lindstrand

Medlemsavgiften höjs: “Måste ta höjd för att det kan bli många arbetslösa” 

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand kommenterar beslutet att höja medlemsavgiften. 

”Las-förslag gör oss provanställda hela arbetslivet”

Osäkra anställningar och risk för godtyckliga uppsägningar. Det är några av riskerna som Sveriges Ingenjörer ser med förslaget om förändrad arbetsrätt.

Hon tar smarta lösningar från rymden till jorden

Cecilia Hertz lyssnade inte på tvivlarna utan följde sin dröm. Sedan snart 20 år driver hon det enda svenska företaget inom rymddesign.

Vad vet du om rymden? Testa dina kunskaper

Hur kan en tvättmaskin i rymden fungera och vad packade Christer Fuglesang på sin första rymdfärd? Svaren i vårt rymdqiz finns i Cecilia Hertz bok "Rymden och allt den har att lära oss."
Camilla Frankelius

Fyra gånger så många varsel – men oklart hur många som blir uppsagda 

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius kommenterar arbetsmarknadsläget för ingenjörer. 
Betala räkning med bankid

Flera a-kassor planerar att höja avgiften

Fler arbetslösa och högre ersättningsnivåer ger ett nytt läge för a-kassorna. Akademikernas a-kassa avvaktar med eventuell avgiftshöjning och klarar handläggningstiden för de flesta.

Akut läge ökar intresset för att jobba med förändring

Ingenjören David Andersson märker av ett ökat intresse för förändringsarbete. "Det handlar både om att företag har tid, men framför allt om att läget är akut" säger han.

Nu ska utbyggnaden av ingenjörsutbildningar granskas

Riksrevisionen ska granska regeringens uppdrag till universitet och högskolor att ordna fler platser på vissa utbildningar, bland annat för ingenjörer. Sveriges Ingenjörer välkomnar granskningen.

Så kan Sverige få ut mer av forskningen

Förutsättningarna för innovationer och nyttiggörande av forskning ser olika ut på olika lärosäten. Mer tydlighet i uppdraget efterlyses.