Nu finns facklig grundkurs för förtroendevalda på webben

Från och med i höst finns Sveriges Ingenjörers fackliga grundkurs för förtroendevalda även som webbutbildning. Den största utmaningen har varit att göra utbildningen lika levande och lärorik som om den hållits i en kurslokal tillsammans med andra.

Omkring 500 förtroendevalda från olika Sacoförbund går varje år Sveriges Ingenjörers fackliga grundkurs. De flesta, omkring 400, arbetar i privat sektor. Trycket på grundkurserna är stort och i början av förra året startade därför ett projekt att ta fram en webbutbildning.

Jenny Forsberg, Sveriges Ingenjörer

– När coronapandemin tvingade oss att ställa in vårens utbildningar blev läget mer akut och vi ökade takten i arbetet med webbutbildningen. Nu är vi stolta och glada att merparten av kursen är färdig, säger Jenny Forsberg på Sveriges Ingenjörer som är en av projektledarna.

Det är alltså grundkursen för förtroendevalda i privat sektor som nu lanseras som webbkurs. Utbildningen är uppdelad i tre moduler där modul 1 och 3 nu finns som webbutbildning. Modul 2 kommer under hösten fortfarande att vara en tvådagarsutbildning i kurslokal.

Arbetet med att göra modul 2 som webbkurs pågår och från och med januari 2021 kommer kursdeltagarna kunna välja om man vill genomföra hela utbildningen på webben eller om man vill gå modul 2 i en kurslokal.

Facklig grundkurs på webben

Kursen riktar sig till förtroendevalda i privat sektor och består av tre moduler.

  1. En överblick över vad det fackliga uppdraget innebär. Vilka förväntningar finns på dig och vilka rättigheter har du för att utföra uppdraget? Lag och avtal på grundläggande nivå. Webbkursen tar en dryg timme.
  2. Här får deltagarna bekanta sig med Medbestämmandelagen, Lagen om anställningsskydd och ämnet lön. Råd och tips att tänka på i det lokala fackliga arbetet. Under hösten 2020 är modul 2 en tvådagarskurs i kurslokal.
  3. Här får deltagarna fördjupa sig i några ämnen som Diskrimineringslagen, pensioner och förhandling. Webbkursen tar drygt en timme.

– Det finns många fördelar med digitala utbildningar, inte minst att man kan gå dem när man vill och utan väntetid. Men alla som varit på en utbildning i kurslokal vet också hur mycket utbytet av erfarenheter ger, säger Jenny Forsberg.

Varierat innehåll

Den stora utmaningen med att digitalisera kursen har varit att göra den lika intressant, levande och lärorik som i en kurslokal. Jenny Forsberg och hennes kollegor har funderat mycket på hur kan deltagarna kan aktiveras och få chansen att reflektera.

Resultatet har blivit en mix av texter att läsa, övningar, och ljud och filmklipp. Tidigare inspelade filmer har varvats med nyinspelade men också med ljudklipp från förbundets podd ”Ingenjörspodden”. De flesta avsnitt i utbildningen avslutas med fem snabba frågor som fungerar som ett kvitto på att deltagaren förstått.

– Det är inget prov som man måste klara för att kunna gå vidare till nästa moment. Det viktiga är att man får en bekräftelse på att man lärt sig något.

Feedback har varit viktigt

Under arbetet med webbutbildningen har projektgruppen testat materialet först på ombudsmän på förbundet och därefter på pilotgrupper med förtroendevalda, både personer som gått kursen tidigare i kurslokal och nya förtroendevalda som ännu inte hunnit gå den.

– Deras feedfack har varit jätteviktig och det är positivt och intressant att deras upplevelser inte skilde sig åt. Det är viktig bekräftelse på att utbildningen fungerar bra, säger Jenny Forsberg.

Hon ser många fördelar med att den fackliga grundkursen äntligen har blivit en webbkurs. Grundkursen har varit en flaskhals eftersom det krävs att man gått den för att kunna anmäla sig till fortsättningskurser med olika inriktningar.

Förutom att den blir tillgänglig omedelbart för alla nya förtroendevalda som inte längre behöver vänta på att få plats vid ett kurstillfälle, kan man också nå fler.

Den tredje modulen i kursen tar bland annat upp Diskrimineringslagen. Avsnittet hålls av Stina Kimstrand och Ola Sundström på Sveriges Ingenjörer.

– En del har svårt att resa iväg på en kurs, på grund av jobbet eller av familjeskäl. Nivån på förkunskaper är också väldigt olika bland deltagarna på grundkurserna men på webben kan var och en göra utbildningen i sin egen takt.

Det finns också möjlighet att fördjupa sig mer i olika delar, exempelvis genom att lyssna på ett helt avsnitt av Ingenjörspodden, där bara korta bitar finns i kursmaterialet. Dessutom kan man göra om hela eller delar av kursen igen om man känner att man behöver det.

Kommer det fler fackliga webbkurser i framtiden?

– Grundkursen för förtroendevalda i privat sektor där trycket på utbildningsplatser är störst har prioriterats, men det finns planer på fler webbkurser framöver.

– Under den här våren har förbundet erbjudit många webbinarier och vi tror att det formatet också kan fungera för vissa utbildningar, till exempel för att stötta en förening inför en förhandling om arbetsbrist.

Förtroendevalda har fått information om det nya kursupplägget och kursdatum för modul 2 under hösten. Här finns mer information om den fackliga grundkursen på webben.

Lämna en kommentar

Senaste nytt