Vad kan du om ingenjörer på film? Testa dina kunskaper

0
1235
High Street
Foto: Getty images

Mr Bean, Blackadder och Johnny English är några av Rowan Atkinsons mest kända karaktärer. Han har även en ingenjörsexamen i elektronik. Vid vilket universitet studerade han?
Foto: Jann Lipka

Den svenske skådespelaren Dolph Lundgren debuterade i Bondfilmen Levande måltavla 1985. Att han även har tagit examen som civilingenjör vid KTH är nog känt för de flesta, men i vilket ämne?
Filmen Dolda tillgångar (Hidden figures) handlar om tre kvinnliga afroamerikanska matematiker som arbetade på Nasa i början av 1960-talet. En av kvinnorna, Katherine Johnson, arbetade som "beräknare". Vad kallades titeln på engelska?
Ballongen Örnen har landat
Foto: Nils Strindberg/Grenna museum

"Jag hade inget val. Vi måste starta." är ett känt citat från filmen Ingenjör Andrées luftfärd. Filmen skildrar Salomon August Andrées expedition till Nordpolen i en läckande vätgasballong som inte går att styra. Andrée studerade mekanik på föregångaren till ett välkänt lärosäte. Vilket?
Teri Hatcher är känd från tv-serier som Lois & Clark och Desperate Housewives. Innan skådespelarkarriären tog fart studerade hon vid De Anza College i Kalifornien. Vad läste hon?
Ashton Kutcher studerade biokemi vid universitet i Iowa, men hoppade av sina studier för att bli modell och skådespelare. 2009 investerade han i ett svenskt bolag och gjorde storvinst när det senare såldes, vilket är bolaget?

I filmen A Beautiful Mind spelar Russel Crowe den amerikanske matematikern John Nash som fick nobelpriset 1994 för sitt arbete inom spelteori. John Nash är även känd för att ha löst ett matematiskt problem. Vilket? 

Den indiska Bollywoodstjärnan Kriti Sanon gjorde sin skådespelardebut 2014 i den psykologiska thrillern Nenokkadine. Vid vilket tekniskt lärosäte i Indien studerade hon innan hon blev skådespelare?
I serien The Big Bang Theory ger fysikern Sheldon Cooper ingenjörerna ett öknamn. Vilket?
Hedy Lamarr var en av de hetaste skådespelarna i Hollywood under 1930-40-talen och sägs även vara förebild till Disneys tecknade version av Snövit. Tillsammans med George Antheil tog hon patent på en uppfinning som ligger till grund för dagens trådlösa kommunikation. Vad kallade hon uppfinningen?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!

Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer. Publicering sker efter att inlägget granskats. Skriv gärna kort, håll god ton och håll dig till ämnet. Vi publicerar inte kommentarer med personangrepp. Kommentarsfältet stängs 21 dagar efter artikelns publiceringsdag.

Please enter your name here

SENASTE NYTT

Skogspromenad

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 10 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och LinkedIIn där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 10 augusti. Trevlig sommar!

Arbeta hemifrån gör att livspusslet fungerar bättre

I en medlemsundersökning av Sveriges Ingenjörer svarar hälften av kvinnorna som arbetar hemifrån under krisen att de upplever en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv.
Droger, coronakarta, lönestatistik och ingenjören som hoppade av ekorrhjulet.

Värdet av examen, coronakartan och droger – det är mest läst i år

Här är de 20 artiklar som flest läst på Ingenjören.se under första halvåret 2020.
Kvinna tar det lugnt på balkong

Så får du en bra semester – trots krisen

Går det att få semesterkänsla i en tid av hemarbete, restriktioner och varsel? Ja, säger psykologen Kerstin Jeding. Här är hennes tips. 

Korttidsarbete räcker inte – varsel på Volvo och Sandvik 

Två stora industriföretag, AB Volvo och Sandvik, varslade om uppsägningar veckan före midsommar. Varslen berör tillsammans omkring 1300 jobb för tjänstemän.

Vad kan du om solen? Testa dina kunskaper!

Hur många jordklot ryms det i solen och hur ljust ska det vara för att räknas som dagsljus? Gör sol-quizet och sätt dina kunskaper på prov!

Semestertips: Lyssna på radioserien ”AI och jobben”

Hur påverkar AI jobben, vilka försvinner och vilka förändras? Och vad är etiskt försvarbart när nästan allt är möjligt? Missa inte radioserien AI och jobben som tar upp de viktiga frågorna.

”Viktigt ämne för alla blivande ingenjörer”

"Arbetsmiljö är en av vår tids viktigaste frågor som borde få en högre status i utbildningarna" säger Jonas Borell, årets vinnare av Levipriset.

Fem tips för en lyckad digital anställningsintervju

Med bra förberedelser kan en digital anställningsintervju faktiskt fungera bättre än en vanlig fysisk intervju. Det finns några saker som är särskilt viktiga att tänka på.
Stefan Blomberg

Så kan du agera mot mobbning på jobbet

Mobbning på jobbet är nedbrytande för den som utsätts och skadligt för hela arbetsgruppen. Men det går att göra något åt. Här är psykologen Stefan Blombergs råd.