- Ingenjören - https://www.ingenjoren.se -

Vad kan du om ingenjörer på film? Testa dina kunskaper

High Street
Foto: Getty images

Mr Bean, Blackadder och Johnny English är några av Rowan Atkinsons mest kända karaktärer. Han har även en ingenjörsexamen i elektronik. Vid vilket universitet studerade han?
Foto: Jann Lipka

Den svenske skådespelaren Dolph Lundgren debuterade i Bondfilmen Levande måltavla 1985. Att han även har tagit examen som civilingenjör vid KTH är nog känt för de flesta, men i vilket ämne?
Filmen Dolda tillgångar (Hidden figures) handlar om tre kvinnliga afroamerikanska matematiker som arbetade på Nasa i början av 1960-talet. En av kvinnorna, Katherine Johnson, arbetade som "beräknare". Vad kallades titeln på engelska?
Ballongen Örnen har landat
Foto: Nils Strindberg/Grenna museum

"Jag hade inget val. Vi måste starta." är ett känt citat från filmen Ingenjör Andrées luftfärd. Filmen skildrar Salomon August Andrées expedition till Nordpolen i en läckande vätgasballong som inte går att styra. Andrée studerade mekanik på föregångaren till ett välkänt lärosäte. Vilket?
Teri Hatcher är känd från tv-serier som Lois & Clark och Desperate Housewives. Innan skådespelarkarriären tog fart studerade hon vid De Anza College i Kalifornien. Vad läste hon?
Ashton Kutcher studerade biokemi vid universitet i Iowa, men hoppade av sina studier för att bli modell och skådespelare. 2009 investerade han i ett svenskt bolag och gjorde storvinst när det senare såldes, vilket är bolaget?

I filmen A Beautiful Mind spelar Russel Crowe den amerikanske matematikern John Nash som fick nobelpriset 1994 för sitt arbete inom spelteori. John Nash är även känd för att ha löst ett matematiskt problem. Vilket? 

Den indiska Bollywoodstjärnan Kriti Sanon gjorde sin skådespelardebut 2014 i den psykologiska thrillern Nenokkadine. Vid vilket tekniskt lärosäte i Indien studerade hon innan hon blev skådespelare?
I serien The Big Bang Theory ger fysikern Sheldon Cooper ingenjörerna ett öknamn. Vilket?
Hedy Lamarr var en av de hetaste skådespelarna i Hollywood under 1930-40-talen och sägs även vara förebild till Disneys tecknade version av Snövit. Tillsammans med George Antheil tog hon patent på en uppfinning som ligger till grund för dagens trådlösa kommunikation. Vad kallade hon uppfinningen?