Fem tips för en lyckad digital anställningsintervju

Foto: Mostphotos

Coronapandemin har lett till att anställningsintervjuer allt oftare blir videointervjuer. Det kan fungera alldeles utmärkt om företag och jobbsökande förbereder sig på rätt sätt. Här är några värdefulla tips inför intervjun.

Att bli kallad på en anställningsintervju brukar göra de flesta lite nervösa. Det är mycket som ska stämma, förutom rätt profil är det viktigt att ge ett bra intryck. Men intervjun är också ett tillfälle för dig att få en bild av företaget och kontorslokalerna. Känns det som om du skulle trivas att arbeta där?

Coronapandemin har tvingat företag att förändra rekryteringsprocessen och fysiska anställningsintervjuer har ofta ersatts av videointervjuer.

Simon Werner-Zankl, Trustcruit

– Det här ställer nya krav både på den som bli kallad på en intervju och den som rekryterar. Med bra förberedelser kan videointervjuer faktiskt fungera bättre än en intervju på plats, säger Simon Werner-Zankl, på företaget Trustcruit.

Trustcruit har analyserat feedback från personer som genomfört videointervjuer och kartlagt vad som inte fungerat bra.

– Det är viktig information för att se till att intervjuerna fungerar bättre, säger Simon Werner-Zankl.

5 tips för en bra intervju

  1. Se till att ha koll på tekniken. Även om du har viss vana av digitala möten är en videointervju lite annorlunda. Kanske företaget också använder ett annat videosystem än det du är van vid. Förbered dig en timme innan och ring gärna upp en kompis och testa att tekniken fungerar.
  2. Ta reda på vilka förväntningar företaget har på intervjun. Handlar det om en förintervju, det som kallas screening, eller en riktig anställningsintervju? Är det otydligt, börja intervjun med att ställa frågan. Om det är din första digitala anställningsintervju, tala om det.
  3. Du bör ha fått information från företaget före intervjun om hur den ska gå till och hur du bäst kan förbereda dig. Läs informationen noga, det minskar risken för missförstånd och överraskningar.
  4. Genomför intervjun på en bra plats där det är tyst och där ljuset är bra. Om det är möjligt, sitt gärna där ljuset kommer bakom datorn, på ditt ansikte. Ta på dig de kläder du skulle valt om du gått på en fysisk anställningsintervju.
  5. Glöm inte bort att visa att du är intresserad av företaget. Det är lätt att glömma det när man inte är på plats. Eftersom du inte får möjlighet att se lokalerna, be företaget berätta lite om dem istället.

Videointervjuerna har blivit bättre

Företaget Trustcruit har genomfört analyser som visar att videointervjuer, om de genomförs på rätt sätt, fungerar bra. Kandidater som har sökt jobb på tre svenska bolag har fått ge feedback på hur de upplevde att intervjun fungerade. I materialet som Trustcruit har analyserat finns feedback från 15 000 vanliga fysiska intervjuer och 2 200 videointervjuer.

Om undersökningen

Trustcruit har analyserat feedback från 17 200 personer som genomfört en anställningsintervju på tre svenska bolag. 15 000 av dem gjorde fysiska anställningsintervjuer och 2 200 videointervjuer.

Kandidaterna skickade anonymt in ett feedbackformulär online direkt efter intervjun.

– I början framfördes en del kritik från dem som gjorde videointervjuer men när företagen förbättrade processen, bland annat genom att förbereda kandidaterna bättre inför intervjun, svarade allt fler att videointervjuerna fungerade bra, säger Simon Werner-Zankl.

När de tre bolagen började med videointervjuer var kandidaterna som hade gjort fysiska jobbintervjuer mer nöjda. Men videointervjuerna har, efter bättre förberedelser, visat sig fungera till och med bättre än de fysiska intervjuerna.

Simon Werner-Zankl tror att videointervjuer kommer att bli vanligare i framtiden, även efter coronapandemin.

– Därför är det viktigt att både företag och de som söker jobb vet vad som är viktigt för att intervjun ska fungera bra, säger han.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar