”Viktigt ämne för alla blivande ingenjörer”

Många ingenjörsstudenter kommer att bli chefer och ledare och då är det extra viktigt att förstå hur arbetsmiljö påverkar både trivsel, hälsa och prestationer, säger Jonas Borell, årets vinnare av Levipriset. Fotograf: Robert Olsson

Jonas Borell, universitetslektor vid Lunds tekniska högskola, får årets Levipris för sina insatser med att utveckla utbildningen i arbetsmiljö för ingenjörsstudenter. ”Arbetsmiljö är en av vår tids viktigaste frågor som borde få en högre status i utbildningarna” säger han.

Jonas Borell är psykolog och universitetslektor i Arbetsmiljöteknik vid Lunds tekniska högskola där han bland annat undervisar ingenjörsstudenter i arbetsmiljöteknik, ledarskap och organisationsteori. Förra veckan fick han ta emot Levipriset, Sveriges Ingenjörers arbetsmiljöpris.

Om Levipriset

Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens nestor, professor emeritus Lennart Levi. Priset delas ut av Sveriges Ingenjörer och syftar till att stimulera och utveckla utbildning om arbetsmiljö vid tekniska högskolor och universitet. Pristagaren tilldelas en prissumma om 50 000 kronor.

– Jag är stolt och hedrad över utmärkelsen. Det är ett bra och viktigt pris som uppmärksammar en av vår tids viktigaste frågor, säger han.

Växande problem i arbetslivet

Jonas Borell har ett brinnande intresse för ämnet arbetsmiljö och tycker att det borde prioriteras högre i utbildningarna. Han konstaterar att brister i arbetsmiljön är ett växande problem i arbetslivet, särskilt de som hänger ihop med organisation och ledarskap. Arbetsmiljöverkets siffror visar exempelvis att psykisk ohälsa kopplad till stress i arbetet ligger bakom närmare 800 dödsfall varje år.

Läs också intervjun med 2019 års vinnare Cecilia Berlin

– Jag tycker det är viktigt att få upp ögonen för ämnet och hur det påverkar oss. Vi känner till att dålig arbetsmiljö har negativa effekter, men det är lika viktigt att förstå hur bra arbetsmiljö påverkar i positiv riktning. Medarbetare som mår bra, trivs och får möjlighet att utvecklas presterar bättre och bidrar till bättre resultat, konstaterar han.

Levande och greppbart

Ur motiveringen

”Jonas har förmågan att entusiasmera studenter och hans skicklighet att undervisa med mycket hög kvalitet i såväl naturvetenskapliga, beteendevetenskapliga som tekniska områden är närmast unik. Han har med sina kunskaper och sitt engagemang även bidragit till pedagogisk utveckling på sitt lärosäte”

Jonas Borell konstaterar att arbetsmiljö är ett komplext och mångsidigt ämne som påverkas av allt från hur instruktioner är utformade till utbildning, organisation och företagskultur.

I sin undervisning försöker han alltid utgå från studenternas egna erfarenheter av arbetsmiljö och utforska ämnet tillsammans med dem. Målet är att göra ämnet levande och greppbart, något som även lyfts fram i motiveringen till Levipriset.

– Det är ett rikt och mångsidigt ämne. Många ingenjörsstudenter kommer att bli chefer och ledare och då är det extra viktigt att förstå hur arbetsmiljö påverkar både trivsel, hälsa och prestationer, säger Jonas Borell.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Vad hjälper det om man anställer de som är smartast i hela världen om de inte känner sig bekväma med att fråga, ifrågasätta och bidra när de väl är på jobbet? Ödgärd Andersson, vd på Zenseact, ser hur inflytande och lönsamhet hänger ihop.
Fler artiklar