Vad kan du om solen? Testa dina kunskaper!

0
1615
Foto: Getty Images

Solens diameter är 10 gånger så stor som Jupiters, den största planeten i solsystemet, och 109 gånger så stor som jordens. Hur många jordklot skulle det rymmas i solen? 

Grafik: HSB

Nu pågår bygget av Sveriges största solcellspark som ska invigas i augusti och producera el som motsvarar förbrukningen för 7 500 lägenheter. Var ligger den?  

Foto: Getty Images

Varje sekund omvandlas cirka fyra miljoner ton av solens materia till energi. Energin som alstras motsvarar cirka 400 kvadriljoner watt, eller 400 Yottawatt. Yotta är 1 följt av hur många nollor? 

Foto: Getty Images

UV-strålning gör att huden åldras och kan ge upphov till hudcancer, men vi behöver även solljuset för produktionen av D-vitamin i huden. Det är framför allt UVB-strålning som startar den processen. Vilken våglängd har UVB? 

Foto: Getty Images

Vändkrets är den breddgrad norr och söder om ekvatorn där solen har sitt nordligaste respektive sydligaste zenitläge. Området mellan vändkretsarna kallas tropikerna. Vid ungefär vilken breddgrad ligger den norra, även kallad kräftans vändkrets? 

Foto: Getty Images

Soltimmar är en meteorologisk term för när ljusintensiteten utomhus är över ett visst antal lux. Var går den gränsen? 

Foto: Getty Images

En solförmörkelse sker när månen passerar mellan solen och jorden, senast det hände i Sverige var 1954. Totala solförmörkelser inträffar så ofta som 1 gång på ca 1,6 år, men var och en är synlig bara i ett smalt band över jordytan. När kommer det att vara total solförmörkelse i Sverige nästa gång? 

Den första moderna kieselsolcellen uppfanns av Daryl Chapin, Calvin Souther Fuller och Gerald Pearson vid Bell Laboratories i USA. Vilket år var det? 

Foto: Getty Images

2019 fanns det totalt 43 944 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. Hur stor var den totalt installerade effekten? 

Johannes Kepler, 1571-1630 Foto: Getty Images

Jordens bana runt solen är svagt elliptisk med solen i en av ellipsens brännpunkter, något som beskrivs i Keplers första lag. Detta innebär att jordens avstånd från solen varierar under året. När är jorden allra längst bort från solen? 

Foto: Getty Images

Årstiderna uppstår eftersom jordaxlen har en lutning på cirka 23,5 grader. Vid sommarsolståndet lutar norra halvklotet som mest mot solen. När inträffade sommarsolståndet i år?  

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!

Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer. Publicering sker efter att inlägget granskats. Skriv gärna kort, håll god ton och håll dig till ämnet. Vi publicerar inte kommentarer med personangrepp. Kommentarsfältet stängs 21 dagar efter artikelns publiceringsdag.

Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du koll på de nya reglerna på arbetsmarknaden?

Under sommaren infördes flera nya lagar och regler som påverkar anställda och arbetsgivare. Läs om dem här.
Avancerad pausgympa

Huvud, axlar, knä och tå – få kroppen att jobba när du jobbar

Sitter du stilla på jobbet? Då behöver du få in rörelsepauser under dagen. Vi har pratat med en leverantör av pausgympaprogram och tipsar om fler möjligheter.

Behåll dina rutiner för en smidigare jobbstart

Känns det segt att komma igång igen efter semestern? Här är tre steg som hjälper dig till en smidigare jobbstart.
Skogspromenad

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 10 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och LinkedIIn där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 10 augusti. Trevlig sommar!

Arbeta hemifrån gör att livspusslet fungerar bättre

I en medlemsundersökning av Sveriges Ingenjörer svarar hälften av kvinnorna som arbetar hemifrån under krisen att de upplever en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv.
Droger, coronakarta, lönestatistik och ingenjören som hoppade av ekorrhjulet.

Värdet av examen, coronakartan och droger – det är mest läst i år

Här är de 20 artiklar som flest läst på Ingenjören.se under första halvåret 2020.
Kvinna tar det lugnt på balkong

Så får du en bra semester – trots krisen

Går det att få semesterkänsla i en tid av hemarbete, restriktioner och varsel? Ja, säger psykologen Kerstin Jeding. Här är hennes tips. 

Korttidsarbete räcker inte – varsel på Volvo och Sandvik 

Två stora industriföretag, AB Volvo och Sandvik, varslade om uppsägningar veckan före midsommar. Varslen berör tillsammans omkring 1300 jobb för tjänstemän.

Vad kan du om solen? Testa dina kunskaper!

Hur många jordklot ryms det i solen och hur ljust ska det vara för att räknas som dagsljus? Gör sol-quizet och sätt dina kunskaper på prov!

Semestertips: Lyssna på radioserien ”AI och jobben”

Hur påverkar AI jobben, vilka försvinner och vilka förändras? Och vad är etiskt försvarbart när nästan allt är möjligt? Missa inte radioserien AI och jobben som tar upp de viktiga frågorna.