Arbeta hemifrån gör att livspusslet fungerar bättre

Många ingenjörer upplever en större flexibilitet och när resorna till och från jobbet försvinner finns mer tid för privat- och familjeliv. Foto: Mostphotos.

Ingenjörer som arbetar hemifrån under coronakrisen upplever bättre balans mellan arbete och privatliv. Hälften av de kvinnliga ingenjörerna säger att livspusslet fungerar bättre. Men många säger också att arbetsbelastningen har ökat.

I en medlemsundersökning som Sveriges Ingenjörer gjorde i mitten av juni svarade 8 av 10 att de arbetar hemifrån, på eget eller arbetsgivarens initiativ. Det har visat sig ha positiva effekter för balansen mellan arbete och fritid. Många upplever en större flexibilitet och när resorna till och från jobbet försvinner finns mer tid för privat- och familjeliv.

I undersökningen svarar 49 procent av kvinnorna som arbetar hemifrån att de upplever en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv. För männen är siffran 41 procent.

Inte helt förvånande är det ingenjörer i åldern 30-49 år som upplever de största positiva effekterna. Ingenjörerna ger flera exempel på positiva förändringar i vardagen: mindre restid, mer umgänge med familjen, mindre stress för hämtning och lämning på skola och förskola och möjlighet att göra ärenden och träna på dagtid.

Siffrorna gäller alla medlemmar som har påverkats av coronakrisen. Tittar man enbart på dem som är permitterade ser man att känslan av ökad balans är ännu större.

Sämre arbetsmiljö

Samtidigt som livspusslet fungerar bättre upplever många att arbetsmiljön har blivit sämre. Var fjärde ingenjör säger att arbetsbelastningen har ökat under coronakrisen.

Var tredje ingenjör svarar att stressen på arbetet är större nu och 40 procent tycker att välbefinnandet på jobbet har försämrats. Framför allt är det yngre ingenjörer som upplever mer stress och mindre välbefinnande.

I enkätsvaren ger ingenjörerna flera exempel på vad som har blivit sämre. Många är inte nöjda med att arbeta hemifrån, arbetsdagen pågår längre när datorn är tillgänglig, antalet möten är fler och möjligheterna till pauser är färre. En del har problem att arbeta ostört när familjen är hemma och det är svårare att arbeta effektivt. Dessutom är ergonomin sämre. Många svarar också att de saknar de sociala kontakterna på arbetsplatsen.

Karin Virgin

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är en webbenkät som i mitten av juni skickades ut till ett slumpmässigt urval av Sveriges Ingenjörers yrkesverksamma medlemmar. Urvalet bestod av 10 000 medlemmar och fördelning avseende kön, ålder och arbetsmarknadssektor representerade förbundets medlemsstock. Resultaten bygger på svaren från de drygt 3 000 personer som besvarade enkäten

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt