Långsamt stigande arbetslöshet för ingenjörer

Young Talented Male and Female Engineers In a Modern Laboratory Discussing Prototype built with the Help of 3D Printer.

Nu är trenden tydlig: Arbetslösheten för ingenjörer har ökat långsamt men stadigt sedan coronakrisen började. En större andel av ingenjörerna är arbetslösa nu än någon gång de senaste åtta åren. Samtidigt är arbetslösheten lägre för ingenjörer än för andra grupper. Här är statistiken. 

Under våren syntes bara en liten ökning av arbetslösheten för ingenjörer, men över sommaren har ökningen fortsatt och nu kan man se en trend.

– Det är normalt att arbetslösheten svänger, men skillnaden nu är att den ökar kontinuerligt, säger Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Från att arbetslösheten för ingenjörer har legat på 1,1 procent under januari–mars, har den därefter ökat med 0,1–0,2 procentenheter per månad. Och i augusti var arbetslösheten uppe på 1,7 procent, vilket motsvarar strax över 2 000 personer.

Arbetslöshet 2020

Statistiken omfattar medlemmar i Sveriges Ingenjörer som också är medlemmar i Akademikernas a-kassa. Det betyder att bland annat många nyexaminerade ingenjörer inte syns i statistiken, eftersom de ofta inte är med i a-kassan eller inte jobbat tillräckligt mycket för att få ersättning.

– Av hur de påverkats vid tidigare konjunktursvackor kan man utgå ifrån att det är tufft, säger Olle Dahlberg.

Högre än någon gång de senaste åtta åren

Ser man tillbaka på ingenjörernas arbetslöshet för april, augusti och december de senaste åtta åren ser man att augusti 2020 ligger på en högre nivå än någon av de andra månaderna under perioden.

Arbetslöshet de senaste åtta åren

Tittar man bara på statistiken för augusti, som generellt har högre arbetslöshet än april och december, så ligger arbetslösheten i år 0,2 procentenheter över 2014 och 2015 års nivå, och 0,5 procentenheter över 2018 och 2019.

Diagram arbetslöshet i augusti 2013-2020

Men var det hela slutar går inte att säga.

Olle Dahlberg pekar ändå på flera positiva tecken för ingenjörer. Det kanske viktigaste är att det hela tiden finns ingenjörer som får nytt jobb. Det märks både i samtalen till Sveriges Ingenjörers rådgivning (dit det regelbundet kommer samtal från medlemmar som vill få lönerådgivning inför ett nytt jobb) och hos trygghetsrådet TRR (som före sommaren rapporterade att ingenjörer snabbare än andra får nytt jobb, se artikeln ”Det finns jobb. Ingenjörer är en klart efterfrågad kategori”).

Ingenjörernas arbetslöshet på 1,7 procent är också lägre än den totala arbetslösheten för medlemmar i Akademikernas a-kassa som var 2,5 procent i augusti (inklusive ingenjörerna). Totalt i Sverige är arbetslösheten nu 9,1 procent, enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik.

Sveriges Ingenjörer har fått fler medlemmar under coronakrisen och fler medlemmar har gått med i a-kassan, men Olle Dahlbergs genomgång visar att det inte påverkat statistiken.

Osäker statistik över varsel

Så vad gäller antalet varsel? Det som kan visa hur arbetslösheten kan förväntas bli framöver. Det finns i dag ingen specifik statistik för hur många ingenjörer som varslas. Men det som finns är Arbetsförmedlingens statistik över varsel per bransch.

Här finns ingenjörer framför allt i fyra branscher i Arbetsförmedlingens indelning, nämligen “Tillverkning”, “Verksamhet inom bygg”, “Informations- och kommunikationsverksamhet” samt “Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik” (där teknikkonsulter återfinns).

Som framgår av namnen så ingår också många andra grupper och dessutom delas statistiken inte upp i tjänstemän och arbetare.

Varslade

Statistiken visar att varslen nu är lägre än i mars och april. Däremot varslades 945 personer under de första dagarna av september och om det håller i sig under månaden så kan antalet varslade i september blir klart högre än i augusti och landa någonstans runt 4 000-5 000.

Av dem som varslas blir inte alla uppsagda. Arbetsförmedlingen uppger att av dem som varslades i mars och april är det drygt hälften som blivit uppsagda.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar