Chalmers erbjuder anställda avgångspaket

Foto: Paul Wallén Mostphotos

Chalmers måste minska sina kostnader med 250 miljoner kronor per år från 2022. I juni varslades 180 personer om uppsägning. Nu erbjuder man samtliga tillsvidareanställda möjlighet till avgångspaket.

I februari stod det klart att Chalmers måste sänka sina kostnader med 250 miljoner kronor senast 2022 på grund av kraftigt ökade pensionskostnader. Det har Ingenjören tidigare  rapporterad om.

Beräkningar visar att cirka 180 tjänster måste bort och därför erbjuder Chalmers nu alla anställda en möjlighet att sluta, starta eget eller gå i pension. Villkoren följer kollektivavtalet, det vill säga dubbla uppsägningstiden, men de som nappar kan gå samma dag som överenskommelsen är klar.

Alla institutioner kan drabbas

Antalet tjänster ska minska både inom administration och själva akademin och alla institutioner kommer att drabbas. Men att Chalmers vidtar en så drastisk åtgärd innebär inte en risk att man dränerar verksamheten på kompetens, menar högskolan.

Klart att det alltid finns en risk, men nej, vi värnar alla förmågor som är viktiga för oss, säger Christian Borg, pressansvarig vid Chalmers Tekniska Högskola i en intervju med SVT.

Lars Bengtsson, ordförande för Saco-S-föreningen på Chalmers tror att erbjudandet kommer locka en del men påpekar att det är viktigt att vara medveten om vad det innebär.

Det kan vara bra för dem som ändå tänker gå i pension eller sluta av andra orsaker, till exempel om man redan fått erbjudande om nytt jobb eller tänker starta eget utanför Chalmers. Övriga bör vara medvetna om att man går miste om vissa förmåner som Trygghetsstiftelsens stöd och att man får karenstid för a-kassa i 45 dagar, säger Lars Bengtsson.

Departementet bör överväga stöd

Andreas Nyström, chef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer, menar att det finns anledning att tro att problemet med ökade pensionskostnader, förekommer på fler lärosäten.

– Men förmodligen inte i samma omfattning som på Chalmers, säger han.

Andreas Nyström anser att det är ett problem som Utbildningsdepartementet behöver ta hänsyn till.

– I Chalmers fall handlar det om stora belopp men departementet behöver överväga att skjuta till pengar i regleringsbrevet för att lösa det här. När Försvarets Materielverk drabbades av ökade pensionskostnader sköt departementet till pengar i regleringsbrevet. Det visar att den vägen är möjlig att gå, säger Andreas Nyström.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar