Akademikernas ordförande på Volvo: ”Jag vill inte vara med om det här igen”

Anna Margitin, Akademikerföreningens ordförande vid Volvo Cars. Foto: privat.

I maj varslades 1 300 tjänstemän vid Volvo Cars. Om planeringen håller ska de som sägs upp få besked den 30 september. Nu vill Akademikerföreningens ordförande Anna Margitin se en helt ny strategi för kompetensutveckling.

Volvo Cars säger att företaget behöver få in ny kompetens för att ställa om. Är det inte rimligt?   

– Vi håller med om att företaget måste kompetensskifta men vi tror att många av våra medlemmar kan vidareutvecklas och formas till de nya kraven. När vi tittar på individer under förhandlingarna är vi inte helt överens med arbetsgivaren om de här personerna inte kan utvecklas och ta en ny roll.

Beror uppsägningarna på att företaget inte satsat tillräckligt på kompetensutveckling?

– Så är det utan tvekan men det är också ett delat ansvar. Medarbetarna har ett ansvar för att se till att hålla sig anställningsbara och måste ha en vilja att utvecklas. Men nu ger man inte heller alla chansen. Arbetsgivaren ser inte att många både kan och vill gå över till nya områden.

Ser du en risk för nya uppsägningar i framtiden på grund av kompetensbrist?  

– Den frågan kommer att avgöras av vad vi gör annorlunda från och med nu. Det är inte en hållbar lösning att lägga ett större varsel var tionde år för att företaget behöver ny kompetens. Jag vill inte vara med om det här igen.

Så vad måste förändras?

– Medarbetarna måste känna att företaget är beredda att satsa på dem som vill utvecklas. Det kommer förmodligen behövas färre anställda inom några områden och fler inom andra men det ska inte komma som en överraskning. Om medarbetarna förstår vart företaget är på väg och vad som krävs för att revitalisera sig blir det tydligare vilken kompetens som var och en måste skaffa sig. Jag skulle vilja kalla det för höghöjdsträning. Alla måste upp på berget och titta ner för att få en överblick av företaget.

Vad kan det lokala facket bidra med?

– Akademikerföreningen deltar i ett kompetensråd men vi har inte kunnat skapa det tryck som vi har önskat. En lärdom efter varslet är att vi behöver arbeta mer systematiskt och långsiktigt hållbart för att få en bild av framtida kompetensbehov på hela företaget. Sveriges Ingenjörer arrangerade ett webbinarium (Innovera din egen utveckling) förra veckan som hela styrelsen för Akademikerföreningen på Volvo Cars deltog i och blev jätteinspirerade. Det gav oss många konkreta tips på goda exempel.

Se webbinariet Innovera din egen utveckling på Sveriges Ingenjörer play.

Nu är ni i slutfasen av neddragningsförhandlingarna, kan du säga något om läget?

– Det är för tidigt att säga något om hur många som kommer att bli uppsagda men vi hoppas såklart på färre än antalet varslade.

Lämna en kommentar

Senaste nytt