Bollywood-dansande ingenjörer gör succé på Youtube

Förra hösten träffades några indiska it-ingenjörer i Stockholm för att dansa Bollywood. Nu har gruppen som kallar sig Indisk Fika spelat in fem dansfilmer som ligger på Youtube. En av dem har över en miljon visningar.

Musiken och skratten hörs på långt håll. Det är tidig fredagskväll i Skytteholmsparken intill Solna Centrum utanför Stockholm. På gräset dansar en grupp indiska ingenjörer till Bollywoodmusik som spelas från en mobiltelefon. Fotarbetet och armarnas rörelser är synkroniserade och tempot är högt.

– Vi gillar att dansa och träffa andra indier som bor i Sverige. På fredagarna efter jobbet träffas vi ofta i vår lägenhet här i närheten, säger Ranjith Kumar och pekar mot ett bostadshus hundra meter bort.

Han kom till Sverige för två år sedan när hans fru Maggie fick jobb som it-konsult här. Ranjith som också är it-ingenjör fick snabbt jobb på ett svenskt företag.

I Indien dansade och koreograferade Ranjith Kumar en Bollywood-dansgrupp och efter ett år i Sverige började saknaden efter dansen bli stor. Han visste att en av hans dansvänner från Indien, Karikala Cholan, också jobbade i Sverige och tog kontakt med honom.

– Jag saknade också dansen och vi bestämde oss för att försöka bilda en indisk dansgrupp, säger Karikala Cholan. Han har jobbat som it-konsult i Sverige i två år och är anställd på Tata Consultancy Services med uppdrag på H&M:s it-avdelning.

Framgångar på Youtube

Det var i oktober förra året som Karikala Cholan, Ranjith Kumar och fem andra indiska danssugna it-ingenjörer träffades första gången utanför KTH och spelade in en video. Sedan dess har gruppen vuxit till över 40 personer och ytterligare fyra dansfilmer har spelats in. Alla filmer ligger på Youtube och en av dem har över en miljon visningar. I Indisk Fika ingår förutom dansarna också flera filmare som producerar och lägger upp filmerna.

Den första videon – Bigil Verithanam Dance Cover – from Indians in Sweden – spelades in utanför KTH förra hösten.

– Jag tror att alla i gruppen är it-ingenjörer, de flesta jobbar här men nästan hälften har pluggat på KTH och några pluggar fortfarande. Jag kom själv hit som student men när jag var färdig valde jag att stanna i Sverige och jobba, säger Haarika Vijjapu.

Bollywood är namnet på den mest framgångsrika indiska filmindustrin och den finns i Mumbai. Där spelas omkring 900 filmer in varje år.

Låtarna som Indisk Fika väljer är från kommande Bollywoodfilmer. Innan filmerna går upp på biodukarna släpps några låtar för att lansera filmen.

Indisk Fika dansar till titellåtar i Bollywood-filmer. Förutom dansarna ingår också flera filmare i teamet. De producerar och lägger upp filmerna på Youtube.

– Det är en av dessa låter vi väljer så våra dansfilmer blir covervideos, nästan som en reklamtrailer, med en stor portion humor, för den kommande filmen, förklarar Ranjith Kumar.

Inspelningarna som sker på helgerna går ofta på en dag.

– Om en låt släpps på fredagen träffas vi för att göra koreografi och öva på lördagen och spela in på söndagen, säger Karikala Cholan.

Indisk Fika spelar in sina filmer i välbekanta Stockholmsmiljöer som längs kajen i Hammarby sjöstad och på tunnelbanestationer. En del inomhusscener är från KTH där gruppen har fått tillstånd att filma.

Se när dansarna övar och hör dem berätta i filmen högst upp i artikeln.

Samarbete med andra

Under hösten planerar Indisk Fika ett nytt projekt som kräver en hel del förberedelser. Ranjith Kumar har kontaktat flera indiska dansgrupper i Stockholm och vill göra en samproduktion. Tanken är att varje grupp gör sin egen inspelning som sedan klipps ihop till en dansfilm på 6-7 minuter.

Många av de indiska ingenjörernas svenska kollegor känner till Indisk Fika och flera av de dansande ingenjörerna har uppträtt på företagsfester där kollegorna också fått testa. Förra året fick gruppen också inbjudningar till två scenframträdanden, ett på Chalmers och ett på en festival i Västerås.

– Många svenskar är imponerade och frågar när vi ska spela in nästa film. På grund av pandemin har vi haft ett uppehåll sedan i mars men nu är vi igång igen och det känns verkligen kul, säger Haarika Vijjapu.

Se Indisk Fikas 5 dansfilmer på Youtube. 

1 kommentar

  • Katja

    Kul initiativ istället för sitta stilla med en kopp kaffe. Man blir glad av deras filmer. Bra reportage.

    08 oktober 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt