”Utan oss stannar sjukhusen”

Iowan Hedendahl är civilingenjör i drift och underhåll från Chalmers och jobbar som medicintekniker på Östra sjukhuset i Göteborg. Foto: Sahlgrenska sjukhuset.

När coronapandemin belastade sjukvården till bristningsgränsen arbetade också medicinteknikerna långa pass, ofta nära smittade patienter. På rekordtid lyckades teknikerna utrusta sjukhusen med fler intensivvårdsplatser för coronapatienter. Men i media har yrkesgruppen varit osynlig.

På 72 timmar ska ett fältsjukhus kunna stå klart under krig. Nu är Sverige inte i krig med en främmande makt men med ett virus. När smittspridningen och dödstalen steg snabbt i slutet av mars kompletterades sjukhusen i Stockholm och Göteborg med tillfälliga fältsjukhus.

I Göteborg reste militären upp fältsjukhuset Kronan för att ge sjukhusen tillgång till fler intensivvårdsplatser. Foto: Sahlgrenska sjukhuset.

– Jag skulle önskat att vi medicintekniker fått lite mer uppmärksamhet. Det var vi som rekordsnabbt fick fram och installerade utrustningen. Fältsjukhuset Kronan här i Göteborg utrustade vi med 24 intensivvårdsplatser på mindre än en vecka, säger Iowan Hedendahl på den medicintekniska avdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg.

När militären rest de stora tälten fick Iowan och 15 kolleger på avdelningen lägga sitt vanliga arbete åt sidan för att fylla tälten med nödvändig utrustning.

– Vi jagade utrustning i hela Västsverige. Ett gäng gamla ventilatorer fick vi från Socialstyrelsen, vi lånade från alla avdelningar som kunde avvara något och dammsög sjukhusen på luftkopplingar. Det blev långa dagar för alla och vi jobbade hårt men vi klarade det.

Läs också: Ingenjörer i vården letar alternativ för att hantera corona

Hamnade i skuggan

Mediabevakningen av coronavården har varit intensiv och toppade under lång tid nyhetssändningarna. Journalister, fotografer och kamerateam med skyddsutrustning släpptes in på intensivvårdsavdelningarna för att skilda de tuffa arbetsförhållandena för läkare och sjuksköterskor. Men sjukhusteknikerna hamnade i skuggan.

Iowan Hedendahl och hans kollegor på medicintekniska avdelningen jagade utrustning i hela Västsverige för att utrusta fältsjukhuset Kronan i Göteborg. Foto: Iowan Hedendahl.

– Vi har också jobbat nära patienter för att hämta och lämna utrustning på vårdavdelningarna. Belastningen på IVA-personalen har varit enorm men utan medicintekniker kan man faktiskt inte bedriva någon intensivvård, säger Iowan Hedendahl.

Han känner ett stort stöd från läkare och sjuksköterskor på avdelningarna som är beroende av teknikerna för att kunna göra sitt jobb, men från sjukhusledningen saknar han den uppmärksamhet som vårdpersonalen får.

– Mediaintresset är inte heller stort. En sjukhustekniker är väl inte lika sexig som en läkare. Det har varit ont om sexiga sjukhustekniker i tv-serier i sjukhusmiljöer, säger han och skrattar.

Mer teknik i vården

Medicintekniska metoder har fått en allt viktigare roll i hälso- och sjukvården. Det mesta av den diagnostik, behandling och rehabilitering som patienterna erbjuds i dag genomförs med medicintekniska metoder.

På sjukhusen är det medicinteknikerna som är ansvariga för all teknisk utrustning, från sängar och lampor till alla apparater som används av vårdpersonal. Teknikerna är med vid upphandling och inköp av all utrustning och ansvarar sedan för underhåll, kalibrering och reparation.

Arbetat ikapp

Efter den intensiva våren har arbetet för Iowan Hedendahl och hans kollegor återgått till det mer normala. I början av augusti monterades fältsjukhuset Kronan ner. Nu har medicinteknikerna kommit ikapp med arbetet som man tvingades prioritera bort i våras, främst förbyggande underhåll. Det växte till ett berg när utrustningen till de nya IVA-platserna krävde en stor arbetsinsats.

Iowan Hedendahl har inga invändningar mot hjälteskildringarna av sjuksköterskor och läkare men han tycker att medicinteknikerna förtjänar att bli lite mer synliga.

– Utan oss stannar faktiskt sjukhusen, säger han.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar