Gör testet som mäter din trötthet

Att belasta ingenjörer både med problemlösning och stora mängder arbete kan överbelasta hjärnan och påverka flera funktioner i kroppen, menar forskaren Kerstin Wentz.. Foto: Getty Images.

Hur trött känner du dig efter jobbet? Gör Sahlgrenska sjukhusets test som ger svar på din situation och var uppmärksam på varningssignalerna. Isolering vid hemarbete är en riskfaktor för trötthet.

Kerstin Wentz är legitimerad psykolog och forskare vid Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Hon har tillsammans med andra forskare genomfört en studie där man under två år följde 1 300 personer från fyra yrkesgrupper, en av dem ingenjörer.

Med utgångspunkt från studien utvecklade forskarna 2018 ett kostnadsfritt test som ger svar på om du har sänkt livskvalitet eller är i riskzonen för att bli sjuk på grund av för hög arbetsbelastning. Testsvaret kommer som en färgsignal, rött, grönt eller gult och ett personligt anpassat svar med förslag på åtgärder.

Testa dig själv

Gör testet med 26 frågor som ger svar på din situation.

– Resultatet visas bara för den som gör testet och därför vet vi inte hur stor andel av testarna som har hamnat på rött. I vår forskning där fyra yrkesgrupper deltog hade var femte person allvarliga problem med trötthet och sämre möjlighet till återhämtning, både på jobbet och efter jobbet, säger Kerstin Wentz.

Testet består av 26 frågor där man beskriver sina arbetsförhållanden och skattar sin mentala trötthet efter en arbetsdag. Stress på jobbet påverkar fritiden negativt, bland annat genom trötthet.

– Vid både måttlig och allvarlig trötthet upplever vi också andra kroppsliga och psykologiska problem, vi kallar det funktionspåverkan. Det kan vara huvudvärk, koncentrationsproblem, sömnproblem och dålig mage. Därför är trötthet en viktig varningssignal för sämre livskvalitet, säger Kerstin Wentz.

Tankar på jobbet hemma

Ingenjörer är en av fyra yrkesgrupper som Kerstin Wentz forskargrupp har studerat för att se vilka faktorer som bidrar till  tröttheten. Den främsta faktorn bland ingenjörer visade sig vara svårigheten att släppa tankarna på jobbet efter arbetstid. Två andra viktiga faktorer var den stora mängden krav, enkelt uttryckt att man har för mycket att göra och att arbetstakten är för hög.

Kerstin Wentz, Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Ingenjörerna arbetar ofta med problemlösning som kräver hög koncentration. Den mentala tröttheten som uppstår är huvudorsaken till att man bokstavligen inte klarar att rikta om uppmärksamheten. Då stannar arbetsuppgifterna kvar i tankarna och man tappar fokus i privatlivet.

– Att belasta ingenjörer både med problemlösning och stora mängder arbete kan överbelasta hjärnan och påverka flera funktioner i kroppen, menar Kerstin Wentz.

Trötthet kan ge sömnproblem

Forskning visar att möjligheten att återhämta sig efter jobbet är nödvändig och den som känner sig riktigt trött under slutet av arbetsdagen riskerar problem.

– Om man bygger upp en stor trötthet under arbetsdagen påverkas också förmågan till återhämtning mellan arbetspassen och dessutom till sömnproblem under natten. Det här blir lätt en ond spiral, säger Kerstin Wentz.

Det test som Kerstin Wentz och hennes forskarkolleger tagit fram kommer snart att erbjudas även till sjukvården. Tillsammans med kollegorna skriver hon nu manualer som ska hjälpa företagshälsovård och primärvård att använda resultaten.

Chalmers är en av flera arbetsgivare som vill använda testet för att säkerställa att medarbetarna inte har en orimlig arbetsbelastning. En översättning av testet till engelska är precis klar och kommer att publiceras på Västra Götalandsregionens hemsida.

Risker med hemarbete

Sedan i mars arbetar många tjänstemän hemifrån och Kerstin Wentz pekar på vad tidigare forskning har visat när det gäller hälsorisker vid hemarbete. Flera faktorer kan öka tröttheten och på sikt ge medicinska problem.

  • Isolering i arbetet. När man inte träffar kollegor sker färre informella samtal där man diskuterar problem och processer. Det gör arbetet svårare och man förlorar viktig stimulans. Forskning visar att känslan av isolering brukar vara störst i början. Över tid utvecklas och förbättras ofta de sociala kontakterna mellan kollegor. Råd till chefen: Uppmuntra alla i arbetsgruppen att använda Teams, Zoom eller motsvarande system för regelbundna informella samtal.
  • Obalanserat höga arbetskrav. Orimligt mycket arbetsuppgifter samtidigt som man är ensam när man arbetar kan vara en plågsam upplevelse med en känsla av att inte hinna med och att ha prioriterat fel bland uppgifterna. Att tvingas står till svars för arbete som man inte hunnit med skapar stor stress. Råd till chefen: Se till att kravnivån är i balans. Boka regelbundna samtal med dina medarbetare om deras arbetssituation. Kom tillsammans överens om prioriteringar.
  • Svagare relation till sin chef: En frånvarande chef gör det svårt att prioritera och risk för hög arbetsbelastning. Brist på feedback kan leda till sämre engagemang. Råd till chefen: Arbete på distans kräver att du som chef är mer tillgänglig. Täta avstämningar med medarbetarna är nödvändigt.

Karin Virgin

Påverkas ditt privatliv negativt för att du är trött efter jobbet?

View Results

Loading ... Loading ...

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar