Dra nytta av rekryterarens knep i jakten på nytt jobb

Stick ut i mängden och tänk som en rekryterare. Det är två bra tips som kan ta dig närmare ditt nya jobb. Foto: Getty Images

Varför kommer jag aldrig längre än till intervju, hur gör jag för att byta bransch och vad finns det för jobb för mig som är över femtio år? Det är några av de frågor som du kan få hjälp med via Sveriges Ingenjörers nya tjänst Fråga rekryteraren.

I somras lanserade Sveriges Ingenjörer tjänsten Fråga rekryteraren i samarbete med Poolia Engineering. Som namnet antyder kan den som är medlem i Sveriges Ingenjörer där få hjälp av en rekryterare för att ta sig vidare i karriären.

– Intresset har varit väldigt stort. Det är främst nyutexaminerade som hört av sig, men även ingenjörer som har jobb men som funderar på att byta, berättar May Molin, rekryteringskonsult på Poolia Engineering.

Stick ut från mängden

Via tjänsten kan ingenjörer få ett 45 minuter långt samtal med en rekryterare som kan ge tips och vägledning i jobbsökeriet. May Molin berättar att många vill få tips om hur man hittar det jobb man drömmer om, men även hur man gör för att sticka ut med sin ansökan för att öka chanserna att komma till intervju.

May Molin, Poolia Engineering

– Vi märker att många nyutexaminerade har det tufft. De har sett fram emot att komma ut i arbetslivet, men tyvärr har covid19 ställt till det. Många arbetsgivare har bromsat rekryteringar och de som nu söker folk vill helst ha erfarenhet, berättar hon.

Men det finns knep som kan öka chanserna till jobb. Framför allt handlar det om att skriva en ansökan som är anpassad för just det jobb du söker där du tydligt visar varför du är intresserad. Läs på om företaget, studera annonsen, hur tjänsten ser ut och vilka krav de ställer. Tänk också på att berätta om kompetens och erfarenhet du har som passar in i kravprofilen, även om det inte stämmer exakt med annonsens formuleringar.

Tänk som en rekryterare

Ett vanligt misstag som många nyutexaminerade gör är att de vill lyfta fram sina ambitioner och vart de vill i karriären. Men en som ska rekrytera är förmodligen inte intresserad av att vara ett steg på din karriärstege utan söker någon som kommer att stanna på företaget.

– Tänk dig in i rekryterarens situation och var lite street smart. Visa intresse och berätta varför du verkligen vill ha just det här jobbet.

Fråga rekryteraren

Som medlem i Sveriges ingenjörer kan du få ett kostnadsfritt samtal med en rekryterare. Läs mer om tjänsten här.

Detta är ett tips som även är bra för de som är lite äldre att tänka på. Det finns många fördelar med att ha passerat småbarnsåldern och ha ett långt arbetsliv i bagaget. May Molin konstaterar att många arbetsgivare idag gärna anställer de som är lite äldre.

– Det är inte alls samma fokus på att anställa yngre som det var för några år sedan. Lyft fram din ålder som något positivt och visa att du har ett engagemang för att jobba fram till pensionen, tipsar hon.

Var inte rädd för tystnaden

Att fastna på halva vägen – att komma på intervju, men inte få jobbet – är ett annat vanligt dilemma som May Molin möter i sina samtal. Även här är det viktigt att tänka sig in i rekryterarens situation. Ta det lugnt, lyssna på frågorna och svara med eftertanke – och var inte rädd för tystnaden.

– Ett vanligt misstag är att man är för forcerad, man pratar på och hamnar utanför ämnet. Tänk på att den som intervjuar dig har valt ut dig för att de tycker att du är intressant. De vill att du är rätt för rollen. Om du tappar tråden, säg det och be dem ställa frågan igen. Var inte heller rädd för att säga att du är nervös.

Men det är inte bara de som är utan jobb som kan ha nytta av ett samtal med en rekryterare. Om man längtar efter ett nytt jobb, vill byta bransch eller om det känns osäkert på det företag man arbetar på kan en rekryterare hjälpa dig att se alternativen. Tänk igenom vad du vill, sätt upp en plan för hur du ska ta dig vidare och prata med din chef om att du kan tänka dig att ta på dig nya arbetsuppgifter för att utvecklas mot ett nytt håll. Kanske finns det jobb att söka internt, tipsar May Molin.

Läs också

Så söker du de dolda jobben

Så blir du en effektiv jobbsökare

Det här missar ingenjörer på Linkedin

Fler artiklar med bra tips när du söker jobb hittar du här.

– Men om du verkligen inte vill stanna kvar så kanske du måste gå utanför det som känns bekvämt genom att söka projektanställningar eller konsultuppdrag. Och sök jobben du ser på en gång. Det är väldigt vanligt att man tänker att man ska söka, men att det inte blir av, säger hon.

Kan vidga sökfältet

Som rekryterare får May Molin och hennes kollegor en bra bild av både arbetsmarknadens behov och de möjligheter till jobb som finns för ingenjörer. Men även idéer om hur man ha nytta av sin kompetens och erfarenhet inom nya branscher och områden.

– Vi kan vara en ögonöppnare som berättar om dina möjligheter. Dessutom kan vi ge dig både stöd och tips på vägen till ett nytt jobb när du känner att du kört fast, säger May Molin.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar