Här är Sveriges Ingenjörers nya styrelse – med färre ändringar än i förslaget

Sveriges Ingenjörers styrelse 2020-2021
Sveriges Ingenjörers styrelse 2020-2021. Översta raden: Joachim Pettersson, Helene Åhsberg, Peter Tönnäng, Frida Krantz Röhne (nyval), Philip Stankovski. Mellanraden: Arezou Taghizadeh, Tobias Åresten (teknologrepresentant), Kristin Andersen (nyval), Philip Engström, Therese Koggdal. Nedre raden: Fares Abugharbia (teknologrepresentant), Ulrika Lindstrand, Marcus Suurküla, Sara Anvarsson, Per Norlander.

Hälften av valberedningens förslag till ny styrelse för Sveriges Ingenjörer gick igenom på Ingenjörsfullmäktige. I stället för en ny andre vice ordförande och tre nya ledamöter, som valberedningen föreslagit, så stannade förändringen vid två nya ledamöter.  

Valberedningen hade föreslagit att Helene Åhsberg skulle ta över posten som andre vice ordförande för Sveriges Ingenjörer från Sara Anvarsson.

– Vi tycker att Sara har gjort ett gott arbete hittills, men vi vill få fler kandidater till ordförandeposten i framtiden och vill prova nya personer genom att välja dem till vice ordförande. Vi vill inte att det ska vara så mycket drama runt att växla mellan att sitta i presidiet och att vara ledamot, säger Per Tore Eidsvik och Maria Guttman, ordförande och vice ordförande i valberedningen.

Menar ni alltså att Helene Åhsberg är en kandidat till att bli ordförande framöver?   

– Vi tyckte att Helene är en intressant kandidat, och vi ser också andra. Även Sara Anvarsson kan vara en framtida kandidat som ordförande. Däremot vill vi få prova mer än en kandidat.

Frida Krantz Röhne

Frida Krantz Röhne

Men flera ledamöter på Ingenjörsfullmäktige nominerade Sara Anvarsson till att fortsätta som andre vice ordförande, bland annat med motiveringen att presidiet fungerar väldigt bra och bör få fortsätta jobba tillsammans. Helene Åhsberg avsade sig nomineringen och instämde i att dagens presidium bör få fortsätta sitt arbete – och därmed fanns bara en kandidat till posten.

I och med att Sara Anvarsson stannade i styrelsen var två ledamotsplatser vakanta, i stället för tre.

På de platserna valdes två nya ledamöter in: 

  • Frida Krantz Röhne som är sektionschef på Afry Infrastructure och är fackligt engagerad inom Sveriges Ingenjörers Stockholmsdistrikt. Hon har tidigare bland annat varit ordförande för akademikerklubben på Ramböll och ledamot i Saco-S-styrelsen på Trafikverket.
  • Kristin Andersen

    Kristin Andersen

    Kristin Andersen som är civilingenjör i energisystem och jobbar som uppdragsledare på WSP. Hon har tidigare jobbat på Vattenfall och jobbar främst med projektledning och affärsutveckling. Fackligt sitter hon i styrelsen för den lokala klubben på WSP i Göteborg och i lönedelegationen centralt på WSP.

– Det är två unga kvinnor som jag är otroligt spänd på att se i styrelsen. Vi börjar få en bra mix vad gäller kön och kompetenser och medelåldern i styrelsen är nere på en låg nivå nu, säger Per Tore Eidsvik.

Han beklagar att den tredje kandidaten till styrelsen, Ulf Nordberg, inte valdes in den här gången.

– Han har miljökunskaper som hade varit bra i styrelsen, men det blir nya möjligheter nästa år.

Maria Guttman pekar på att det är bra att ha en jämn förändringstakt i styrelsen.

– Vi tycker att det är bra med en, två eller max tre nya personer per år. Då får styrelsen ny energi men vi får inte ett kompetenstapp.

Fares Abugharbia

Fares Abugharbia

Även Sofia Johannesson nominerades på mötet men valdes inte in i styrelsen.

Utöver de ledamöter som fullmäktige väljer så väljer teknologerna representanter till styrelsen. I år valdes en ny teknologrepresentant: Fares Abugharbia som läser industriell ekonomi på Blekinge Tekniska Högskola.

Här är hela styrelsen: 

Presidium, valda till hösten 2022:
Ulrika Lindstrand, ordförande, McNiel AB, i förbundsstyrelsen sedan 2010
Per Norlander, förste vice ordförande, Ericsson AB, 2016
Sara Anvarsson, andre vice ordförande, LegiLexi stiftelse, 2017  

Ledamöter valda till hösten 2022:
Joachim Pettersson, Boliden minerals, 2011
Marcus Suurküla, FMV, 2016
Peter Tönnäng, Advectas, 2018
Frida Krantz Röhne, Afry, nyval 
Kristin AndersenWSP Sverige AB, nyval 

Ledamöter valda till hösten 2021:
Therese Koggdal, AB Volvo, 2016
Arezou Taghizadeh, PTK, 2018
Philip StankovskiAuranest Holding, 2017
Helene Åhsberg, SKB, Svensk kärnbränslehantering, 2017
Philip Engström, Nationellt forensiskt centrum, nyval, 2019  

Teknologer:
Fares Abugharbia, Blekinge Tekniska Högskola, vald till 2022, nyval
Tobias Åresten, Linköpings universitet, vald till 2021 

Lämna en kommentar

Senaste nytt