Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Så tacklar du tristessen

Så tacklar du tristessen

Äventyrare på Mount Everest kan lära oss en hel del om vad som är viktigt för att hantera den tristess som hemarbetet lätt kan leda till. Bryt monotonin, skapa aktiviteter att se fram emot och ta dig tid att ringa din kollega för att surra bort en stund, är några tips för den uttråkade. 

Att vara uttråkad handlar inte alltid om att ha för lite att göra. Trots att arbetsuppgifterna inte förändrats, kalendrarna är fullbokade med digitala möten och arbetsvardagen lika fullmatad som tidigare, är det många som upplever en form av understimulans på hemmakontoret.

Markus Hällgren, professor vid Handelshögskolan i Umeå, har studerat fenomenet i en miljö som står i stor kontrast till det som vi normalt tänker på som tråkig. På 5 500 meters höjd, vid foten av världens högsta berg, har han och hans forskarteam tagit reda på hur äventyrare i väntan på att bestiga Mount Everest hanterar de risker som uttråkning innebär.

Känsla av meningslöshet

– En stor del av tiden handlar om att sitta i baslägret och vänta. Samma saker påverkar gruppen här som i en vanlig arbetsgrupp, men skillnaden är att den extrema miljön och situationen gör allt mycket tydligare, berättar Markus Hällgren.

Markus Hällgren, professor vid Handelshögskolan i Umeå.

Tristess handlar i grund och botten om att det man gör känns meningslöst. Det kan vara i situationer där ingen ser och bryr sig om det man gör, att arbetsuppgifterna är monotona eller att man saknar kontroll och möjlighet att påverka sin situation.

Men det är inte bara arbetet i sig som är viktigt för att känna mening. Även kollegorna bidrar till att skapa mening i arbetet. Den känsla av tristess som hemarbetet leder till handlar förmodligen om just detta.

Markus Hällgren berättar om en berömd studie av arbetare som jobbade vid ett löpande band på en fabrik i USA. Arbetet var monotont och tråkigt, men de anställda hade roligt tillsammans. Istället för raster pratade man om ”peach time” och ”banana time”, man skojade och drev med varandra. Den sociala gemenskapen blev på så vis det som skapade mening i arbetet.

– Det är sällan man tänker på att den typen av interaktion är viktig för att hålla ihop organisationen. Men det är absolut det som gör att många av oss känner tristess när vi arbetar hemma.

Varning för understimulans

Som chef och ledare gäller det att vara uppmärksam på tristessen. Även i en mer normal arbetsvardag där de anställda är på samma plats bör man vara uppmärksam på understimulerade medarbetare. En organisation där medarbetarna är oengagerade riskerar att förlora både i produktivitet, innovationskraft och utveckling. Dessutom riskerar man att tappa kompetens när de understimulerade medarbetarna väljer att söka nytt jobb.

Markus Hällgren berättar att expeditionsledarna vid base camp är väl medvetna om att tristess är den största riskfaktorn för gruppen. Stressen, som väntan på toppturen innebär, kan leda till konflikter och att gruppen börjar ifrågasätta ledaren. Men att ge sig av för tidigt utan att vara förberedd är förenat med livsfara. Sociala aktiviteter där man bryter tristessen och bygger relationerna blir på så vis avgörande för gruppens förmåga att lyckas med sitt uppdrag.

– På samma sätt har chefer ansvar för att skapa förutsättningar och rutiner för sociala aktiviteter på arbetsplatsen, att skapa arenor där folk kan samlas, om de vill.

Markus Hällgren poängterar att detta är en utmaning, inte minst när vi jobbar hemifrån och inte möts naturligt i arbetsvardagen.

– Det kräver lite mer, men jag tror att det är livsviktigt att vi håller kvar vid våra ”banana times”. De är viktiga andningshål som stärker gruppen och som i längden gynnar verksamheten, säger han.

Ge utrymme för småpratet

Ett tips är att ge plats för informella samtal vid vanliga möten, att exempelvis dra igång det digitala mötet fem minuter tidigare för att ge möjlighet till lite småprat som man gör i vanliga fall. Dra även nytta av andra kanaler, som chatt eller sms. Där blir samtalen ofta mindre formella än exempelvis via mejl, vilket gör det lättare att prata på ett mer avslappnat sätt.

Fem sätt att bryta tristessen

  1. Anslut till mötet lite tidigare för att hinna med lite småprat innan mötet drar igång.
  2. Använd chatten för att hålla kontakten med kollegor du inte möter så ofta.
  3. Ring en kollega och surra bort en stund.
  4. Bryt monotonin. Variera din arbetsdag så att du inte blir sittande vid datorn hela dagen. Testa exempelvis promendamöten när det är möjligt.
  5. Delta i sociala aktiviteter. Ta dig tid för den digitala kafferasten eller fredagsafterworken. Ta egna initiativ till sociala aktiviteter som du själv brinner för.

Digitala kafferaster, fredagsquiz eller aktiviteter där man träffas utomhus för att grilla, promenera eller gör något kul tillsammans är också viktiga för att hålla igång relationerna.

– Eller ring din kollega och fråga hur det är. Ibland tröttnar man på alla digitala möten, då kan det vara skönt att bara få prata med en person i lugn och ro.

Ett annat tips är att nyttja de digitala möjligheterna för nätverk och kunskapsutbyte, både internt och externt. Nu under pandemin är det kanske lättare än någonsin att delta i webbsända konferenser och webbinarier. Skapa arenor där kollegor kan berätta om sina projekt eller bjud in intressanta personer utifrån.

Välj att engagera dig

Markus Hällgren berättar han han, tillsammans med forskarkollegor runt om i världen, dragit igång en digital seminarieserie i sitt forskarnätverk där de bjuder in föreläsare från hela världen. Nyligen har de även startat ett nätverk där de läser och diskuterar varandras artiklar.

– För mig blir det värdefullt att göra något utanför det vanliga arbetet, det blir något som bryter av och som gör att arbetet känns mer meningsfullt och roligt. Det behöver inte vara så komplicerat. Börja prata om din idé så kommer snart fler att haka på.

Även om chefen har ett ansvar för att skapa förutsättningarna så tror Markus Hällgren att det är viktigt att själv ta ägandeskapet i situationen. Om du tycker att ditt arbete är monotont och trist, se då till att själv hitta det som gör arbetet meningsfullt.

– Var nyfiken och se till att skapa dina egna möjligheter. Sök upp andra, involvera dig och visa att du är intresserad. Dra igång egna nätverk. Kanske finns det fler som är uttråkade där ute som är intresserade av att göra något åt problemet.

Läs också: Sex råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ingenjör i teknisk fysik blev trainee på Sida

0
"Teknik är till för människor och med enkla medel kan vi hjälpa väldigt många till ett bättre liv" säger Christian Naccache som är anställd på Sidas traineeprogram.

Misslyckad satsning på att utbilda fler ingenjörer

2
Regeringens uppdrag till högskolorna att bygga ut ingenjörsutbildningarna har gett noll i resultat. På ingenjörsprogrammen utbildas nu färre studenter än innan.

”Ingen tar ansvar för arbetskraftsmigranterna”

2
Ingenjörer som kommer till Sverige för att arbeta står i många fall helt utan skydd, i stark beroendeställning till sin arbetsgivare – och ingen tar ansvar för deras situation.

Så söker du i årets lönestatistik

0
Nu är lönedatabasen Saco Lönesök uppdaterad med 70 000 ingenjörslöner. Läs tipsen om hur man söker i statistiken, och vad som är viktigt att tänka på just i år.   
Löneförhandling

9 snabba tips inför löneförhandlingen

0
I två artiklar i Dagens Industri ger Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer, sina bästa tips inför och under lönesamtalet. Här är en sammanfattning av vad du behöver tänka på.
Ingenjörshuset

Osäkert om tillfällig höjning av medlemsavgiften slopas i förtid

21
I juli infördes den tillfälligt höjda medlemsavgiften till Sveriges Ingenjörer för att säkra inkomstförsäkringen under pandemin. Som längst ska höjningen pågå till december 2021, men om den kan avslutas tidigare är oklart.

Här får hemmajobbarna 30 minuter friskvård om dagen

1
Medarbetarna på fackförbundet DIK har rätt till 30 minuter friskvård om dagen. Den nytillträdda vd:n Johanna Lindell vill sända en signal att det är viktigt att komma ut i friska luften.
Claes Kilgren, Joakim Skeppling och Benny Andersson är aktiva i Sveriges Ingenjörer i Region Stockholm respektive Simrishamns kommun

De är trötta på låga ingenjörslöner i kommuner och regioner

0
Kopplingen mellan lön och prestation är svag i kommuner och regioner och det är svårt att få upp lönerna, menar några förtroendevalda ingenjörer.

Viktigast att ingen kollega blir felbehandlad

0
Tibor Muhi arbetar fackligt i Stockholms stad. Det bästa med jobbet är att se till att allt går rätt till och finnas där den dag någon behöver stöd från facket. 

”På FOI finns jobben som inte finns någon annanstans”

1
Stora satsningar på försvaret leder till fler uppdrag för FOI – Totalförsvarets forskningsinstitut.  Över 140 personer ska rekryteras i år – en utmaning när allt färre forskare i Sverige är svenska medborgare.

VI REKOMMENDERAR

Tänk på det här när du sommarjobbar

0
Att få problem med oschyssta arbetsgivare på sommarjobbet är som tur är ganska ovanligt för teknologer. ”Men då och då dyker det upp problem”,...

TOPPLISTA