Sandvik erbjuder anställda att gå ned i tid

Erbjudandet om att gå ned i arbetstid är riktat till anställda inom Tube, ett segment inom Sandvik Materials Technology i Sandviken där man tillverkar rör och ledningar i bland annat rostfritt stål.

Facket sa nej. Nu erbjuds vissa anställda vid Sandvik Materials Technology att skriva på individuella avtal om att gå ned i arbetstid under våren på frivillig basis.

Under 2020 har Sandvik som helhet gått bra, men en haltande orderingång och osäkerhet inom olje- och gasindustrin har gjort att företaget nu vill dra i bromsen. Erbjudandet om att gå ned i arbetstid är riktat till anställda inom Tube, ett segment inom Sandvik Materials Technology i Sandviken där man tillverkar rör och ledningar i bland annat rostfritt stål och där marknaden är osäker just nu.

Avtalet har dock inte förhandlats fram via facket.

– Vi tyckte att det var ett dåligt erbjudande och sa därför nej till förslaget, säger Maria Sundqvist, ordförande för akademikerföreningen på Sandvik Material Technology.

Informerar om riskerna

Istället har företaget gått ut med ett frivilligt erbjudande som innebär att den som vill kan gå ned 20 procent i arbetstid, med 10 procents avdrag på lönen. Arbetstidsförkortningen gäller under perioden januari till maj och kan sägas upp den sista mars.

Maria Sundqvist

– Vi har haft ett fackligt möte med medlemmarna för att informera om vad som kan vara viktigt att tänka på. För de som har låga löner är det speciellt viktigt att tänka på hur detta kan påverka exempelvis pensionen, säger Maria Sundqvist.

Maria Sundqvist betonar att erbjudandet endast berör en liten grupp inom Sandvik Materials Technology och att de som väljer att tacka ja gör det helt på eget ansvar.

– Det är ett antal som valt att tacka ja. Vissa tycker att det är ett bra erbjudande som passar dem i deras livssituation just nu. De som kanske redan gått i tankar på att gå ned i arbetstid, säger Maria Sundqvist.

Många valde att säga upp sig

Som Ingenjören.se tidigare rapporterat om gick Sandvik ut med ett varsel om uppsägningar i somras. Totalt handlade det då om 429 tjänster, varav 349 tjänster var på Sandvik Materials Technology i Sandviken. 47 av de varslade på Sandvik Materials Technology var tjänstemän. Av dessa blev till slut sex personer uppsagda.

– Det var många som valde att säga upp sig själva i höstas, vilket gjorde att vi kunde hitta andra arbetsuppgifter till de som hade behövt gå till följd av kort anställningstid. Av de sex som blev uppsagda har två kommit tillbaka på tillfälliga tjänster, vilket är bra om det blir aktuellt med återanställningar, säger Maria Sundqvist.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar