Här är höstens nya ingenjörsutbildningar

Foto: Mostphotos och Mälardalens högskola.

Flera universitet och högskolor har tagit fram nya utbildningsprogram till hösten. Tre universitet lockar med var sitt nytt civilingenjörsprogram och en högskola har ett nytt högskoleingenjörsprogram. Dessutom har fem högskoleingenjörsprogram fått nya inriktningar.

Den 15 april stänger anmälan till höstens antagningar till universitet och högskolor. Över 20 lärosäten i Sverige har utbildningsprogram för ingenjörer och utbudet förändras hela tiden. Nya program läggs till och befintliga program revideras för att bättre matcha arbetsmarknadens efterfrågan

Här kan du läsa vilka lärosäten som erbjuder nya program och vilka som har reviderat program med ny inriktning.

Tre har nya civilingenjörsprogram

Mittuniversitetet inleder från och med hösten ett samarbete med KTH och erbjuder en Civilingenjörsutbildning i teknisk kemi där man läser de tre första åren vid Mittuniversitetet campus Sundsvall och de två sista åren på mastersnivå på KTH. Samma program erbjuds liksom tidigare med studier alla fem åren på Mitthögskolan i Sundsvall.

Linnéuniversitetet erbjuder från och med i höst Civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik på campus Växjö, en efterfrågad inriktning som redan finns vid flera andra lärosäten.

Jönköping University kompletterar sitt utbud av civilingenjörsprogram med inriktning i  Datateknik som inte erbjudits där tidigare.

Ett nytt högskoleingenjörsprogram

Högskolan i Skövde är det enda lärosäte som tagit fram ett helt nytt högskoleingenjörsprogram – Högskoleingenjör i industriell digitalisering. Studenterna kommer att få både teoretisk och praktisk kunskap om digitala lösningar för industrin. Utbildningen sker också i nära samarbete med industrin

Flera högskoleingenjörsprogram har reviderats

Fyra lärosäten har – på lite olika sätt – förändrat inriktningen på program, slagit ihop två program till ett eller kompletterat program med nya valbara specialiseringar.

Högskolan i Borås erbjuder från om med hösten Maskiningenjörsprogrammet med inriktning mot automation och AI. Inriktningen väljs redan i ansökan.

Högskolan i Borås erbjuder också en ny specialisering mot digitalisering på programmet Industriell ekonomi – affärsingenjör. Specialiseringen väljer man till andra läsåret och alltså inte till utbildningsstarten i höst.

Mittuniversitetet har ändrat inriktning på högskolaingenjörsprogrammet Energiingenjör som funnits tidigare. Från och med hösten kallas programmet Energiingenjör hållbara digitala fastigheter.

Mälardalens högskola har slagit ihop två tidigare högskoleingenjörsprogram till ett – Högskoleingenjörsprogrammet i produktion och produktionsdesign.

Högskolan Dalarna har omarbetat högskoleingenjörsprogrammet i energi med nytt fokus och namn. Nu heter programmet Hållbara energisystem. För det här programmet erbjuder man två olika studiesätt – distansundervisning (som kallas Flexibelt) eller studier på campus Borlänge.

Ett nytt program efter årsskiftet

Högskolan Väst har tagit fram ett nytt treårigt kandidatproram – Internationell maskiningenjör – som kommer att erbjudas från och med nästa år. Första kursstart blir januari 2022 och ansökan öppnar 15 september 2021.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar