Neddragningarna på Chalmers – så många fick gå

Förhandlingarna om neddragningarna på Chalmers har pågått under lång tid och många har varit oroliga. Bild: Mostphotoas.

I juni varslade Chalmers 180 anställda om uppsägning. Nu är de fackliga förhandlingarna avslutade och uppsägningarna blev färre än befarat. Drygt 80 anställda har också frivilligt slutat med särskilda förmåner.

I början av 2020 meddelade rektor Stefan Bengtsson ett Chalmers måste spara 250 miljoner kronor fram till 2022. Skälet är skenande pensionskostnader i kombination med låga räntor. Av besparingarna ska 110 miljoner komma från sänkta personalkostnader.
(Läs Ingenjörens tidigare artikel: Chalmers måste spara 250 miljoner kronor.)

I juni varslade Chalmers 180 anställda om uppsägning och hela hösten har förhandlingar pågått mellan fack och arbetsgivare. I januari avslutades förhandlingarna och totalt 30 anställda har blivit uppsagda. 12 av dem är lärare och forskare och 18 arbetar inom verksamhetsstöd.

– Det är förstås skönt att det inte fler blev men för många drabbade är det en personlig kris. Många har jobbat här länge. Bland de uppsagde finns de som jobbat från ett upp till 30 år på Chalmers, säger Peter Hellqvist, ordförande för Sveriges Ingenjörer och Sacorådet på högskolan.

84 slutade frivilligt

Målet att minska antalet anställda med 180 personer ser Chalmers ändå ut att klara genom andra åtgärder än uppsägningar.

Högskolan erbjöd också anställda att ansöka om att sluta frivilligt. Villkoren har följt kollektivavtalet, det vill säga dubbla uppsägningstiden och de som har nappat har kunnat gå samma dag som överenskommelsen var klar. För de som är över 61 år kommer Chalmers fortsätta med pensionsinbetalningarna till 65-årsdagen.

Peter Hellqvist är ordförande för Sveriges Ingenjörer på Chalmers.

– Intresset för erbjudandet har varit stort men arbetsgivaren har kunnat säga nej och alla ansökningar har inte beviljats. Totalt är det 30 lärare och forskare och 54 anställda inom verksamhetsstöd som har slutat frivilligt, säger Peter Hellqvist.

Sedan januari 2020 har Chalmers också infört anställningsstopp och stopp för att förlänga visstidsanställningar. Det har minskat antalet anställda, främst lärare och forskare, med över 50 personer.

Stor oro under lång tid

Peter Hellqvist säger att neddragningarna påverkat hela högskolan och många har varit oroliga.

– De är få som har kunnat känna att det här berör inte mig. Många har känt en risk för att bli uppsagd och flera har kontaktat oss i de lokala facken. Flera har ställt frågor och velat diskutera villkoren i det frivilliga erbjudandet.

Han vet att många tycker att processen har varit utdragen och oron har pågått under lång tid.

– Det har varit jobbigt men det har också bidragit till att uppsägningarna blev färre.

Mer jobb med färre anställda

Nu när förhandlingarna är avslutade börjar ett stort omställningsarbete på Chalmers. Med färre anställda riskerar arbetsbelastningen bli större för de som arbetar kvar. Lärare kan tvingas till mer undervisningsplikt och ansvar för nya kurser.

– Det finns stora risker att arbetsmiljön påverkas, säger Peter Hellqvist.

De signaler han har fått är att Chalmers kommer att klara besparingsmålet på 250 miljoner kronor före 2022. Efter de stora neddragningarna återstår några utgifter som försvinner under kommande år.

  • De som har slutat frivilligt med dubbel uppsägningstid får sina sista löner utbetalade under året.
  • Inom ekonomifunktionerna kommer några anställda gå i pension under året och inte ersättas.
  • Chalmers ser också över lokalkostnaderna och flera hyreskontrakt löper ut under de närmaste åren.

Peter Hellqvist säger att det ändå är en trygghet att verksamheten på Chalmers går bra.

– Söktrycket bland studenter är högre än någonsin och våra forskare fortsätter att dra in forskningsmedel. Det ger en bra känsla för framtiden.

2 kommentarer

  • Kalle

    En intressant fråga ät hur skenande pensionskosnader ens kan bli ett problem för alla arbetsgivare betalt väl in sociala avgifter och pensionsavgifter? Är frågan om nån sorts sjukt höga avgångsvederlag till ex chefer eller helt enkelt dåligt planerad och skött ekonomi inder lång tid vilket i såna fall är ett dåligt betyg på deras ekonomiska kompetens.

    22 april 2021
    • Karin Virgin

      Chalmers ägs av en stiftelse och redovisar till skillnad från statliga högskolor delar av pensionsskulden i egen balansräkning. Det är en av förklaringarna som Chalmers rektor Stefan Bengtsson anger i den intervju som Ingenjören gjorde med honom när sparkraven blev offentliga. Läs artikeln här: https://ingenjoren.se/2020/02/17/chalmers-maste-spara-250-miljoner/

      22 april 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt