Två nya ordförande i distrikt Dalarna

Erik Båve t.v. valdes till en av två nya ordförande i Distrikt Dalarna. Johan Fremling t.h. var tidigare ordförande i distriktet.

Sveriges Ingenjörer i distrikt Dalarna har haft digitalt årsmöte med livlig diskussion om energifrågor. Två nya ordförande valdes, som vill ta upp frågor som förhandlingskompetens och psykosocial arbetsmiljö, och ha studiebesök utomhus.

Uppdatering

Sedan den här artikeln skrevs har Anders Bäck lämnat styrelsen och uppdraget som en av två ordförande för Sveriges Ingenjörer distrikt Dalarna.

Pandemin har gjort att distrikten inom Sveriges Ingenjörer legat lågt. I distrikt Dalarna har man det gångna året haft styrelsemöten och två digitala årsmöten.

– Det är ett nödvändigt ont att ha digitalt årsmöte. Vi vill ju träffas och diskutera över en kopp kaffe men det går ju inte nu, säger Johan Fremling som var ordförande för distriktet fram till årsmötet och nu är ledamot.
Samtidigt tycker han att digitala möten har öppnat fler möjligheter. Distrikt Västmanland bjöd in när de hade föredrag om Hitachi ABB Power Grids, Sveriges Ingenjörer centralt har digitala aktiviteter (sverigesingenjorer.se) och på Dalarnas årsmöte var medlemmar i Mora och Malung med, som skulle ha haft lång resväg om mötet varit i Borlänge, Falun eller Ludvika.

På årsmötet blev det också livlig diskussion. Mats Rönnelid från Högskolan Dalarna höll föredrag om solel och det fick igång debatten.

– Det är ett tacksamt ämne – energi vill folk diskutera.

Sveriges Ingenjörer i distrikt Dalarna

Ordförande:
Anders Bäck
Eric Båve

Ledamöter:
Johan Fremling
Lukas Guldersson
Mikael Hjort
Abdiaziz Abdullahi

Distriktet valde två nya ordförande: Anders Bäck och Eric Båve.

Anders Bäck, vem är du?

– Jag bor i Hedemora och jobbar på Epiroc Drilling Tools. Jag är ingenjör i industriell ekonomi och jobbar med processutveckling åt inköp globalt. Jag är ordförande för akademikerföreningen på Epiroc och har varit ledamot i styrelsen för distrikt Dalarna i ett år.

Och, Eric Båve, vem är du?

– Jag har varit med tidigt i det fackliga arbetet även om jag inte haft så många uppdrag. Jag har jobbat i kommunala verksamheter, på högskola och universitet och i stiftelsevärlden. Nu jobbar jag deltid för Fonden West Pensionsstiftelse och skriver åt tidskriften Stadsbyggnad.

Vad vill ni med distriktet nu?

– Något som kan vara intressant att kolla på är den psykosociala arbetsmiljön och hur vi som har arbetat hemifrån har påverkats av att inte kunna träffas fysiskt under ett års tid. Ett exempel är om energin tryter när man är på jobbet, då kan man få energi genom att gå och ta en fika och prata lite med andra kollegor. Men hur gör folk i dag? Man kan ringa men det är inte samma sak, säger Anders Bäck.

Ett konkret förslag som Eric Båve lyfte fram på årsmötet var att ordna ett studiebesök utomhus vid Googles bygge av en serverhall i Horndal.

– Jag tycker att vi ska vara med i ett tidigt skede när nya arbetsplatser skapas. Att tänka igenom: vilka ingenjörsuppgifter finns här? Hur får vi bra löner och förmåner?

Fysiska studiebesök, när det är möjligt, är jätteviktiga för att se hur ens kompetens kan passa på olika ställen, menar han. Det ger chans att byta mellan jobb utan att behöva flytta.

Förhandlingskompetens och kultur

Eric Båve har själv forskat på KTH om kommunala och fackliga strategier vid sysselsättningskris och han ser flera områden som engagerar honom. Ett är risken för korruption inom facket. Han säger att han inte misstänkliggör förtroendevalda men att det är något som ändå är viktigt att vara medveten om. Då behöver till exempel valberedning och revisorer ha tillräckliga möjligheter att se det.

Eric Båve lyfter också fram förhandlingskompetens som ett viktigt område – liksom kultur.

– Vi som ingenjörer får ofta fronta den nya tekniken. Då behöver vi kunna kommunicera stora förändringar. Och sådant som Avesta Art som startades när gruvor och stålindustri minskade i betydelse. Genom att spegla det öppnar man för konstruktiva samtal.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar