Se upp för härskartekniker i digitala möten

I digitala möten kan tekniken användas som ett redskap för den som använder sig av härskartekniker. Foto: Mostphotos.

Hur känns det när du märker att en kollega alltid stänger av sin kamera när just du pratar? I digitala möten kan tekniken bli ett redskap för härskartekniker.  

Retorikexperten Elaine Eksvärd har länge studerat härskartekniker i fysiska möten. I en intervju i Dagens Nyheter den 21 mars tar hon upp några härskartekniker och störande beteenden som du kan utsättas för under videomöten.

1. Stänger av kameran

Att konsekvent stänga av sin egen kamera (när alla har kameran på) när en viss person har ordet, och slå på den igen när andra pratar, är ett tydligt exempel på härskarbeteende.

2. Kidnapparen

Kidnapparen känner många igen från fysiska möten där hen tar över mötet med sin egen agenda. I digitala möten låter kidnapparen ofta mikrofonen vara påslagen hela tiden. Ibland tar hen över mötet för att prata om sina egna frågor men ibland pratar kidnapparen mer för att det är kul än för att ha något att säga.

3. Multitaskaren

I ett möte där alla har kameran på är det inte svårt att se när en person håller på med någonting annat. Det syns tydligt på ett nollställt ansiktsuttryck som flimrar av olika ljus när hen öppnar och stänger dokument eller hemsidor på sin skärm.

4. Den selektiva

Nära besläktad med multitaskaren men lyssnar när vissa pratar och passar på att göra annat när andra pratar.

5. Grodperspektivet

När någon sitter för högt framför kameran (ofta långa män) ser man bara personens stora näsborrar på skärmen. Se till att ha kameran i ögonhöjd. Att ligga ner i ett digitalt möte är inte heller att rekommendera.

6. Powerpoint marathon

Det här har många av oss varit med om på fysiska möten men de förekommer även under videomöten. Känner du själv igen dig? Släpp taget om powerpoint-presentationen, våga interagera och titta på dina mötesdeltagare.

Kameran av eller på?

”Om Magdalena Ribbing hade varit i livet så hade hon nog sagt att det vore god digital etikett att ha kameran på”, säger Elaine Eksvärd till Dagens Nyheter. Elaine Eksvärd menar att vi behöver se ansiktet och kunna tolka kroppsspråket på deltagarna – också i ett  digitalt möte.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar