En fjärdedel får eget rum på Afry i Umeå

Eget rum på Afry i Umeå
Daniel Granqvist (till vänster) och Åke Lindholm (sittande till höger) är två av dem som har eget rum på Afrys nya kontor i Umeå. Ulrik Olofsson har kommit förbi för att diskutera en fråga. (bilderna är beskurna, du ser mer av Daniel Granqvists rum längst ner) Foto: Folke Sandberg

I Afrys nya Umeå-kontor finns inga kontorslandskap. I stället sitter de flesta i rum för 4–8 personer. Och en fjärdedel av platserna är i egna rum – ett önskemål från medarbetare som vill kunna stänga dörren om sig.

Kontorstrenderna har gått i olika faser, konstaterar Cathrine Sandegren, kommunikationschef på Afry. Förut hade alla eget rum. Sedan satt alla i landskap. Nu går det mot mer av en hybridmodell. Och så är det när Afry i Umeå nu fått nytt kontor.

– Umeå är ett bra exempel där man lyssnat på medarbetarna. Vi kommer se mer flexibla kontor framöver, säger hon.

Eget rum men utan lyx

Afry i Umeå har växt från 30 till 120 medarbetare de senaste åren. När man nyligen flyttade till ett eget nybyggt kontorshus fick medarbetarnas önskemål till stor del styra utformningen.

Folke Sandberg

Folke Sandberg, kontorschef på Afry i Umeå. Foto: Magnus Lundqvist

Ungefär 75 procent av platserna finns alltså i rum för 4–8 personer, vilket var det vanligaste också tidigare och som många trivs med, berättar kontorschefen Folke Sandberg. Men 25 procent av platserna finns i enkelrum.

– Vissa känner att det inte fungerar att sitta med andra. Då är det viktigt att tillgodose det, säger han men påpekar samtidigt att det handlar om små rum på sex kvadratmeter. De ligger en bit in på våningsplanen, men det går att se ut.

– Så det är inte att ”Den får sitta i eget rum med besöksstol”.

Inget storartat – men försöker

Tillgången på egna rum är ju begränsad, och Folke Sandberg tonar ned att det är något storartat man gjort. Men han tycker att det viktiga är att lyssna på behoven och anstränga sig för att möta dem.

– Eget rum är inget man har i sitt avtal, och jag upplever att folk har förståelse för att allt inte går, men de märker att vi försöker.

Det finns också fler anledningar till att behöva eget rum, det beror på arbetsuppgiften.

Lokala förutsättningar

Afry har drygt 80 kontor i Sverige och det finns inte planer på att Umeå-kontoret ska bli modell för de andra. Kommunikationschefen Cathrine Sandegren säger att det viktiga är att utgå från vilka behov som finns lokalt.

– Alla är olika och man ska få de bästa förutsättningarna att göra sitt jobb. På alla våra kontor finns möjlighet att jobba enskilt men det är olika om det är fasta arbetsplatser eller inte.

landskapsrum

Ellen Palage och Christer Lindström utanför några av landskapsrummen där det är 4-8 platser per rum.

Kontoren behövs

Folke Sandeberg tycker att det är viktigt med attraktiva lokaler så att medarbetarna vill vara där. Kontoren behövs för att överföra kunskap och skapa gemenskap.

Hur det blir efter pandemin vet han inte, men han tror att den som jobbar hemifrån några dagar i veckan inte samtidigt kommer att kunna ha eget rum på kontoret.

En annan nyhet han är glad över är varmgaraget för cyklar, där det också går att ladda elcyklar. Umeå är en cykelstad och tidigare stod cyklarna ute utan tak.

– Det nya kontoret är ett lyft. Vi fick behålla det som var bra och fick lägga till förbättringar, säger han.

Karin Thorsell

Daniel Granqvists rum

2 kommentarer

  • Jörgen Olsson

    Förstår inte riktigt denna konstiga ekonomiska optimering. I kunskapsintensiv verksamhet är de anställda den värdefullaste resursen. Den måste man vara rädd om. Man spenderar mycket mer tid på sitt arbete än man gör vaken i sitt sovrum, så varför ska kontoret vara mindre än sovrummet? 6 kvadratmeter är inte mycket att röra sig på. Det är mer som en cell. Sedan är det mycket viktigt med solljus varför alla arbetsplatser borde vara optimerade för detta. Utan fönster mår jag inte bra och är inte speciellt produktiv.

    Tittar man på dagens kontorslandskap, så påminner dem mycket om 1800-talets textilindustrier. Så ska det väl inte se ut på 2000-talet? Det är avhumaniserande.

    17 maj 2021
  • Ingenjören

    Ser verkligen ut som ett förråd med glasvägg (Kanske en fiskskål)..
    För min där så går de inte att utföra något arbete om jag inte får ha tyst omkring mig. Att bli placerad i de där rummet känns som att man då istället skulle vilja ge mig klaustrofobi.
    Vad har hänt med talesättet att de viktigaste en konsultfirma har är ens anställda?

    Som jag sa till min nuvarande arbetsgivare, vill du inte ha kvar mig så är de mycket enkelt, placera mig i kontorslandskap så kommer jag genast leta mig vidare. Skulle nog kunna fylla på de med detta rum också.
    Finns de som måste stanna och de som kan få jobb hos någon som uppskattar deras kompetens, måntro om de räknat vad kompetenstappet hamnar i för siffror jämfört med besparingen på hyran? Rätt säker på utfallet med handlingarna jag ser dagligen komma ut från konsulter..

    10 maj 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt