Mer pengar till forskning när MDH blir universitet

Som universitet är anslagen till forskning större, vilket öppnar för nya möjligheter att utöka forskningsverksamheten. Foto Jonas Bilberg

Högre status, större möjligheter till externa samarbeten och en fördubbling av anslagen till forskningen. När Mälardalens högskola blir universitet öppnas dessutom nya möjligheter i hela regionen.

När riksdagen i april röstade igenom regeringens forskningsproposition stod det också klart att Mälardalens högskola, MDH, blir Mälardalens universitet från och med första januari nästa år.

– Jag är otroligt stolt och glad, det är verkligen en milstolpe för oss, det största som hänt i lärosätets historia, säger lärosätets rektor Paul Pettersson.

Har redan mycket forskning

Den största formella skillnaden att gå från högskola till universitet är att universiteten har ett generellt tillstånd att utfärda examen på forskarnivå, medan högskolor behöver ansöka om tillstånd för forskarutbildning inom specifika områden.

Paul Pettersson, rektor vid Mälardalens högskola. Fotograf Jonas Bilberg

MDH bedriver dock redan idag en stor forskningsverksamhet. Totalt har lärosätet 221 doktorander inom MDH:s samtliga sex forskningsinriktningar.

– Eftersom vi redan har egna rättigheter för doktorander innebär det nuläget ingen skillnad, konstaterar Paul Pettersson.

Fördubbling av anslagen

Den tydligaste praktiska skillnaden är dock finansieringen. Universitet får nämligen ett större forskningsanslag än högskolor i förhållande till storleken på lärosätet. För MDH innebär det att forskningsanslagen ökar med 130 miljoner kronor från och med nästa år. Det är en fördubbling jämfört med det anslag på 132 miljoner som lärosätet fick i januari i år.

Mer pengar i kassan gör det dessutom möjligt att ta in ännu mer pengar från externa finansiärer eftersom den typen av finansiering ofta bygger på att lärosätet själv går in med motsvarande summa pengar.

– Vi tar idag in cirka 210 miljoner via externa anslag, vilket gör att vi i praktiken slår i taket. Ökade forskningsanslag gör att vi kan växa och ta nya steg för att utöka vår forskningsverksamhet.

Mer stöd för innovationer

Framöver hoppas Paul Pettersson att de även kommer att få starta ett holdingbolag kopplat till det nya universitetet.

Mälardalens högskola

Är Sveriges största högskola och har campus i Eskilstuna och Västerås. MDH grundades 1977 som ett resultat av samverkan med industrin. Genom åren har arbetssättet utvecklats och högskolan har idag flera strategiska samverkansavtal och projekt med både näringsliv och offentlig sektor. 

  • Studenter: 19 900
  • Utbildningsprogram: 58
  • Kurser: 1026
  • Lärare: 523
  • Doktorander: 221
  • Professorer: 60

Strategiska samverkanspartners är: ABB, Hitachi ABB Power Grids, Alstom, Eskilstuna Energi & Miljö, Eskilstuna kommun, Mälarenergi, Region Sörmland, Region Västmanland, VafabMiljö, Volvo Construction Equipment, Sparbanken Rekarne och Västerås stad.

– Det skulle ge helt nya möjligheter att ta hand om innovationer och startups, konstaterar han.

MDH har verksamhet i både Västerås och Eskilstuna och är idag den högskola i landet som har flest antal doktorander, flest examenstillstånd på examensnivå och flest studenter. I mars förra året, strax innan pandemin gjorde att lokalerna i princip fick stänga ned, stod det splitternya campuset klart i Eskilstuna.

Paul Pettersson konstaterar att förändringen till att bli universitet är viktigt för varumärket och att det i sin tur påverkar statusen på utbildningarna. Mer forskning gör att även den vetenskapliga grunden för utbildningarna stärks och för studenterna öppnas nya möjligheter i och med att samarbetet med näringsliv och offentlig sektor växer.

I förlängningen hoppas Paul Pettersson att de även kan få fler utbildningsplatser.

Några steg återstår

Även om den formella processen ännu inte är klar – beslut om de nya forskningsanslagen ska exempelvis fastslås i höstens budgetproposition – så är det praktiska arbetet med övergången till universitet redan igång.

Paul Pettersson berättar att det är flera interna processer som pågår. Målbilder för verksamheten ska tas fram, verksamhetsstödet och kvalitetssäkringen ska stärkas, en ny forsknings- och utbildningsstrategi ska utarbetas och man för även en extern dialog med samarbetspartners kring hur de kan vara delaktiga i de nya satsningarna. Dessutom är hela namnbytet en process i sig.

–  Det känns stimulerande och kul att vara med på den här förändringen. Det är en kraftfull satsning på oss som vi gläder oss mycket åt och som dessutom kommer att öka hela regionens handlingskraft, poängterar Paul Pettersson.

2 kommentarer

  • Bengt Ericsson

    Viktigt att få namnet ”Universitet” trots att MDH har problem med kvalitén på sina utbildningar!
    Vore det inte bättre att satsa på kvalitetsfrämjande åtgärder innan man börjar ”yvas över” sitt nya namn – det ger inte automatiskt högre kvalité!

    24 juni 2021
  • Karl

    Finns snart inga högskolor kvar. Alla blir universitet förr eller senare.

    15 juni 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.
Fler artiklar